Mačke in laserji: zakaj jih obožujejo in ali je to zanje primerna igra?

Ogromno mačk obožuje igro. Mačke, ki so bolj igrive, bodo našle igračo v vsaki stvari; toaletni papir, vezalke, vrvice, vaši lasje… Veliko mačk pa se rado igra tudi z laserjem. Zakaj jim je ravno laser tako všeč? Ali je takšna igra sploh primerna za kosmatinke?

Laser = Plen

Mačkam so laserji zanimivi predvsem zato, ker jim predstavljajo hitro premikajoči se plen. Čeprav so naše kosmatinke udomačene, imajo v sebi še vedno veliko divjine. Plenski nagon je pri mačkah še vedno močen, zato jim je taka igra tako zelo zanimiva.

Ko mačka zagleda tisto malo, rdečo, premikajočo se pikico, jo takoj doživlja kakor manjšo žival, ki beži. Mačka jo nagonsko želi ujeti in ubiti.

Je laser primeren za mačke?

Med mačjeljubci se pojavlja polemika, če je laser sploh primeren za igro z mačko. Glavna težava je v tem, da mačka laserske pike ne more ujeti. Nekatere štirinožke to tudi hitro ugotovijo in jih laser ne zanima več. Spet druge pa vztrajajo veliko časa in ko ne ujamejo „plena“, lahko to povzroča veliko frustracijo. Posledica je predvsem (samo)destruktivno vedenje.

Če opazite, da se mačka med in po igri z laserjem obnaša drugače in deluje živčna je bolje, da se take igre ne poslužujete. Prav tako  lahko med samo igro mačko nagradite s priboljškom vsakič, ko se s tačko dotakne laserske pike. Tako bo žival še vedno dobila neko nagrado za svoj „ulov“. Lahko pa mački ponudite fizično igračo takoj po igri z laserjem in s tem pustite, da sprosti vse svoje nagone.

Poleg tega bodite pozorni tudi na to, da mački nikoli ne svetite direktno v oči. To lahko povzroči resne poškodbe in nevšečnosti.

Igra z laserjem naj ne bo edina oblika igre. Če se mačka igra samo in izključno z laserjem je večja verjetnost, da bo prišlo do frustracije. Poskrbite, da ima kosmatinka dovolj igre tudi z igračami, ki jih lahko fizično ulovi.

Laser je lahko zelo zabavna oblika zaposlitve za kosmatinko, a seveda morate paziti, da ne pretiravate in, da je vse skupaj varno za vašo hišno ljubljenko.

Veronika Sivka

Viri:

www.thesprucepets.com

katzenworld.co.uk