Mačja meta in njen vpliv na mačke

Mačja meta oziroma Nepeta cataria je rastlina, ki prvotno izvira iz Kavkaza. Poznamo jo tudi kot “catnip”. Ime je dobila zaradi svojega vonja, ki privlači mačke.

Sedaj jo najdemo skorajda povsod, saj je nezahtevna in odporna na mraz. Odrasla rastlina zraste tudi do višine enega metra, ima majhne ovalne liste ter vijolične cvetove. Prvotno se je uporabljala v ljudskem zdravilstvu. Kasneje so ugotovili, da njen vonj privlači tudi mačke. Kemijska sestavina v rastlini, ki pritegne pozornost mačk je nepetalakton. Ta ima lahko na mačke delno halucinogen vpliv. V mačji meti pa se nahajajo tudi druge snovi, ki delujejo na podoben način kot nepetalakton. To so na primer aktinidin in iridomirmecin. Tudi baldrijan in ostale rastline, ki vsebujejo aktinidin delujejo na mačke podobno kot mačja meta.  Sicer se mačke nanjo različno odzivajo.

 

Kako se mačke nanjo odzivajo?

Mačke, ki so nanjo dovzetne, se ob zaznavi mačje mete drgnejo ob rastlino, se valjajo po tleh, jo ližejo in grizejo. Nekatere lahko postanejo zelo živahne, spet druge pa se sprostijo. Evforični fazi sledi zaspanost in sproščenost, pri nekaterih pa se lahko obrne v agresivno igrivost. Učinek traja približno 30 minut, nato mačka še nekaj ur ni dovzetna za ponovno zaznavo mačje mete.
Okoli polovica mačk se sploh ne odziva na mačjo meto. Tudi mladiči do 8 mesecev in starejše mačke ne čutijo učinkov mačje mete.

 

mačka z mačjo meto

 

Koristi mačje mete

Z mačjo meto lahko premagamo dolgčas in mačko zamotimo. Stare, mački nezanimive igrače lahko popršimo z mačjo meto ali jo podrgnemo in tako ji spet postanejo zanimive. Uživanje mačje mete lahko mačke pomiri in sprosti depresijo. Če nam mačka uničuje pohištvo, lahko mačjo meto podrgnemo ali natrosimo po praskalniku, tako bo naš ljubljenček raje praskal po praskalniku namesto po kavču. Pri pretežkih mačkah lahko s pomočjo mačje mete spodbudimo aktivnost in gibanje.

Stranski učinki

Ker se mačke na mačjo meto različno odzivajo, moramo igro imeti pod stalnim nadzorom. Paziti moramo, da ne bi mačka postala agresivna, kar je nevarno v primeru, če imamo doma več mačk. V primeru, da mačka poje preveč mačje mete, lahko sledi bruhanje ali driska. V nobenem primeru pa se mačka ne zasvoji.

Kje vse lahko najdemo mačjo meto?

Mačjo meto lahko posadimo na vrtu, uporabimo jo lahko posušeno v prahu. Zelo popularna pa so tudi pršila z mačjo meto in igrače, v katerih je mačja meta.

 

P.L

Viri:

https://www.scientificamerican.com/article/experts-how-does-catnip-work-on-cats/

https://www.petmd.com/cat/general-health/what-is-catnip