Mačji transporterji in prevoz v avtomobilu

Transporter je obvezna oprema vsakega mačjega lastnika, saj lahko z njim mačka odpeljemo do veterinarja, na dopust, nudi pa mu tudi varno zatočišče doma in v avtomobilu. Za mnoge mačke je ta majhna zaprta škatla pravi »bav bav«, zato je pomembno, da čim prej začnemo z navajanjem na to.

Maček naj ima transporter na voljo ves čas. V njem naj bo udobna odejica, vratca pa, seveda, odprta. Spoznavanje lahko olajšamo tako, da vanj položimo priljubljeno igračko, mačjo meto ali celo posodico s hrano. Preden odidemo na pot, ga pokrijemo z odejico ali brisačo, da bo vožnja za mačka najmanj stresna. Če mala zverina še ni navajena na vožnjo z avtomobilom, bo tudi za to potrebno postopno navajanje. Če med vožnjo bruha, je priporočljivo vprašati veterinarja za nasvet, sami pa ga lahko poskusimo umiriti z mačjo meto ali baldrijanom.

Vožnja v avtomobilu bo za mačke najbolj varna v plastičnem transporterju, ki ga postavimo na tla med zadnjo klopjo in sprednjimi sedeži. Mogoče ga je tudi pritrditi na sedežu, in sicer z varnostnim pasom, vendar tako varnost ni na najvišjem nivoju, lahko pa mački nadenemo tudi oprsnico z dvojnim pripenjanjem. Pripnemo jo levo in desno od telesa, da jo zadržimo na mestu. Prosto sprehajanje po kabini ali ležanje na zadnji polički je nevarno tako za mačko kot za potnike. V primeru trka bi maček trčil v vetrobransko steklo z močno silo, med letom bi lahko zadel tudi glavo kakšnega potnika in seveda poginil.

Na tržišču je na voljo že veliko modelov transporterjev, tako da mačjeljubci včasih ne vedo, kaj bi privoščili svojemu mucku. (((ZANAROCNIKE)))Poglejmo, kaj vse nudijo v trgovinah za male živali.

Platnena prenosna torba

Platnene prenosne torbe so elegantne in moderne. Izdelane so iz trpežnih materialov, krasijo jih vse možne barve in vzorci ter so zračne. So praktične, saj imajo veliko žepov, s pomočjo naramnega traku pa imamo roke proste. Ko jih ne potrebujemo, jih lahko zložimo, zavzamejo pa nam zelo malo prostora. Žal jih je večina neprimernih za pranje v pralnem stroju zaradi fiksnega trdega poda ali stranic, kar otežuje razkuževanje. Če vaš maček pri vsaki vožnji bruha ali urinira, se raje izognite takemu transporterju.

Pletena košara

Pletene košare so zelo popularne pri starejših ljudeh, ker delujejo rustično in domače. Mačke jih imajo rade, saj si na njih lahko nabrusijo kremplje, najmanjšim pa predstavljajo pravo plezalno steno. Čeprav navzven delujejo lepo, se tudi pri njih zatakne pri razkuževanju. Zaradi mnogih luknjic in vdolbin pri pletenem ratanu se jih ne dá popolnoma razkužiti. Najbolje je, da pletena košara predstavlja udobno posteljico le doma, ne pa za obisk k veterinarju.

Žičnati transporter

Čeprav v Sloveniji niso zelo pogosti, so v tujini precej uporabljeni. Takšni transporterji so odlični za razkuževanje, vendar še preveč zračni. Bolna mucka si bo v takem transportnem sredstvu stanje le še poslabšala, če ne bo dobro odeta v odejico.

Plastični transporter

Najboljši za razkuževanje so plastični transporterji. Imajo najhitrejše in najbolj varno zapiranje glede na preostale ter so dovolj zračni. Primerni so tudi za transport divjih mačk, ki panično iščejo način, kako pobegniti. Plahim mačkom, ki niso navdušeni nad obiskom pri veterinarju, so najbolj všeč transporterji z dodatnimi vratci na vrhu. Tako bo veterinar preplašeno žival lahko pregledal neposredno iz njenega varnega zavetja, ne da bi jo bilo pri tem treba položiti na mizo.

Katerikoli transporter boste izbrali, pomislite na tri pomembne lastnosti: enostavno čiščenje, udobnost in varnost. Pred in po vsakem obisku pri veterinarju ali dopustu je transporter priporočljivo ustrezno počistiti in razkužiti, da ne bi s seboj prinesel nepovabljenih gostov, kot so bolhe, glivice, virusi in bakterije. Pri nakupu je pomemben dejavnik tudi velikost. Majhna kepica bo nekoč zrasla v veliko zverino …

Kimi

 

Objavljeno v tretji številki revije Mucek