Lovljenje repa

Za mačjega mladiča je njegov rep najboljša igrača, ki je vedno z njim. Pri odrasli mački nenadno lovljenje repa lahko kaže na zdravstvene težave. Poznavanje mačjega vedenja je najboljši način, da ugotovimo ali je lovljenje le igrivo raziskovanje ali znak česa bolj resnega. Mačke, ki so bolj igrive in tiste, ki jim je dolgčas so bolj nagnjene k lovljenju repa.

Vsako vedenjsko spremembo moramo vzeti kot opozorilo. Odrasla mačka, ki poprej ni lovila repa in s tem nenadoma prične je znak, ki ga ne smemo spregledati. Potrebno je preveriti morebitne poškodbe, okužbe, prisotnost zajedavcev ali druga odstopanja. Upoštevati je potrebno tudi druga neobičajna vedenja, kot so spremembe v naklonjenosti, apetitu, ravni energije. Grizenje repa lahko privede do samopoškodbe in morebitne okužbe.

mačkin rep

Razlogi za lovljenje repa:

Zabava

Mladički so posebej navdušeni nad lovljenjem repa. Tudi odrasle mačke lovijo iz zabave, vendar to s starostjo upada.

Alergije

Kot posledica alergijske reakcije se lahko na koža repa in drugih delih telesa pojavi srbečica. Mačka skuša doseči srbeče mesto. Alergije zdravimo z izogibanje alergenom oz. z antihistaminiki.

Bolečina

Ko mačko določeno mesto srbi ali boli bo temu posvetila pozornost v obliki lizanja, praskanja ali grizenja.

Okužba

Okužbe izvirajo iz različnih virov. Lahko so posledice praskanja ali poškodbe repa. Mačji rep se zelo hitro okuži. Okužbo se težko reši, zato mora veterinar oceniti vsako poškodbo repa.

Sindrom hiperestezije

Sindrom hiperestezije je slabo razumljena, redka bolezen, ki lahko prizadene mačke vseh starosti. Prekomerno aktivni živčni končiči povzročijo mravljinčenje v repu in s tem povečano občutljivost na dotik. Kaže se kot panični napad, med katerim mačka nekaj sekund nori naokoli in nato zaspi, kot da se nič ni zgodilo.

Zunanji zajedavci

Bolhe se rade zbirajo in gnezdijo na mačjem repu. Puščajo ugrize, ki povzročijo srbečico, kar privede mačko do praskanja.

Stres in dolgčas

Kadar je mačka pod stresom ali ji je dolgčas se zateče k nenavadnim vedenjem, kamor sodi tudi lovljenje repa. Nekatere mačke postanejo pretirano obsedene s svojim repom in s tem lizanjem, grizenjem in lovljenjem.

Mačke privlači gibanje, pa naj bo to gibanje lastnega repa ali repa druge mačke. Če sta mački v dobrem odnosu predstavlja igra z repom druge mačke vabilo k igri. Lahko pa namesto do igre privede do agresije in s tem do poškodb. Da se temu izognimo mačke ločimo.

Neželeno lovljenje repa poskusimo prekiniti s preusmeritvijo pozornosti. Igrače na palici ali vrvici se dobro obnesejo in so praktične za igranje. Potrebno se je izogibati igračam, ki spominjajo na mačji rep. Ne posvečamo posebne pozornosti, ne reagiramo burno, saj s tem neželeno vedenje lahko nehote okrepimo.

Opazujmo mačjo govorico. O kakršnem koli neobičajnem vedenju se posvetujmo z veterinarjem. V kolikor so izključene zdravstvene so težave vedenjskega izvora. Obogatimo okolje, vpeljimo novitete v vsakdan, preusmerimo pozornost.

Darja Polajžer

Viri:

www.catster.com

petozy.com

thecatsite.com