Najpogostejše napake, ki jih delamo skrbniki mačk

Vsi skrbni, ljubeči in pozorni skrbniki predečih kepic si za svoje ljubljenke želimo vse najboljše. In tako je tudi prav, kajne? Tudi veterinarji opažajo, da večina mačjih skrbnikov za svoje živali poskrbi po najboljših zmožnostih in upošteva njihove nasvete. Če pa jih že ne upoštevajo, razlog po navadi tiči v finančnih zmožnostih in ne v dejstvu, da si za svoje ljubljenke ne bi prizadevali.

Vseeno pa pozorna in odgovorna skrb za mačjo ljubljenko le ni tako enostavna. Še posebej novopečeni mačji skrbniki v nedogled poslušajo navodila in nasvete, kaj vse morajo početi v dobro svojih mačk. V navalu priporočil in skrbi, da bodo ja najboljši možni skrbniki, si življenje še bolj zapletajo. Toda ali se zavedate, da mački lahko bistveno polepšate življenje že z nekaj navodili, česa ne počnite? V nadaljevanju si preberite pet najpogostejših stvari, ki jih počnejo mnogi mačji skrbniki, a bi bile muce veliko zadovoljnejše, če bi z njimi prenehali.

  1. Uporaba izdelkov, ki so namenjeni psom ali ljudem

»Aspirini mi vedno pomagajo pri lajšanju bolečin, gotovo ne bo nič narobe, če z njim olajšam bolečine tudi moji poškodovani mačji prijateljici.« – Nikar ne storite tega! Predvidevanje, da je nek produkt, ki ustreza vam ali vašemu pasjemu kosmatincu, primeren tudi za mačko, je ena izmed največjih zmot mačjih skrbnikov. V določenih primerih – aspirin je že na tem seznamu – je napaka za mačko lahko celo usodna!

V resnici so mačke izredno občutljive na celo paleto stvari. Zato naj bi svojim mačjim prijateljicam namenili izključno tisto hrano, zdravila ipd., kjer je že na embalaži označeno, da gre za izdelek za mačke. Pri tem je treba imeti v mislih tudi to, da isti izdelek ni primeren prav za vsako mačko – obstajajo izdelki, namenjeni mladičkom, odraslim mačkam, starejšim mačkam, pa tudi steriliziranim oz. kastriranim. Na spletu obstaja cela lista substanc, ki bi vaši mački utegnile škoditi; natančno se pozanimajte o njih, če ste v dvomu, pa vam bo vedno znal svetovati veterinar.

  1. Prenajedanje

Nedavne raziskave so pokazale, da je v ZDA več kot polovica domačih mačk predebelih (od tega je polovica že na skrajni meji), trend pa se nevarno širi tudi drugod po svetu. Vse več skrbnikov tudi po zaslugi interneta misli, da so debele mačke nadvse ljubke in simpatične, ob tem pa se zanemarja dejstvo, da zdrava dieta in redno gibanje nista pomembna ne le za nas ljudi, pač pa tudi za mačke. In ker muce pač ne znajo o svoji teži in zdravju razumsko razmišljati tako, kot smo tega sposobni mi, in se lahko mastijo v nedogled, je na nas – njihovih skrbnikih – odgovornost, da poskrbimo za uravnoteženo in kakovostno dieto.

Včasih skrbniki tudi težko vidimo, da se naša ljubljenka resno redi. Ko žival gledamo vsak dan, je namreč tako, kot da bi si nadeli meglena očala – mačka je vsak dan praktično enaka kot dan poprej, zato je še najobjektivneje, da mačko enostavno postavimo na tehtnico. Teža mačke je seveda odvisna tako od starosti kot tudi pasme, a če vzamemo neko grobo povprečje, bi morala zdrava odrasla mačka tehtati okoli 4,5 kilograma, samci še kilogram več.

Predebele mačke imajo v primerjavi z mačkami z normalno težo več možnosti za še druge zdravstvene težave, kot so na primer artritis, diabetes, težave z dihanjem, sečili in jetri, bistveno pa se jim skrajša tudi življenjska doba. Mački bo pri hujšanju pomagalo več mokre hrane v rednih manjših obrokih in redna rekreacija v obliki igre, teka in plezanja. Količina ljubezni, ki jo naklonimo svoji predeči lepotici, se pač ne enači s količino hrane, ki jo ponudimo!

  1. Stroga disciplina

Stroga disciplina ni nikoli prava pot do uspeha, ne glede na vrsto udeležene živali. Mislite, da boste z dvigovanjem glasu, kaznovanjem, strašenjem, škropljenjem z vodo ali celo tepežem dosegli svoje in muco naučili, kako se stvarem streže? Potem se krepko motite. Z vsemi naštetimi ukrepi boste živalico naučili zgolj ene stvari – da ste grozno bitje, ki se mu mora v velikem krogu izogniti. S tem, ko ste muci dali slab vtis, pa ste pravzaprav že uničili vajin odnos. In ne le to – mačke, ki so pod stresom, so tudi bolj nagnjene k boleznim.

