Mačke in novorojenčki

Kot lastniki mačjih nadobudnežev in hkrati bodoči starši ste se morda mnogokrat vprašali, kako bosta novorojenček in mačka lahko sobivala skupaj. Ali bo maček ljubosumen, ali bo postal nesrečen zaradi pomanjkanja pozornosti, kako se bo obnašal do novega družinskega člana … takšna in podobna vprašanja se porajajo v glavah lastnikov mačk. V ta namen v tem prispevku odgovarjamo na najbolj pogoste dileme in vprašanja na ta in podobna vprašanja.

Potrebno se je zavedati, da, kot je za vas otrok nova stopnica v življenju, je tudi za vašo nadobudno mačko novost in velika sprememba v njenem življenju.

Zdravstvene nevarnosti za nosečnico in novorojenčka

Kar se je pomembno zavedati je, da so mačke prenašalke različnih bolezni, ki lahko predstavljajo potencialno nevarnost že v času nosečnosti, zato je tudi higiena izrednega pomena kot za nosečnico kot tudi kasneje zanjo in za njenega otroka.

Najpogostejše potencialne nevarne bolezni, ki jih lahko prenesejo mačke smo za vas našteli spodaj.

  1. Toksoplazmoza ali parazitska okužba nosečni c(povzroči lahko splav ali poškoduje plod s prirojenimi okvarami, kot so slepota, epilepsija, gluhost in podobno).
  2. Bolezen mačje praske (bakterijska okužba, ki se prenese z ugrizom ali prasko, ki jo mačka naredi; povzroča na tem delu oteklino, kasneje pa se lahko pojavi še vročina, slabost, glavobol, utrujenost in otekle bezgavke).
  3. Toksokarioza (bolezen, ki jo prenašajo gliste, in se lahko prenesejo na človeka preko mačje dlake, njenih iztrebkov ali ostalih mačjih izločkov).
  4. Glivične okužbe (okužba, ki se prenese na človeka s stikom mačke ali predmetov, s katerimi je le ta bila v stiku; povzroča luščenje kože na trupu, okončinah, na lasišču in na območju dimelj, kasneje lahko povzroči tudi izpad dlačic in celo las).

Kot že zgoraj zapisano je ključna higiena mamice in novorojenčka. Pomembna je tudi higiena mačjega kotička in mačjega stranišča, saj s tem preprečujemo prenos bakterij na druge dele stanovanja.

Prav tako je pomembno, da je mačka redno cepljena proti steklini in kužnim boleznim ter redno zaščitena pred notranjimi in zunanjimi zajedavci. Prav tako se v tem času odsvetuje hranjenje mačke s surovim mesom. Priporočljivo je, da imamo že v času nosečnosti mačko zgolj zunaj ali zgolj v notranjosti hiše, saj se s tem izognemo potencialnemu prenosu bolezni na mamico in novorojenčka.

Odziv mačke na novega družinskega člana

Potrebno se je zavedati, da kot je za vas otrok nova stopnica v življenju, je tudi za vašo nadobudno mačko novost in velika sprememba v njenem življenju. Ker pa so mačke izredno občutljiva bitja, je nujno potrebno tudi muco pripraviti na prihod novega družinskega člana.

Odzivi mačk se razlikujejo od mačke do mačke, nekatere se takoj privadijo na novega družinskega člana, nekatere postanejo izredno ljubosumne, spet druge se oddaljijo od družine, nekatere pa dojenčka sprejmejo z veseljem in radovednostjo. Ključnega pomena je, ne glede na mačkin odziv, da mačke nikoli ne pustite same z novorojenčkom, saj so, kot vse ostale živali, lahko izredno nepredvidljive. Če vaša mačka naredi kaj narobe, naj bo vaš odziv hiter in primeren, da si bo s tem vaša mačka zapolnila, česa ne sme početi.

Ljubosumje mačke na otroka

Kot že zgoraj zapisano, je tukaj še toliko bolj pomembno poudariti, da ne puščate mačke same z novorojenčkom, saj so, sploh v primeru ljubosumja, izredno nepredvidljive. Prav tako je pomembno, da, v kolikor opazimo ljubosumje mačke, tudi njej namenimo vsaj nekaj časa v dnevu, saj bo lažje sprejela novega družinskega člana v družini.

Priprava mačke na novega družinskega člana

Priporočljivo je, da mačke začnemo pripravljati na novega družinskega člana čim prej. V prvem koraku priprave mačke ne pustimo več v prostor, kjer bo novi družinski član spal. Navajajmo jo postopoma tudi na čim več novih zvokov, pri čemer si pomagamo z ropotuljicami, posnetim otroškim jokom drugih otrok na videoposnetkih, različnimi otroškimi pesmicami in nekaterimi drugimi igračami.

Ob prihodu novega člana družine domov svetujemo, naj se mamica posveti nekaj minut mački in ju s tem pokaže, da je še zmeraj izredno pomemben del njenega življenja. Prav tako ob pripravi na novorojenčka priporočamo, da ne spreminjate njenega spalnega kotička ali kotička s straniščem. Če pa je sprememba neizbežna, to storite čim prej, da se mačka čim prej privadi na nove spremembe v življenjskem prostoru. Prav tako svetujemo, da se počasi in postopoma zmanjšuje pozornost, ki jo dobi mačka, da ji ob prihodu dojenčka ne bo prehudo in bo preživela nekaj časa brez pretirane pozornosti lastnikov.

Prihod novorojenčka domov

Ob prihodu novega člana družine domov svetujemo, naj se mamica posveti nekaj minut mački in tako pokaže, da je še zmeraj izredno pomemben del njenega življenja. Ko postane malček zanimiv mački, ji pustite zgolj in samo, da ga nežno povoha, nikakor pa je ne puščajte same z njim. Prav tako bodite striktni, da mačka nima vstopa v prostor, kjer malček spi. Vzrok ni samo to, da je čez noč ne moremo stalno imeti na očeh, ampak tudi, da lahko mačka skoči v otroško posteljico k novorojenčku. S stiskanjem obenj lahko povzroči, da bo le-ta ostal brez zraka in se bo zadušil med spanjem.

Vsekakor je pomembno, da je spoznavanje novorojenčka in mačka postopno in pod našim budnim očesom. Vendar brez skrbi tudi, če bo na prvi pogled izgledalo, da se mačka ne bo prilagodila, z dovolj truda ter pozornosti se bo tudi vaša kosmatinka postopoma prilagodila in sprejela novega družinskega člana.

Vesna Kropf

VIRI:
https://www.aspca.org/
https://www.thesprucepets.com
https://pets.webmd.com/
https://www.purrfectpost.com/
https://www2.hse.ie
https://www.purrfectpost.com