Mačji bogovi

Angleški pisatelj Terry Pratchett je dejal, da mačke niso macji-bogovipozabile, da so že v antičnih časih bile oboževane kot bogovi. Vsi poznamo, da so bili stari Egipčani slavni oboževalci mačk, vendar so mačje kosmatinke očarale tudi druge kulture in se pojavljajo na različnih koncih sveta kot božanstva.

Egipčanske mačke

Začnimo pri najbolj znanih oboževalcih mačk – Egipčanih. V starem Egiptu so verjeli, da so mačke utelešenje bogov, zato so jih tretirali kot polbogove. Bile so zaščitene, za uboj mačke je bila zagrožena smrt, prepovedano jih je bilo prodajati, tudi tujci jih niso smeli posvojiti. Največkrat je bila v obliki mačke uprizorjena boginja Bastet, boginja vzhoda, lepote in dišav. Ne glede na mitologijo, so bile mačke v Egiptu koristne živali, saj so lovile miši in podgane, ki so povzročale škodo v njihovih zalogah hrane, predvsem pa so se jim zdele neverjetne, ker so imele sposobnost ubiti kače, ki so veljale za poosebljeno zlobo.

Severnjaška Freya

V Skandinaviji je tesno z mačkami povezana Freya, boginja ljubezni, spolnosti, lepote, plodnosti, zlata, vojne, smrti in nenazadnje, mačk. V mitologiji je vedno prikazana na kočiji, ki jo vlečeta dve mački (morda norveški gozdni mački), njeni stalni spremljevalki. Nasploh je Freya pomembna, saj naj bi imela podobne moči kot glavni skandinavski bog Odin, nekateri pa pravijo, da prikazuje samo Zemljo.

Igriva mačka Li Shou

Tudi na Kitajskem so mačke veljale za koristne živali, predvsem boginja Li Shou je bila upodobljena v mačji obliki. Kitajska legenda pravi, da so na začetku sveta bogovi dali boginji Li Shou možnost govorjenja, da bo nadzirala delovanje novega sveta. Vendar jo je bolj kot vodenje sveta zanimalo spanje pod krošnjami češenj in igranje z njihovimi cvetovi. Trikrat so bogovi prišli preveriti Li Shou pri opravljanju njene naloge in trikrat so bili razočarani, saj ta ni in ni mogla premagati spanca. Pri tretjem obisku bogov je Li Shou vodenje sveta raje prepustila ljudem. Zato so ji bogovi odvzeli sposobnost govora in ga dali ljudem. Vendar ti niso razumeli jezika bogov, zato so Li Shou zaupali pomembno nalogo merjenja časa in s tem ohranjanja miru. Kitajci še danes verjamejo, da se lahko iz mačjih oči razbere čas.

Maneki neko prinaša srečo

Zagotovo ste že videli maneki neko – mačko, ki ima dvignjeno eno ali obe sprednji tački. Na Japonskem je to znana mačka, ki prinaša srečo. Nihče natančno ne ve, kako je mačka, ki kliče k sebi, postala tako močan simbol sreče, da jo imajo številni Japonci in Kitajci za svoj talisman, saj velja tudi za zaščitnico domov. Nekateri pravijo da prihaja njena popularnost iz legende o tem, kako je cesarju rešila življenje, drugi, da je rešila gejšo pred kačo. Pomembno pa je tudi, katero tačko ima dvignjeno. Dvignjena leva tačka vabi kupce, dvignjena desna pa prinaša srečo in denar. Močno simboliko ima tudi njena barva kožuha, oblačila in stvari, ki jih drži v tačkah.

To je le nekaj zgodb, ki so močno povezane z mačkami, kjer se jih časti kot bogove. Tudi druge kulture, predvsem indijanska imajo zanimive legende, v katerih nastopajo mačke na tak ali drugačen način. Zagotovo pa so bile koristne spremljevalke človeka in neustrašno orožje proti različnim vrstam glodavcev, ki so ogrožali hrano in zaloge ljudi.

Če imate tudi vi doma muco, ki jo prav po božje razvajate, jo verjetno občasno pocrkljate s kakšno majhno pozornostjo. Če ne želite stalno izgubljati kovancev, namenjenih nakupom za vašo kosmatinko, predlagamo, da jih varno pospravite v prikupno mačjo drobižnico. Izbirate lahko med različnimi barvami!

mucek_narocite

Tanja Papež

Viri:
www.playfulkitty.net
www.catster.com
www.mistika.center
 www.ancient.eu