Načini mačje govorice

Živali med sabo komunicirajo na različne načine. Mačke se med sabo sporazumevajo predvsem na tri načine in sicer z zvokom, telesno govorico in vonjem.

Vaša mačka s proizvajanjem različnih zvokov ostalim mačkam sporoča svoje potrebe. Različne intonacije, jakost ter glasnost mijavkanja so lahko pokazatelji njenih čustev in razpoloženj. Različni zvoki vključujejo predenje, mijavkanje ter renčanje. Kadar mijavkajo izrazito glasno, to ponavadi počnejo, ker se počutijo nelagodno. Mladički mijavkajo pogosteje kot odrasle muce, ker se tako sporazumevajo s svojo mamo. Povedo ji kdaj so lačni ali ko od nje karkoli potrebujejo. Odrasle mačke mijavkanja ne bi potrebovale, ampak se je ta način komunikacije obdržal predvsem kot sredstvo za pogovor z ljudmi. Ljudje ponavadi ne opazimo njihovih neverbalnih načinov komunikacije, zato so se zatekle k mijavkanju, s čimer nas rade opozorijo, ko je posoda za hrano prazna ali si , da jim zamenjamo vodo.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Barbara Reher

Viri: