Napake pri igri z mačko

Vse mačke, tako stare kot mlade, se rade igrajo. Naj bo to z drugo mačko, igračko, človekom ali pa nam nevidnim nasprotnikom, pri igri mačke neskončno uživajo. Taka aktivnost ima tudi številne pozitivne lastnosti, kot so vaja lova, telovadba in s tem ohranjanje kondicije in zdrave telesne teže, grajenje samozavesti ter sprostitev.

Prva in najpogostejša ter hkrati tudi najslabša navada, ki jo ljudje po navadi počnemo, ko želimo mačko privabiti v igro z nami, je, da ji pomigamo s prsti ali pa jo privabimo z roko, ki jo naša mačka napade.

Kako se lahko igramo z mačko?

Igračke lahko kupimo v trgovini z opremo za male živali ali pa jih naredimo kar sami. Najbolj zanimive so na primer drobne plišaste miške ali ptički, ki vsebujejo zvončke; palice, na katere pritrdimo perje in različne pisane trakove ali pa preproste žogice, ki odskakujejo v nepričakovanih smereh. Igrač po koncu ne pustimo ležati kar po tleh, saj bodo za mucko tako hitro postale nezanimive, marveč jih pospravimo daleč iz njenega dosega in jih nato čez nekaj časa spet ponudimo.

Seveda se mačka lahko igra tudi sama, le s tem, da v igri sodelujemo tudi mi, pa se krepi tudi naša medsebojna vez in zaupanje. Vendar pa se pogosto igre z mačko lotimo povsem na napačen način in tako pokvarimo izkušnjo ali pa celo stopnjujemo nekatere vedenjske težave pri naših puhastih prijateljicah. Katere so najpogostejše napake, ki jih storimo med igro z mačko?

Najpogostejše napake pri igri z mačko

Prva in najpogostejša ter hkrati tudi najslabša navada, ki jo ljudje po navadi počnemo, ko želimo mačko privabiti v igro z nami, je, da ji pomigamo s prsti ali pa jo privabimo z roko, ki jo naša mačka napade. Ta način igre ni priporočljiv, saj tako mački damo vedeti, da sta praskanje in grizenje naših prstov, roke ali drugih delov telesa sprejemljiva. Z igro mačko pravzaprav nagrajujemo za napad. Čeprav se nam to v danem trenutku morda zdi nepomembno, pa muco učimo, da lahko grize kar vsepovprek, kar zna biti neprijetno za druge člane družine, kot so otroci ali starejši ljudje, ter morebitne goste v našem domu. Ugriz ali nežni krempeljčki majhne mucke se nam ne zdijo škodljivi, ko pa mačka odraste, pa nam lahko povzroči hude praske, ki se lahko celo vnamejo in nam povzročijo nemalo preglavic. Tako je najbolje, če se z mačko nikoli ne igramo z golimi rokami, temveč namesto njih uporabljamo igrače. Naše roke naj bodo le za nežno božanje in prijetne dotike!

Igra med človekom in mačko je precej drugačna kakor igra med človekom in psom, mačji lastnik pa se mora tega zavedati in upoštevati razlike. Medtem ko se s psi lahko igramo nekoliko bolj grobo, se jih v igri veliko dotikamo in odrivamo, pa moramo biti pri mačkah bolj previdni in nežni. Nikakor jih ne smemo pritisniti ob tla, saj to ni njihovo naravno vedenje in jih prestraši, ob tem pa se mačka brani in nas tako lahko poškoduje.

Priporočila za mačjo igro

Ne glede na to, koliko časa imamo za igro z mačko, moramo naše druženje vsakič počasi in postopoma zaključiti.

Seveda je zabavno mački pred nosom bingljati igračko in jo ob vsakem njenem premiku hitro odmakniti ali pa iz udobnega kavča na bližnjo steno usmeriti laser in opazovati mačko, ko neuspešno poskuša ujeti rdečo piko. Vendar pa je igra brez uspeha, oziroma uspešnega ulova, za mačko zelo frustrirajoča. V veliko večje zadovoljstvo je, če igračka nekajkrat uspe »pobegniti«, na koncu pa jo mačka vseeno ulovi, kot bi se to zgodilo tudi z resničnim plenom v naravi. Tako igra ni le neskončno in brezuspešno lovljenje plena, ki ga kontroliramo mi, ampak mačka simuliran lov tudi uspešno zaključi. Prav tako je za mačko najbolj naravno, da igračka (oziroma plen) od nje beži, in ne, da ji poskakuje pred nosom ali pa se ji hitro približuje, saj to lahko razume kot agresivno in napadalno vedenje.

Ne glede na to, koliko časa imamo za igro z mačko, moramo naše druženje vsakič počasi in postopoma zaključiti. Namesto da bi divje skakanje in zasledovanje končali kar naenkrat, počasi manjšamo intenziteto igre in jo nato končamo. S tem mački omogočimo, da se počasi sprosti in umiri, prav tako kakor bi sami naredili po koncu inteznivne telovadbe.

Andreja Fegeš

Viri:
www.catbehaviorassociates.com
cats.about.com