Nasveti za boljšo komunikacijo z vašo mačko – komunicirajte v njenem jeziku!

Izmed vseh stvari, ki jih mačji ne-privrženci nikakor ne razumejo, je komuniciranje mačk na prvem mestu. Številni še vedno menijo, da mačke človeka ne poslušajo, za razliko od psov, pri katerih lahko prepoznajo očitne znake komunikacije in jasno izraznost obraza. In vendar se zelo motijo. Ko boste spoznali kako mačke govorijo ter na kakšen način vas poslušajo, boste presenečeni nad tem kaj vse zamujajo tisti, ki mačje govorice ne prepoznajo.

Kako se pravzaprav naučimo uspešno komunicirati z mačko?

  1. Poslušajte

Pogoj za dobro komunikacijo je znanje poslušanja. Prisluhnite mački in pozorno opazujte govorico telesa. Opazujte in spoznavajte njene reakcije na različne dražljaje. Kako je bilo videti njeno telo ob strmenju skozi okno in opazovanju ptice? Ste morda opazili podobno držo tudi v komunikaciji z vami? Poskusite povezati dražljaje. Kako se je vaša mačka obnašala na soncu? Ste opazili enako vedenje tudi ob drugih priložnostih? Opazujte in poslušajte svojo mačko, saj je skrivnost v opažanjih in vaši intuiciji.

  1. Ljubeznivo mežikajte

Na primerni razdalji počasi zaprite oči in jih nato znova odprite. Strokovnjak za vedenje mačk Jackson Galaxy pojasnjuje, da je od hitrosti vašega mežikanja odvisno vaše sporočilo: zaprite oči in med tem pomislite »rad te imam«, zadržite oči zaprte in pomislite na ljubezen, nato pa počasi odprite oči. Vaše sporočilo bo mačka sprejela in vam sporočilo vrnila na enak način, s počasnim, sproščenim mežikanjem.

  1. Ponudite mački roko v »mačji pozdrav«

Mačke se med seboj pozdravljajo tako, da se dotikajo z nosovi. Takšen pozdrav lahko ponazorite tako, da sedete k mački na tla ali počepnete, skrčite kazalec tako, da ponazorite mačji nos in ga počasi, mirno približajte mačjemu obrazu. S tem boste dali mački priložnost, da vas pozdravi v svojem, mačjem jeziku. Gibi naj bodi počasni in umirjeni, ne približujte se mački od zgoraj, ampak vedno od spredaj ali od strani.

  1. Govorite mački s tihim, umirjenim glasom

Ne pozabite, da imajo mačke zelo občutljiv sluh. Pretirano navdušenje, kriki otrok ali glasno govorjenje mačko prestraši, zato mačke preveč glasne ljudi naravnost sovražijo. Tega jim nikakor ne gre zameriti, saj je čisto res, da je prijetno, tiho in umirjeno govorjenje najbolj naraven izraz ljubeznivosti, prijaznosti in neškodljivosti. Zagotovo pa si ne želite svoje mačke preplašiti ali nevede celo ustrahovati.

  1. Uporabljajte ukaze in navodila dosledno in rutinirano

Kadar svoji mački prijazno rečete »Pozdravljena muca, pridi gor«, bo vaša mačka vedela, da je čas za posebne trenutke z vami na vašem kavču. Če boste ukaz uporabljali ob večerih, pred spanjem, bo mačka kaj hitro in v veselem pričakovanju sprejela dnevni ritual. Kadar bi želeli, da se vam pridruži, vselej lahko uporabite enak ukaz, morda pa povabilu dodate še zvok poljuba in mačka bo razumela, da je dobrodošla.

  1. Če je vaša mačka med igro pregroba, posnemajte vedenje mačjih mladičkov

Kadar se v leglu mačji mladiči igrajo in je eden izmed njih pregrob, bo žrtev glasno in predirno cvilila in mijavkala, nato se bo umaknila. S tem sporočilom bo opozorila nasilneža, da je njegovo vedenje pregrobo. Na ta način se mladički naučijo socialnih veščin in varne uporabe svojih krempeljcev med igro. Kadar je vaša mačka pregroba z vašimi prsti ali rokami, recite »Au!« z visokim glasom, spustite mačko na tla in jo nekaj časa ignorirajte. Na ta način ji jasno, nedvoumno sporočate, da je njena igra pregroba, v jeziku, ki ga bo razumela. Opozarjajte mačko dosledno in ne dovolite, da bi nenadzorovano žvečila vaše roke ali ob vas brusila svoje kremplje.

Vsaka mačka ima tako rekoč svoje narečje, zato je ključnega pomena vedno opazovanje posamezne mačke. Vsaka gesta in vsak pogled vam nekaj pove, če to le znate razbrati. S časom in izkušnjami se boste zlahka naučili odličnega razumevanja jezika vaše mačke, celo bolje, kot bi si sploh lahko mislili.

 

Maja Kalaš

Vir: catster.com