Napotki za iskanje izgubljenega mačka

Velikokrat se zgodi, da se naš maček preprosto ne vrne s svojega vsakdanjega potepa. To velja predvsem za mačke, ki živijo v zunanjem svetu. Za nekastrirane oziroma nesterilizirane mačke pa je še posebej značilno, da jih ni domov tudi po več tednov. Zato je prvi ukrep, ki ga izvedemo, takojšnja kastracija oziroma sterilizacija naše mačke. Vendar to ne pomeni, da je zunaj povsem varen. S kastracijo in ali sterilizacijo ga le zaščitimo pred najrazličnejšimi boleznimi (mačji aids, mačja levkoza) in seveda pred nezaželenim leglom mladičev.

Vsako mačje potepanje je lahko zelo nevarno, saj so mucki izpostavljeni številnim nevarnostim, kot so: avtomobili, traktorske kosilnice, kombajni, strupi, škodoželjni ljudje in divje živali.

Kako se odzovemo, ko naš maček izgine?

Najprej obvestimo pristojno zavetišče in najbližje društvo za zaščito živali. Nato naredimo več izvodov plakatov, na katerih naj bosta fotografija našega mačka in telefonska številka, na kateri smo vedno dosegljivi. Polepimo jih po bližnji okolici. Za boljšo ozaveščenost obvestimo radijske postaje, uporabimo pa lahko tudi oglaševanja na spletu. Za pomoč se lahko vedno obrnete na društvo, ki vam bo pomagalo iskati mucka. Včasih pomaga, če za izginulim muckom razpišete nagrado, saj so ljudje takoj bolj pozorni.

Kako se lotimo iskanja mačka, ki je vajen izključno notranjega bivanja?

Pri izključno notranjih mačkih je zelo pomembno, da se lotimo urgentnega intenzivnega iskanja, saj je takšen maček v zunanjem svetu zelo prestrašen, zmeden in neiznajdljiv. V večini primerov se pobegli maček zadržuje v okolici doma, v kakšnem grmovju ali zapuščeni hiši. (((ZANAROCNIKE)))

Priporočljivo je, da ga iščemo takrat, ko ni večjega hrupa, torej proti večeru, ponoči ali zelo zgodaj zjutraj, tako ga boste lažje slišali in nasprotno. S seboj vzemite posodo z briketi in z njo potresite, nekateri se odzovejo tudi tako. Priporočljivo je tudi ogovarjanje.

Ukrepi za preprečitev pobega mačka

Najučinkovitejša metoda je, da na vsa okna namestimo primerno zaščito. Ne priporočajo se ceneni komarniki, saj se lahko pod težo mačka hitro strgajo ali snamejo. Priporočljiva je močnejša mreža, ki je na voljo v vseh večjih vrtnih centrih. Zamrežite lahko balkon ali teraso, tako lahko našemu mačku omogočimo varen dostop v zunanji del brez strahu, da bi nam lahko pobegnil.

 

Sandra Kuhar

 

Objavljeno v peti številki revije Mucek