Mačka dobro dene!

Nobena skrivnost ni, da mačke na nas vplivajo blagodejno. So zvesta družba, tudi ko nam prijatelji obrnejo hrbet, njihov mehek kožušček pa je za marsikoga najboljše pomirjevalo daleč naokoli. V zadnjih letih pa je znanost odkrila tudi  veliko drugih, celo medicinskih pozitivnih učinkov tega, da si dom delimo z mačko. Že samo nekaj minut, preživetih v mačji bližini, je dovolj, da naše telo začne sproščati hormone, ki pri človeku zmanjšujejo stres, mačje predenje celi tkiva, lastništvo mačke pa dokazano zmanjšuje možnost za nastanek srčno žilnih bolezni in infarkta. Te zverinice pozitivno učinkujejo na nas na vse mogoče načine.

Mačka namesto uspavalne tablete

Kakovosten spanec je poln mehkobe, toplote in udobja. Vas te tri besede spomnijo še na kaj drugega? Seveda, na mačko! V udobnem lenarjenju so mačke prave mojstrice, zato ni čudno, da tudi na naš spanec vplivajo dobro. V nekaterih raziskavah so ljudje (predvsem ženske) celo priznali, da raje zatisnejo oči ob svojem živalskem, kot pa človeškem življenjskem sopotniku.

Izboljšan imunski sistem

Puhasta živalca v hiši pomeni veliko dlake na kavču, po preprogah in sploh povsod. Marsikomu zna to iti zelo na živce, vendar kot kaže, bi morali klopčiči mačje dlake v našem domu biti dobrodošli. Izpostavljenost mačji dlaki namreč poveča našo odpornost na alergene. Ljudje, ki so odraščali z mačjo sostanovalko, pa redkeje razvijejo astmo in alergije ne le na živalsko dlako, temveč tudi na druge pogoste alergene, kot so pršice ali cvetni prah.

Mačke rešujejo življenja

Naše prijateljice imajo menda devet življenj. Žal imamo mi, navadni ljudje, le eno. Mačke pa nam ga pogosto lahko pomagajo obvarovati. Od povsod po svetu prihajajo zgodbe o hišni muci, ki je svojega dvonožca opozorila na uhajanje plina, na bližajoč se epileptični napad ali na kakšno drugo pretnjo. Vsi smo verjetno slišali zgodbo o mucki, ki se je hrabro postavila po robu sosedovemu psu in pred njim rešila majhnega dečka. Maček Simon pa si je prislužil najvišje odlikovanje za vojaške živali v Združenem Kraljestvu, ko je kljub hudim poškodbam, ki jih je utrpel v ladijski nesreči, še naprej branil zaloge hrane pred podganami in tako ohranjal človeške soranjence pri življenju.

Mačka je zrcalo duše

Raziskave so pokazale, da so lastniki muck velikokrat visoko inteligentni in zaupanja vredni, hkrati pa sočutne in nežne duše. Če pa ste mnenja, da zraven svoje mucke potrebujete še eno, bolj človeško sorodno dušo, vam lahko ona pri tem pomaga: mačka namreč poviša vašo priljubljenost pri potencialnih partnerjih.

Če vas skrbi za okolje …

Debata o tem, če so boljši mačke ali psi, ostaja večen boj. Vendar pri okoljevarstvu gre točka mijavkajočemu delu kosmatincev. Mačke imajo manjši ogljični odtis od psov, saj uživajo bolj okolju prijazna živila, kot so ribe, namesto koruze in govedine, ki se pogosto znajdeta na pasjih krožnikih.

Kaj še torej čakate? Omislite si mačko. Vendar seveda le v primeru, da ji lahko vse koristi, ki jih prinaša, povrnete s primerno oskrbo in veliko ljubezni!

Si želite celo leto spremljati zanimive in poučne vsebine o negi, vzgoji, zdravju, prehrani mačk, novice iz mačjega sveta, zabavne in ganljive mačje zgodbe in še in še in še … ? Naročite se na spletni dostop za samo 9,90 € na leto!

Tina Fekonja

Viri: