Mačji kašelj

Tako kot mi, tudi mačke občasno kašljajo. Kašelj je preprost refleks, ki pomaga telesu očistiti snovi iz dihalnih poti. Mačke kašljajo, ko nekaj draži njihove receptorje za kašelj, ki obdajajo žrelo, grlo, sapnik ali bronhije v pljučih. Pri zdravi mački redek kašelj ne povzroča skrbi. Pozornost pa je treba nameniti kroničnemu ali močnemu kašlju ter kašlju povezanem z drugimi simptomi.

Če ima vaša mačka močan ali vztrajen kašelj, obiščite veterinarja. Zgodnja diagnoza in zdravljenje sta bistvenega pomena za hitro okrevanje.

Moker ali suh kašelj

Izraz moker kašelj se nanaša na kašelj, ki vsebuje gosto sluz, ki se pogosto proizvaja v dihalih kot odziv na okužbo. Povečana proizvodnja sluzi pomaga telesu, da iz pljuč izloči viruse, bakterije, celice in druge snovi.

Po drugi strani pa suh kašelj ne ustvarja veliko sluzi. Pri mačkah je suh kašelj običajno povezan s stanji, kot so astma, vdih tujkov  in rak. Te razlike lahko pomagajo vas in vašega veterinarja usmeriti k možni diagnozi.

Zakaj moja mačka kašlja?

Seznam možnih vzrokov za mačji kašelj je dolg, včasih pa je težava očitna. Mačke lahko pogosto kašljajo, če se nahajajo v zelo prašnem okolju, na primer na skednju ali podstrešju. Vztrajnejše kašljanje lahko povzroči dolgotrajna izpostavljenost dražilnim dejavnikom, kot je pasivni dim.

Drugi pogosti vzroki kašlja pri mačkah

Okužbe dihal: Bakterijske in virusne okužbe dihal so pogosti vzroki kašlja pri mačkah. Občasno so lahko prisotne tudi glivice in paraziti, katere lahko mačke ”poberejo” iz tal. Kašelj je lahko znak pljučnice, ki jo lahko diagnosticiramo z rentgenskimi žarki in se dobro odziva na antibiotike in druge terapije. Lahko je tudi znak kongestivnega srčnega popuščanja, ki ga diagnosticiramo z ultrazvokom ali elektrokardiogramom.

Astma: Mačkam z astmo se, pri nekaterih sprožilcih zožijo in otečejo dihalne poti ter kopiči sluz, kar lahko povzroči kašelj. Nekaj teh sprožilcev zajema cvetni prah, plesen, prah iz mačjega stranišča, cigaretni dim, parfum, debelost in stres. Če opazite, da mačka kašlja, jo odpeljite k veterinarju. Astma se lahko hitro poslabša in morda sploh ne bodo mogli dihati.

Vdih tujih predmetov:  Mačka lahko vdihne tujek, kot je hrana ali košček trave. Če koščka ne spravi ven, dlesni in jezik pa postajajo modri, jo nemudoma odpeljite k veterinarju.

Rak: Kašelj je lahko eden prvih simptomov, ki ga lastniki opazijo, ko ima mačka raka na dihalih.

Poškodba: Fizična, kemična ali termična poškodba dihal lahko povzroči, da mačka kašlja. Lahko se zgodi, da je prisotna tudi kri.

Srčni črvi: To bolezen širijo komarji. Simptomi spominjajo na astmo, zato lahko vašega ljubljenčka napačno diagnosticirajo. Če živite na območju s komarji je vaša mačka bolj ogrožena. Preventivno zdravilo lahko dobite pri svojem veterinarju.

Pretesna ovratnica: Pretesne ovratnice zapirajo dihalno pot kar lahko privede do kašljanja in zadušitve. Ovratnico takoj povečajte ali odstranite.

Lara Žerovnik

www.petmd.com

www.trudellanimalhealth.com/

www.mspca.org

pets.webmd.com