Moja mačka ponoči praska po vratih spalnice

Mačji skrbniki imamo različne navade; nekateri mačkom dovolijo, da so ponoči v njihovi spalnici, kjer lahko udobno spijo na postelji, drugi pa tega ne dovolijo, saj nimajo te sreče, da bi njihov mačji prijatelj ponoči spal, temveč le razgraja in svojim človeškim prijateljem ne dovoli mirne noči in spanja. Slednji torej zapirajo vrata spalnice v želji, da mirno prespijo noč. S tem pa se mački seveda ne bodo strinjali, saj vedo, da je noč čas za igro in ne za spanje.

Tako kot imajo mačji skrbniki različne navade, jih imajo tudi mački. Nekateri zaprta vrata spalnice brez težav mirno sprejmejo, spet drugi pa se ne predajo kar tako in se proti zaprtim vratom spalnice na vse pretege borijo, kar pomeni, da praskajo po vratih, vse dokler se ta ‘čudežno ne odprejo s strani nejevoljnega in predvsem zaspanega človeka.

Kako lahko mački preprečimo praskanje vrat spalnice ponoči?

Ne nagradite mačjih poskusov

Kaj storite, ko mačka praska po vratih, v želji, da bi prišla v spalnico? Ga spustite notri, nanj kričite ali ga kako drugače kaznujete? Mu daste jesti? Nič od tega ni pravilno. Vaš maček ne poskuša priti v spalnico, ker si želi biti povsod. No ja, tudi tega si želi, ampak bistvo se skriva drugje. Maček hoče pozornost in z vašim prej omenjenim obnašanjem jo tudi dobi. Veste, kaj se zgodi, ko maček dobi, kar hoče? Zapomnil si bo, s čim je to dosegel in akcijo ponovil takoj, ko bo lahko, čemur sledi sklep: če mačku daste kakršnokoli pozornost, bo praskal še bolj. Ignorirajte svojo mačko in po nekaj dneh (nočeh), če boste upoštevali tudi spodnje nasvete, bo maček ugotovil, da njegovo početje ne obrodi sadov in ne prinaša rezultatov, in tako bo poskušal vedno manj.

Igrajte se z mačko

Idealno bi bilo, da bi se z mačko igrali pred večernim obrokom hrane. Skrivnost je v tem, da bo tako izgubil vso energijo in to bo stimuliralo njegov naraven cikel aktivnosti. Namreč – tudi v naravi mora maček najprej loviti in nato poje svoj plen. Igra in obilen obrok bosta povzročila prijetno utrujenost, in maček bo lažje razumel, kako dan deluje in bo manj aktiven in problematičen ponoči. Zadnji obrok dneva naj bo torej tik, preden greste spat.

Naj bo vhod v spalnico manj všečen

Mački se običajno bojijo šumečih vrečk in alu folije, zato si začasno pomagajte s tem, da mački preprečite, da se vratom sploh približa. Ali pa vrata poškropite s čim, kar mačkom smrdi. Vrata in podboje lahko začasno naredite tudi malce lepljive, kar bo mačka tudi odvrnilo od dotikanja. Sčasoma bo maček dojel, da so vrata spalnice pravzaprav precej neprivlačna in njegovi poskusi vdora bodo ponehali.

Obogatite druge prostore

Mački zagotovite dovolj igrač in zanimivih mačjih stvari, ki mu bodo krajšale čas. Omislite si mačja drevesa in praskalnike. Odprite žaluzije, da opazuje zunanji svet in se tako zamoti, predvsem pa mu veliko pozornosti in igre posvetite čez dan.

Katarina Robnik

Viri: