Mačje kričanje: Kako izgleda in kaj pomeni?

Živali žal ne znajo govoriti in nam kakor ljudje povedati, ko je nekaj narobe. Se pa zato znajo oglašati in komunicirati drugače. Ali ste vedeli, da tudi mačke lahko kričijo? Ste to kdaj opazili pri svoji kosmatinki? Mačje kričanje je vsekakor nekaj, kar vam bo ostalo v spominu, če to kdaj doživite.

Kako izgleda mačje kričanje?

Mačje kričanje je dobesedno to – kakor nekakšen krik, ki prihaja iz mačke. Nekateri to opisujejo kakor zvok iz neke grozljivke. Krik je zelo močen in glasen. Lahko je daljši, se stopnjuje ali ima nihanje glasnosti, lahko je pa samo kratek in nenaden. Krik je samo še eden od mnogih zvokov, ki jih mačke lahko naredijo. Krik lahko spremlja tudi renčanje ali še kakšni drugi zvoki. Do tega pride najpogosteje ob zori ali mraku, kadar so mačke najbolj aktivne. Ta pojav je precej nenavaden, zato se veliko mačjih lastnikov tega ustraši.

Mačka z odprtimi usti

Zakaj mačke kričijo?

Kljub temu, da so mačke krasna in ljubeča bitja ne smemo pozabiti, da so njihove prednice divje živali. Mačke imajo še vedno močne nagone za lov svojega plena. Njihovo kričanje je še eno izmed lastnosti, ki so jih podedovale od prednic, uporabljajo pa ga za izražanje najrazličnejših čustev. V resnici so te kosmatinke izjemno vokalne; proizvedejo lahko približno 10x več zvokov, kakor recimo psi.

Eden od glavnih vzrokov, da mačke kričijo je, ker so jezne ali jih je strah – mačji krik se zato pogosto pojavi med mačjim pretepom. Če mačka nima možnosti pobega, bo v situaciji, kjer se počuti ogroženo, napadla. V kolikor torej slišite mačko kričati, ji dajte možnost umika – v nasprotnem primeru vas lahko napade.

Mačke lahko kričijo tudi kadar so bolne oziroma se slabo počutijo. Bodite pozorni na svojo kosmatinko in o vsakih spremembah obvestite svojega veterinarja. Z leti lahko pri mačkah nastopi tudi demenca, zaradi jih lahko večkrat kaj preseneti ali ustraši, kar lahko zopet vodi do kričanja.

Prav tako je mačje kričanje lahko del stresa. Se vam je kdaj zgodilo, da ste mačko ponesreči zaprli v kak prostor, mogoče celo omaro? Zagotovo vam je dala glasno vedeti, da je tam. Do krika lahko prime tudi recimo, če mački stopite na rep.

Kričanje se lahko pojavi tudi med parjenjem oziroma medtem, ko iščejo partnerja. Če v vaši bližini živi veliko potepuških mačk se vam je verjetno že zgodilo, da vas je med obdobjem parjenja zbudilo njihovo kričanje.

Katere mačke so bolj nagnjene k kričanju?

Nekatere mačke so bolj nagnjene k kričanju, kakor druge. To je najbolj odvisno od temperamenta mačke in od okolja, v kateremu je. Si žival deli dom z drugimi mačkami? Ima slabe izkušnje/travme? Je imela kakšne poškodbe? To je samo nekaj od mnogih kriterijev, od katerih je odvisno, če bo mačka pogosteje kričala ali ne.

Prav tako so h kričanju bolj nagnjene mačke, ki niso sterilizirane oziroma kastrirane. Do tega pride zaradi hormonov, pri njih pa so tudi pogostejši pretepi, ki zopet privedejo do kričanja. Rešitev? Sterilizirajte/kastrirajte vašo mačko.

Občasen mačji krik ni noben razlog za skrb, sploh, če so okoliščine precej očitne. Če se pa kričanje pojavi kar naenkrat in je zelo pogosto, pa se posvetujte s strokovnjakom.

Veronika Sivka

Viri:
https://www.catster.com

https://trustytails.com

https://pets.thenest.com