5 zanimivih dejstev o mačjem sluhu

Verjetno ste že slišali, da je mačji sluh izredno izostren. In to je res; mačka ima kar petkrat močnejši sluh od ljudi. A mačja ušesa niso ustvarjena samo za sluh, ampak tudi za druge pomembne funkcije, ki mački pomagajo pri vsakdanjem življenju.

Mačji sluh je boljši od pasjega

Najbrž ste mislili, da imajo mačke in psi približno enako sposobnost kar se tiče sluha. A se motite! Mačke so daleč boljše od psov, pa tudi od nas. Poglejmo si primerjavo slušnih območij. Pes lahko zaznava frekvence med 67 in 45.000 Hz, ljudje pa zaznavamo frekvence med 20 in 23.000 Hz. Mačke med drugim zaznavajo zelo visoke frekvence, in sicer med 45 in kar 64.000 Hz! To jim tudi omogoča, da zaznajo skorajda vse živalske vrste, ki jih lovijo.

Mačja ušesa imajo mišice

Mačja ušesa se lahko premikajo tudi, ko je mačja glava pri miru. Pri tem ji pomaga kar 32 mišic, ljudje pa jih imamo samo 6. S pomočjo le teh lahko ušesa obrača in premika tako, da zazna kar se da več zvokov. Mačja ušesa se lahko obrnejo za kar 180 Stopinj, kar jim pomaga pri boljšemu zaznavanju zvokov pri lovljenju plena ali pa zaznavanju nevarnosti. Ko se mačje uho obrne proti viru zvoka, se slušna občutljivost poveča za kar 15-20 %.

Mačka se skoti gluha

Ko se mačji mladič skoti, so njegovi ušesni kanali zaprti, torej je ob svoji skotitvi gluh. Po približno enem tednu se njihovi slušni kanali odprejo, pri dveh tednih starosti pa začnejo prepoznavati zvoke iz okolice. Po enem mesecu od kotitve lahko že začnejo razločevati različne zvoke.

Mačji sluh je zelo natančen

Mačka lahko zazna in loči glasove različnih virov, ki so si nekaj centimetrov narazen tudi, če je sama oddaljena en meter ali več. Zaznajo tudi najmanjše razlike v tonih, in sicer eno desetino tona razlike.

Mačja ušesa imajo več funkcij

Poleg sluha pa ušesa mački pomagajo pri ravnotežju, lovljenju plena ter pri komunikaciji. Z ušesi nam namreč pokaže, kakšne volje je. Mačji vestibularni sistem (sistem, v notranjem ušesnem sistemu, ki omogoča ravnotežje) vsebuje tekočino, ki ji pomaga pri vzdrževanju ravnotežja.

Se kdaj vprašate, kako lahko mačka vedno znova pristane na nogah? Za to se lahko zahvalimo njenemu slušnemu sistemu, ki ji poleg sluha omogoča tudi vzdrževanje ravnotežja in orientacije.

Da bo mačji sluh še naprej dobro deloval, pa skrbite za pregledovanje in nego ušes. Prav dosti vam ni treba početi, saj se mačji sluhovodi čistijo sami.

P. L.

VIRI:
www.cattime.com
www.iheartcats.com
www.firstvet.com