Mačke in okušanje grenkobe

Vsaka živalska vrsta okus doživlja na svoj način in zahvaljujoč napredku tehnologije za dekodiranje DNK danes vemo, da so bile tudi pande nekoč mesojedci, ki pa so na določeni stopnji razvoja prešle na bambusovo prehrano. Zahvaljujoč številnim raziskavam vemo tudi, da lahko nekateri kiti in delfini okušajo samo slanost. Na prvi pogled iz teh ugotovitev lahko izluščimo zaključek, da v primeru, ko vrsta ne potrebuje zaznavanja določenega okusa, sčasoma ta sposobnost izzveni. Kaj pa imajo vse te besede z našimi mačkami?

Mačke imajo na jeziku 470 brbončic, ljudje jih imamo približno 9000

Mačke imajo izjemne čute. Lahko skačejo, se zvijajo, hitro tečejo, odlično slišijo, vohajo in tudi vidijo zelo dobro. Po vseh teh superlativih nas bo morda presenetilo, da imamo ljudje na jeziku približno 9000 brbončic, mačka pa le 470. Ali s tako majhnim številom brbončic sploh kaj okušajo? Sladkor in različne začimbe, ki gredo v slast nam, mačk prav nič ne privlačijo. Naše mačje prijatelje zanima večinoma le eno – meso.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša P. Zakrajšek

Viri:

——–

Ne želite nikoli več zamuditi novosti in koristnih informacij iz mačjega sveta? Potem bo Muckov klub pravi za vas.

Muckov klub je bil ustvarjen z mislijo na vse mačje lastnike, ki si želijo kvalitetnih informacij o negi, vzgoji in zdravju svojega mucka. 

Vse o Muckovem klubu si lahko preberete TUKAJ >>>

——–