Če vaša mačka začne početi stvari, ki vam niso pogodu, to še zdaleč ni zato, ker bi vam želela nagajati, se maščevati ali ker ji vaše novo pohištvo pač ni všeč. Muce ne razumejo, zakaj ste jezni nanjo, saj je vse, kar počne, zgolj rezultat njenega fizičnega in psihičnega stanja. In na vas se zanaša, da ji boste problem pomagali rešiti. Je muca spraskala kavč? Praskanje je v njeni naravi in njeno početje po vsej verjetnosti pomeni, da ji niste priskrbeli praskalnika, kjer bi si lahko negovala svoje krempeljce.

Mački moramo zelo jasno pokazati, kaj lahko počne in česa ne sme, najlažji način, da se bo tega naučila, pa je pozitivna spodbuda. Zaželeno vedenje nagradite s pohvalo, priboljškom in božanjem, to pa jo bo spodbudilo k temu, da nadaljuje z zaželenim vedenjem. Muce se učijo zelo hitro in rade ugajajo svojim skrbnikom, zato boste z nežnostjo in potrpežljivostjo hitro prišli do želenih sprememb.

  1. Ignoriranje mačjega stranišča

Morda se sliši smešno, ampak stranišče je eden od poglavitnih dejavnikov v življenju vaše mačke. Zato se spodobi, da mu posvetite točno takšno pozornost, kot si jo zasluži!

Mačke so izredno čista bitja, zato si želijo – kaj želijo, zahtevajo – brezhibno čisto stranišče. To še posebej velja za mačje mladičke in muce v zlatih letih. Le pomislite na svojo reakcijo, ko ste prisiljeni v uporabo umazanega stranišča. Nič kaj prijetno, ne? Če boste zanemarjali stranišče svoje ljubljenke, zato ne bodite presenečeni, če bo poiskala alternativo in za svojo potrebo izbrala kakšno čistejše mesto (vaša preproga ali postelja tukaj nista izključeni). Prepogosto pa so težave z uporabo stranišča celo vzrok, da muce pristanejo v zavetiščih.

Mačje stranišče očistite vsaj enkrat dnevno. Poberite ven umazan pesek, preden pa ga nadomestite z novim, temeljito očistite in osušite še straniščno posodo. Enkrat na teden zamenjajte ves pesek in stranišče v celoti očistite in razkužite. Uporabite naravna čistila brez vonja in nevarnih kemikalij. Upoštevajoč teritorialnost mačk naj bi na vsako mačko v stanovanju zagotovili dve mačji stranišči. Torej če imate dve mački, naj bodo stranišča vsaj štiri.

Stranišče naj bo dovolj veliko in naj ne bo pokrito, saj se bo mačka počutila nelagodno. Stranišče postavite na mirno mesto in ga nato ne prestavljajte več, mačke pa med opravljanjem potrebe ne motite. Bodite pa pripravljeni tudi na to, da vaši mački morda ne bo všeč prav vsak mačji pesek. Ugotovite, katerega ima najraje, in se ga držite!

Ne nazadnje pa bo redno spremljanje straniščnih navad vaše mačke dalo tudi dober vpogled v njeno zdravstveno stanje. Na ta način boste lažje ocenili, kaj je za ljubljenko še normalno in kdaj njen rjavi kupček sporoča, da nekaj ni čisto v redu.

  1. Pregled pri veterinarju

Za čas, v katerem živimo, je povsem običajno in razumljivo, da odgovore na svoja vprašanja in dileme iščemo tudi na spletu. Ta je odličen vir informacij o različnih stanjih in boleznih, seveda, če ostajamo kritični in zaupamo pravim virom. Toda po drugi strani – če bi imel splet odgovore na vsa vprašanja in rešitve za vse težave – vam ne bi bilo treba obiskovati zdravnika, službe pa bi slej ali prej izgubili tudi vsi veterinarji.

Veliko ljudi je prepričanih, da mačke ni treba peljati na pregled, ker ga pač ne potrebuje. Muca lahko izrazi stres ob odhodu iz stanovanja, pri starejših mačkah se bolezen lahko enostavno zameša s starostjo. Dejstvo pa je, da vaša mačka ne glede na to, ali sumite, da je z njo kaj narobe ali ne, vsaj enkrat letno potrebuje reden pregled pri veterinarju.

Mačke so v primerjavi s psi precej manjkrat na obisku pri veterinarju, čeprav število mačjih ljubljenk prekaša število pasjih. Reden letni pregled oči, ušes, zob, kože, kožuščka, teže, krvi in drugih stvari lahko razkrije tudi stvari, ki so prostemu očesu skrite – ne nazadnje so mačke mojstrice skrivanja znakov bolezni! Zgodnje odkrivanje morebitnih težav pa bo tudi precej olajšalo potek zdravljenja.

V odnosu vedno obstajata vsaj dva – v tem primeru človek in mačka. Skrbniki smo odgovorni za svoje ljubljenke in svoja ravnanja v povezavi z njimi. Zgoraj opisane napake seveda še zdaleč niso edine na seznamu napak mačjih skrbnikov, toda če se boste držali vsaj teh petih nasvetov, bo vaša mačja lepotica predla veliko zadovoljnejše in srečnejše, posledično pa boste srečnejši tudi vi.

 

Urša Lesar

Viri:
www.petmd.com
www.petmd.com
www.yahoo.com