Mačke in notranji zajedalci

Naše nadobudne in razigrane mačke velikokrat obiščejo nezaželjeni gosti – notranji zajedalci in jim lahko povzročijo hude zdravstvene težave. Hkrati pa ne samo, da škodijo mački, zajedalce lahko prenesejo tudi na nas in tudi nam te neželeni “gostje” lahko povzročijo ogromno težav.

GLISTE

Gliste so majhni valjasti organizmi bele barve, ki jih mačke v veliki večini pridobijo z vodo, lizanjem tal in najpogosteje s hrano. V organizem navadi pridejo v obliki jajčec, ki pa so izredno odporne na okolje, v katerem se znajdejo, in posledično lahko preživijo v neugodnem okolju do celo nekaj let. V veliki večini se naselijo v tanko črevo lahko pa tudi v ostale notranje organe, denimo jetra in pljuča. Iz jajčec se nato razvijejo ličinke, ki lahko prevrtajo stene tankega črevesja in se naselijo tudi v druge organe ter jih s tem resno poškodujejo.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Vesna Popovič

Viri:
https://siol.net
https://www.vet.cornell.edu/
https://www.petsandparasites.org