Ali mačke res pojedo svojega človeka, če ta umre?

Ste se kdaj spraševali, kaj bi naredila vaša domača mačka, če bi umrli doma? Včasih se te temačne misli le prikradejo v naše glave in takrat začnemo razmišljati. Ali bi res to naredila? Pa poglejmo, kaj pravijo znanstveniki.

Mačke so zaradi svoje narave, ki jo črpajo še iz časov divjine, karnivori. Za svoje preživetje potrebujejo meso.

Znani so primeri, ko so mačke pojedle svoje pokojne lastnike. Do tega je prišlo, ker je domači mački zmanjkalo hrane in je morala narediti, kar je morala, da preživi. Kdaj pride do stradanja pri mački je odvisno od njene starosti, velikosti, metabolizma in zdravja. Pokojnega lastnika lahko začnejo jesti v zgodnji fazi razpadanja trupla, ko je lažje žvečiti.

To se lahko pogosteje zgodi, če se mačka prosto giblje po hiši ali stanovanju ter nima izhoda na prostost, njihov lastnik je socialno izoliran in bi težko odkrili, da je preminil ali pa je umrl nenadne smrti.
Trupla so torej lahko najdena z manjšimi ugrizi, še posebej na mehkejših mestih.

Mačke so udomačene in res redko pojedle svojega lastnika, saj niso divje. Navajene so namreč mačje hrane, ki jo redno dobivajo. Ker mačka v tem primeru ni sama lovila in ulovila »svojega človeka« ga tudi ne bi pojedla, saj ni njen plen. Kot že prej omenjeno pa bi se lotila trupla, če bi res dolgo časa bila brez vira hrane in izhoda na prostost.

Naj vas potolažim, tale scenarij je res, res redek, tako da ne skrbite.

Mačka vas tudi ne bo pojedla žive, saj človeka ne jemlje kot svoj vir hrane. Ni nas namreč lovila, daje ji hrano in ljubezen ter ji predstavlja neko dominantno vlogo v hierarhiji doma.

 

P.L.

Viri:

https://www.seniorcatwellness.com/will-cats-eat-you-if-you-die-in-your-home/

https://www.wired.com/story/will-your-cat-eat-your-corpse/