Nevarnosti ognjemeta za mačko v prazničnem času 

Praznični čas se je uradno začel. Svetlikajoče se lučke, praznični okraski in čudovite barve ognjemeta, ki krasijo nebo v tem času so tisto kar naredijo december še bolj prazničen. Pa vendar lahko vsaka izmed njih predstavlja potencialno nevarnost za mačke. Danes smo za vas v spodnjem prispevku izbrali kako lahko ognjemet škoduje mački in kako se neprijetnim posledicam ognjemeta izogniti.

Ker imajo mačke odlično razvita čutila, se lahko hitro zgodi, da jih bliskanje in pokanje prestraši in v nekaterih primerih celo spravi v paniko. Seveda se je treba zavedati, da se vsaka mačka odziva po svoje, nekatere se samo tresejo, druge skrivajo, tretje pa pokanje niti ne moti.

Kakšne so nevarnosti ognjemeta?

Največja težava ognjemeta je glasnost pokanja in svetlobni učinki, ki lahko tako kot notranje tudi zunanje mačke spravijo v strah in paniko. Pa vendar so zunanje mačke temu še dodatno izpostavljene, saj so lahko priča tudi pokom petard, kar zanje lahko še dodatno predstavlja nevarnost in jih ob tem celo poškoduje.

Kakšni so lahko odzivi mačke na ognjemet:

  • Tresavica
  • Nemirno gibanje po domu
  • Pretirano umivanje
  • Panični napad
  • Pobeg od doma
  • Skok pred avto v paniki

Nasveti, kako mačko zavarujemo pred nevarnostmi ognjemeta

Prvi nasvet je definitivno to, da skušamo narediti bivalno okolje, čim bolj domače in varno zanje. Če imamo zunanjo mačko, je ključno, da jo v času ognjemetov imamo znotraj hiše ali stanovanja in s tem preprečimo morebitno tragično nesrečo, ki bi jo lahko zaradi strahu povzročila mačka. Pripravimo ji udoben in topel kotiček v prostoru, kjer se najmanj sliši in zastremo žaluzije, da svetlobni učinki niso vidljivi oziroma so slabo vidni. Pomagajte ji tudi tako, da glasne poke preglasite z radijem ali televizijo, a pozor priporočljivo je, da mačko na glasne zvoke navajate že nekaj čas prej, saj so le te izredno občutljive na močne glasove.

Ključnega pomena ob ognjemetu igra vaš odziv in zato je zelo pomembno, da ohranimo mirnost in ne paničarimo.  Delajte vse čim bolj običajno in sproščeno. Skušajte ohranjati vsakodnevno rutino, saj bo v le tej mačka prepoznala nekaj, kar jo sprosti in pokaže, da ni nič drugega kot navaden običajen dan. To pa tudi pomeni, da ohranjajte enak čas igranja in hranjenja mačke. Če je le mogoče mačke v tem času ne puščajte same oziroma ji najdite njej poznano varstvo. Vsekakor kot že zgoraj zapisano mački pripravite udoben kotiček, kamor se bo lahko umaknila, če bo zanjo določena situacija preveč utrujajoča.

Kaj storiti, če zgornji nasveti ne pomagajo?

V primeru, da mački zgoraj našteti nasveti ne pomagajo, pa je priporočljivo poseči po naravnih pomirjevalih, a pozor preden svoji mački kar koli damo, je nujno potrebno, da se pred tem posvetujemo s svojim veterinarjem. Le ta bo svetoval tudi, katera pomirjevala in koliko le teh je treba dati mački. Vsekakor pa je priporočljivo poseči po bolj naravnih pomirjevalih, saj jo pomirijo počasi in postopoma na naraven način.

Vsekakor je priprava na to praznično obdobje ključnega pomena za ohranjanje mirnosti mačke. Nevarnosti, ki jih vse lahko povzroči ognjemet, pa je definitivno potrebno vzeti resno, sploh če ima mačka močan odziv na poke in svetlobne učinke.

 

Vesna Kropf

VIRI:

https://www.cats.org.uk/oxford/feature-pages/fireworks

https://www.petmd.com/cat/behavior/how-keep-your-cat-calm-and-safe-during-fireworks

——————————————————————————————————

OBIŠČITE NAŠO SPLETNO TRGOVINO IN RAZVAJAJTE VAŠO MAČKO:

https://kuzekmucek.si/kategorija-izdelka/za-mucke