Minskin

 Primerna za:

  • Prvo mačko
  • Družine z otroki
  • Posameznike z več ljubljenčki

Na kratko o minskinu:

  • Družabna
  • Energična
  • Zabavna
  • Igriva
  • Iznajdljiva

Posebne zahteve:

Z minskinom se boste morali obvezati tedenski negi. To, da brezdlake muce ne potrebujejo posebne nege, je le mit! Ravno zato, ker nimajo dlake ali pa je imajo le malo, nimajo ničesar, kar bi lahko s kože posrkalo odvečno olje. Minskina boste zato morali vsaj enkrat tedensko temeljito okopati. Kot pri vseh brezdlakih pasmah v kompletu pride tudi primerna zaščita kože pred sončnimi opeklinami in mrazom. Radi se bodo zavili v kakšen mačji puloverček, če rajši pa se bodo pogreli v objemu svojih skrbnikov.

Zgodovina

Pisalo se je leto 1998, ko je v ameriškem Bostonu Paul McSorley začel razvijati pasmo minskin. Njegov cilj je bil ustvariti mačko s kratkimi nogami in dlako, omejeno na nekaj točno določenih delov telesa. Projekta se je lotil s križanjem munchkina in sfinge, v vzrejnem programu pa je kasneje uporabil še devon rexe in burmilke. Prvi minskin, ki je ustrezal njegovim pričakovanjem, se je skotil julija 2000, do leta 2005 pa se je število muc te nove pasme povečalo že na 50. Pasmi minskin je organizacija TICA že leta 2008 podelila status preliminarne nove pasme, medtem ko ostale mačje organizacije pasme še niso priznale.

Videz

Ko pogledate minskina, o njegovih posebnostih ni potrebno prav dolgo tuhtati, saj so praktično postrežene na pladnju. Koktejl genov sfinge in munchkina je poskrbel za drobno, kratkonogo muco brez dlake, ki nikoli ne izgubi videza mladička. Sprednje noge so še nekoliko krajše od zadnjih. A ne skrbite, kratke nožice jih nikakor ne ovirajo pri gibanju. Ravno nasprotno, so zelo okretne in hitre!

Glede na tip dlake obstajajo tri uradno priznane različice pasme minskin: popolnoma brezdlaka, kosmata in z dlako omejena na določene dele telesa – rep, noge in obraz. Trebušček je vselej brazdlak. Prav tako se podobno kot pri siamkah tudi barvno  lahko pojavljajo temnejši poudarki, omejeni na določene dele telesa, barva pa kljub temu ni strogo omejena. Gost kožušček je na otip zelo žameten, minskini pa dlako menjajo zelo malo.

Njihov obraz po zaslugi genov devon rexa spominja na škratke, saj izstopajo velika ušesa in velike, žareče modre oči. Njihov rep je vitek in zelo dolg. Včasih celo presega dolžino telesa!

Temperament

Mislite, da ima minskin zaradi svojega majcenega stasa kak kompleks manjvrednosti? Kje pa! To je samozavestna in živahna muca, ki s svojo navihanostjo brez težav zavlada še tako velikemu prostoru. Obožujejo družbo ljudi in živali, so zelo družabne in željne pozornosti, najbolje pa se ujamejo z otroki. So izjemno inteligentne, iznajdljive in odločne, kar pomeni, da bodo nekako iztuhtale dostop do še tako visokih in na prvi pogled nedosegljivih omaric in pultov.

Prijazni minskini so neprestano pripravljeni na igro in norčije ter si vselej želijo zadovoljiti svoje občinstvo, zabavali vas bodo s svojimi akrobatskimi podvigi in energijo miniaturnega gokarta, po predstavi pa se bodo udobno stisnili v naročje kogarkoli, ki jim ga bo pripravljen ponuditi.

Urša Lesar

Viri:
www.youtube.com
www.petguide.com
www.tica.org
pawesomecats.com