Najprimernejše pasme mačk za starejše ljudi

Mačke so dobra družba za starejše ljudi,za-starejse ker so jim družba, ko postanejo osamljeni ali zaradi upokojitve ali vdovstva. Nekateri od njih ne morejo več toliko iz hiše. Muca lahko poskrbi za boljšo voljo, hkrati pa starejši osebi daje občutek koristnosti. Prav mačke so ljubke družabnice tudi za tiste, ki so manj fizično sposobni, saj muca ne potrebuje sprehodov, igrajo se pa z njimi lahko z raznimi igračkami na vrvicah in paličicah. Ker muce veliko spijo in se rade pocrkljajo, tako pokažejo naklonjenost do svojega skrbnika, hkrati pa svoje skrbnike tudi zabavajo. Starejši skrbnik, ki ima mačko za družbo, se več giblje, ko jo mora hraniti, ji menjavati vodo in ji očistiti pesek. Starejši skrbnik z mačko je bolj vesel, več govori in se v splošnem bolje počuti, kar pa vpliva tudi na njegovo zdravje, tako fizično kot psihično.

Ko si starejša oseba izbira mačko, mora pomisliti na več stvari, npr. na dolžino mačjega življenja, na to ali želi mladiča ali odraslo mačko pa tudi na mačji temperament. Starejši skrbnik si bo verjetno v osnovi želel mirnejšo mačko. Predstavljamo pasme, ki veljajo za bolj umirjene in so kljub svoji neodvisnosti ljubeče in se rade stiskajo v naročju.

Birmanka – Birmanke so ljubeče, nežne in inteligentne mačke. Uživajo v druženju z ljudmi in so znane po tem, da se močno navežejo na eno osebo.

Ragdoll mačka – Ragdoll mačke so ljubke in krotke mačke, ki so znane po svoji ljubeči in sproščeni osebnosti. Rade sledijo skrbniku po hiši in mu ‘pomagajo’ pri vsem, kar počne.

Britanska kratkodlaka mačka – Britanke so »medvedki« mačje družine. Po naravi so prijazne in čeprav so kot mladički igrive, se hitro umirijo, ko zrastejo. So neodvisne, rade se zabavajo tudi same, večinoma pa kje dremajo.

Ruska modra mačka – Ruske modre mačke so tiha, ampak ljubeča pasma. Rade so blizu svojega skrbnika in ne povzročajo veliko težav. Ruske modre mačke niso zelo aktivne in se dobro razumejo tudi z otroki in drugimi hišnimi ljubljenčki.

Domača kratkodlaka mačka – Te mačke lahko posvojite v zavetišču za živali, kjer bodo oskrbniki bodočemu skrbniku priporočali pravo muco glede na njihove potrebe. Odrasla mačka bo prava za tiste, ki iščejo umirjeno in sproščeno družabnico.

Perzijska mačka – Perzijske mačke so prijazne in nežne mačke. Zelo so ljubeče in se močno navežejo na človeka. Razumejo se tudi z drugimi hišnimi ljubljenčki in drugimi ljudmi, se pa izogibajo živahnim otrokom.

Burmila – Burmile so igrive, ampak ne zelo aktivne. So ljubeče, nežne in uživajo v vlogi člana družine.

Škotska klapouhka – Škotske klapouhke so tiha, zvesta in inteligentna pasma. Dobro se razumejo z ljudmi in drugimi hišnimi ljubljenčki.

Snežka – Snežke imajo prijazen karakter, so inteligentne in zveste.

Eksotka – Eksotke so sproščene in tihe mačke. Ko pa le »spregovorijo«, je to nežno in prijetno.

Ana Bačelić

Viri:
www.americanhumane.org
www.cat-world.com.au