Najpogostejše napake, ki jih delamo skrbniki mačk

Vsi skrbni, ljubeči in pozorni skrbniki predečih kepic si za svoje ljubljenke želimo vse najboljše. In tako je tudi prav, kajne? Tudi veterinarji opažajo, da večina mačjih skrbnikov za svoje živali poskrbi po najboljših zmožnostih in upošteva njihove nasvete. Če pa jih že ne upoštevajo, razlog po navadi tiči v finančnih zmožnostih in ne v dejstvu, da si za svoje ljubljenke ne bi prizadevali.

Vseeno pa pozorna in odgovorna skrb za mačjo ljubljenko le ni tako enostavna. Še posebej novopečeni mačji skrbniki v nedogled poslušajo navodila in nasvete, kaj vse morajo početi v dobro svojih mačk. V navalu priporočil in skrbi, da bodo ja najboljši možni skrbniki, si življenje še bolj zapletajo. Toda ali se zavedate, da mački lahko bistveno polepšate življenje že z nekaj navodili, česa ne počnite? V nadaljevanju si preberite pet najpogostejših stvari, ki jih počnejo mnogi mačji skrbniki, a bi bile muce veliko zadovoljnejše, če bi z njimi prenehali.

  1. Uporaba izdelkov, ki so namenjeni psom ali ljudem

»Aspirini mi vedno pomagajo pri lajšanju bolečin, gotovo ne bo nič narobe, če z njim olajšam bolečine tudi moji poškodovani mačji prijateljici.« – Nikar ne storite tega! Predvidevanje, da je nek produkt, ki ustreza vam ali vašemu pasjemu kosmatincu, primeren tudi za mačko, je ena izmed največjih zmot mačjih skrbnikov. V določenih primerih – aspirin je že na tem seznamu – je napaka za mačko lahko celo usodna! V resnici so mačke izredno občutljive na celo paleto stvari. Zato naj bi svojim mačjim prijateljicam namenili izključno tisto hrano, zdravila ipd., kjer je že na embalaži označeno, da gre za izdelek za mačke. Pri tem je treba imeti v mislih tudi to, da isti izdelek ni primeren prav za vsako mačko – obstajajo izdelki, namenjeni mladičkom, odraslim mačkam, starejšim mačkam, pa tudi steriliziranim oz. kastriranim. Na spletu obstaja cela lista substanc, ki bi vaši mački utegnile škoditi; natančno se pozanimajte o njih, če ste v dvomu, pa vam bo vedno znal svetovati veterinar.

  1. Prenajedanje

Nedavne raziskave so pokazale, da je v ZDA več kot polovica domačih mačk predebela (od tega je polovica že na skrajni meji), trend pa se nevarno širi tudi drugod po svetu. Vse več skrbnikov tudi po zaslugi interneta misli, da so debele mačke nadvse ljubke in simpatične, ob tem pa se zanemarja dejstvo, da zdrava dieta in redno gibanje nista pomembna ne le za nas ljudi, pač pa tudi za mačke. In ker muce pač ne znajo o svoji teži in zdravju razumsko razmišljati tako, kot smo tega sposobni mi, in se lahko mastijo v nedogled, je na nas – njihovih skrbnikih – odgovornost, da poskrbimo za uravnoteženo in kakovostno dieto. Včasih skrbniki tudi težko vidimo, da se naša ljubljenka resno redi. Ko žival gledamo vsak dan, je namreč tako, kot da bi si nadeli meglena očala – mačka je vsak dan praktično enaka kot dan poprej, zato je še najobjektivneje, da mačko enostavno postavimo na tehtnico. Teža mačke je seveda odvisna tako od starosti kot tudi pasme, a če vzamemo neko grobo povprečje, bi morala zdrava odrasla mačka tehtati okoli 4,5 kilograma, samci še kilogram več.

Predebele mačke imajo v primerjavi z mačkami z normalno težo več možnosti za še druge zdravstvene težave, kot so na primer artritis, diabetes, težave z dihanjem, sečili in jetri, bistveno pa se jim skrajša tudi življenjska doba. Mački bo pri hujšanju pomagalo več mokre hrane v rednih manjših obrokih in redna rekreacija v obliki igre, teka in plezanja. Količina ljubezni, ki jo naklonimo svoji predeči lepotici, se pač ne enači s količino hrane, ki jo ponudimo!

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Urša Lesar

Viri:
www.petmd.com
www.petmd.com
www.yahoo.com