Mačje lizanje: kako za čistočo poskrbijo mačke same?

Vse mačke bi se verjetnolizanje strinjale, da je čistoča na samem vrhu prioritet v življenju! In skrbniki bi temu gotovo pritrdili, saj imamo vsi radi čiste ljubljenčke. Mačke pa za to vestno skrbijo kar same – lizanju svoje dlake posvetijo celo do 50% budnega časa! Za to pa imajo tudi zelo dobre razloge – opravilo ni pomembno samo zaradi čistoče, temveč tudi zaradi drugih, na prvi pogled morda malce manj očitnih stvari.

Mali mucki so čiščenja deležni dobesedno od trenutka, ko se skotijo. Muca svoje mladičke na ta način očisti, spodbudi prebavo in sesalni nagod in jim nudi udobje. Mama muca svoj podmladek čisti do približno starosti 4 tednov, potem pa mucki to dejavnost začnejo jemati v svoje tačke.  Pri 5 tednih očistijo tudi svoje bratce in sestrice ter mamo. Lizanja se tako kot mnogih drugih stvari naučijo z opazovanjem mame in njeno početje ima lahko zares velik vpliv! Če je mama muca obsedena s čistočo, je velika verjetnost, da bo navado neprestanega čiščenja prenesla tudi na svoje potomce.

Kako poteka tipičen mačji ritual čiščenja?

Vsaka mačka je drugačna, zato vzpostavi tudi svoj lasten ritual čiščenja. Večina pa bo najprej očistila svoj gobček in brke, sledile bodo rame in sprednje tačke, nato boki in zadnje tačke ter genitalije, nazadnje pa pride na vrsto še rep. Glavo in ušesa bodo očistile s pomočjo sprednje tačke, ki jo vsake toliko poližejo. Uporabljale bodo tako levo kot desno tačko, odvisno od strani obraza, ki potrebuje olepšavo. Zadnji del glave in ušesa očistijo tudi s pomočjo praskanja. Zapostavljeni niso niti kremplji, ki jih muca ohranja v dobrem stanju z glodanjem.

Zakaj se muce sploh čistijo?

Čiščenje je veliko več kot zgolj ohranjanje čistoče. Muca na ta način vzpodbuja nastajanje sebuma, ki je pomemben za zdravje kože. Z lizanjem sebum prenaša na celotno dlako, ta pa se na ta način vlaži in postane svetleča ter vodoodporna. Z lizanjem se odpravljajo tudi odpadle dlake, umazanija, vozli in paraziti. Ker se mačke ne morejo potiti, na ta način uravnavajo telesno temperaturo. Slina, ki jo raznosijo po dlaki, poudari njihov vonj, encimi v slini pa delujejo kot naravni antibiotiki in pomagajo pri celjenju ran.

Čiščenje pa ne prinaša zgolj fizičnih, pač pa tudi psihološke koristi! Mačka se lizanja lahko poslužuje, ko se pomirja in zmanjšuje svoj nivo stresa, tesnobe ali konfliktov. Takšno vedenje se pojavi, ko je mačka postavljena pred dve nasprotujoči se vedenji istočasno, posledično pa se pojavi tretje vedenje, ki ni v kontekstu z ostalima dvema (mačka se na primer počuti ogroženo in se ne more odločiti, ali bi zbežala ali napadla, zato se začne čistiti).

Medsebojno čiščenje

Če imate doma več kot eno mačjo ljubljenko, ste gotovo opazili, da čistita druga drugo. Vsaka mačka je hvaležna za dodaten jeziček, ki ji bo pomagal pri čiščenju težko dostopnih delov telesa. Kljub temu pa primarna funkcija medsebojnega čiščenja ni higiena, ampak gre bolj za socialno aktivnost. Gesta izraža prijateljstvo, naklonjenost in varnost. Včasih muca lahko »očisti« tudi svojega skrbnika! S tem vam muca izrazi vso svojo pripadnost in zaupanje!

Se mačka lahko tudi preveč čisti?

Nenegovan kožušček je pogosto znak, da je z mačko nekaj narobe, alarm pa je tudi, če se mačka čisti preveč. To nam razkriva, da je mačka pod stresom, kar se bo pokazalo s srbečico, ranami in celo izgubo dlake. Tipični vzroki stresa so na primer pomanjkanje pozornosti, spremembe okolja, tesnoba zaradi razdružitve ali nova žival v družini. Dolžnost vsakega skrbnika mačke je, da pozorno opazuje svojo ljubljenko in opazi takšne spremembe vedenja ter reagira v korist svoji kosmatinki, po potrebi pa ji zagotovi tudi pomoč veterinarja.

Ali svoji ljubljenki pri čiščenju lahko priskočim na pomoč?

Mačke bodo za čistočo načeloma poskrbele same. Vseeno pa ji lahko nekoliko pomagamo z rednim krtačenjem, kar še posebej velja pri dolgodlakih mucah. S tem bomo preprečili vozlanje dlake, mačka pa bo tudi pojedla manj dlake, zato bo imela manj težav z izkašljevanjem dlakastih kep. Česanja bodo vesele tudi starejše ali bolne muce ter debelejše muce, ki določenih delov telesa same ne dosežejo. Čeprav vam morda sprva ne bo hvaležna, jo občasno lahko tudi okopate, kar bo okrepilo vez med vami in vašo mačko, seansi čiščenja pa dodalo piko na i!

Urša Lesar

Viri:
www.petfinder.com
cats.about.com
www.care2.com
www.petplace.com