Mačji prevajalnik: Ali smo res razvozlali mačje mijavkanje?

Ste si vedno želeli izvedeti, kaj pomeni mijavkanje vaše mačke? Ali kaj nam mačka sporoča s svojim oglašanjem? Morda smo s mačjim prevajalnikom oziroma aplikacijo Meowtalk bližje temu odkritju.

 

Meowtalk

Aplikacija, oglaševana kot mačji prevajalnik je sprožila veliko navdušenja in od izdaje lanskega novembra jo je na mobilne naprave naložilo že več kot pet milijonov uporabnikov. Poleg angleškega jezika omogoča tudi špansko, portugalsko, rusko, ukrajinsko, italijansko, nemško, francosko in grško različico.

Seveda aplikacija ni prav nobena novost vendar je vsekakor najuspešnejša. Samo aplikacijo je zasnoval Javier Sanchez, nekdanji Amazonov inženir, ki je sodeloval pri ustvarjanju naprave z glasovnim prepoznavanjem, ki je bolj znana kot Alexa.

Aplikacija bi naj analizirala mačje zvoke in razvozlala njihov pomen. V bazi podatkov je vnesenih okoli štirideset milijonov mačjih glasov. Kot je že znano bi mačke prav mijavkanje začele uporabljati zaradi stika in komunikacije s človekom. Tako mačke mijavkanje uporabijo pri komunikaciji z nami in malo manj s svojo vrsto.

 

Ali zares deluje in ali je kakšen dokaz, da aplikacija omogoči kar obljublja?

Raziskave so pokazale, da za razliko od ljudi, mače ne delijo skupnega jezika. Vsako mačje mijavkanje in oglašanje je edinstveno in oblikovano na svoj način, mačke ga predvsem prilagodijo glede na komunikacijo z nami lastniki. Tako nekatere uporabijo več zvokov kot druge. Aplikacija, namesto splošne zbirke podatkov o mačjem oglašanju, se prevod oglašanja razlikuje glede na vsak posamezen profil mačke.

S snemanjem in označevanjem zvokov lahko programska oprema za umetno inteligenco in strojno učenje bolje razume glas vsake posamezne mačke – bolj ko se uporablja, bolj natančen lahko postane.

Sama aplikacija zahteva, da zajamete 5 do 10 glasov vaše mačke, saj se po teh zvokih nadaljnje orientira. Sama aplikacija ponuja štirinajst prevodov, med njimi je tudi »neznano« in »drugo«, vključene pa so tudi klasične »nahrani me«, »spusti me ven«, »sem v bolečinah«, »jezen/a sem«, »pusti me na miru«, »živijo«, najbolj všečna pa je seveda »rad/a te imam«.

Aplikacija s časoma in z več dodanimi zvoki vaše mačke postane bolj oziroma naj bi postala bolj natančna. Aplikacija tudi omogoča, da se v bazo podatkov dodajajo zvoki mačk uporabnikov te aplikacije, kar naj bi zagotavljalo večjo natančnost.

Ob samih začetkih izuma takšnih prevajalnikov, ti vsekakor dobivajo mešane odgovore uporabnikov. Zagotovo ne moremo trditi, da aplikacija deluje ali pa, da je zares natančna. Vsekakor pa se z uporabo aplikacije lahko pozabavamo, pomaga pa nam tudi lahko pri prepoznavanju mačjega obnašanja.

Melani Kolbl

VIRI:
www.petsradar.com
www.bbc.com