Mačja meta (Nepeta cataria)

Opis

Domovina mačje mete je Kavkaz, razširjena je od Kitajske, pa vse do južne Evrope. Za rast je nezahtevna, zelo odporna na mraz, najbolje pa uspeva na polsenčnih legah v prodnati zemlji. Rastlina ima pokončno, močno razraslo steblo, ki zraste od 45 do 70 centimetrov visoko. Ima srčasto oblikovane liste z nazobčanim robom sivkasto zelene barve. Spodnji listi so večji, zgornji pa občutno manjši. Cveti od junija do septembra, s čudovitimi belimi, rahlo rožnatimi do modrimi cvetovi. Semena so drobna, okrogla in temno rjava.

Mačja razvada

Poznamo približno 250 vrst met, med njimi najdemo tudi mačjo meto, ki je osvojila mačje privržence s svojim izrazitim vonjem. Listi vsebujejo nepetalakton – kemikalijo, ki privabi mačke in jih popelje v “sedma nebesa”. Mucki lahko odreagirajo nanjo na različne načine. Večina se jih v mačji meti povalja in podrgne ob vse, kar je v bližini, nato pa omagano obleži. Nekaj pa je takšnih, ki ob stiku z meto ponorijo. To stanje kmalu preide na bolj umirjeno stopnjo. Strokovne razlage za ta pojav ni, nekateri pa so mnenja, da nepetalakton vsebuje feromone, ki naredijo mačko izjemno srečno. (((ZANAROCNIKE)))Obstaja pa določen odstotek mačk, ki se zanjo ne zmeni. V tem primeru lahko poskusimo z baldrijanom, na katerega so mačke prav tako nore, le za lastnike zna biti rahlo neprijeten zaradi svojega trdovratnega vonja, ki nas spominja na stare ponošene nogavice.

Koristni nasveti

Mačjo meto lahko izkoristimo sebi v prid in tako preprečimo raztgranine na naši najljubši zofi. Posušeno in zdrobljeno raztrosimo po mačjem drevesu oziroma praskalniku, ki bo odslej priljubljeno mesto naše razvajene kosmatinke. Z malo domišljije in truda pa lahko izdelamo unikatno mačjo igračko, od katere se vaša ljubljenka ne bo ločila. Nasvete za izdelavo si lahko preberete v rubriki Naredi sam.

 

Sandra Kuhar

 

Objavljeno v četrti številki revije Mucek