Laktozna intoleranca

Zaradi dolgoletne tradicije, zgodb in pripovedk večina lastnikov mačk misli, da je skodelica osvežilnega mleka primerna za mačke. Čeprav je mleko dober vir beljakovin in kalcija, pa ni primerno za prehrano mačk po odstavitvi. Večina mačk mleka ne prenaša, smiselno pa ga je omejiti tudi tistim, ki niso intolerantne na laktozo.

Kaj je laktozna intoleranca?

Laktozna intoleranca je nezmožnost prebave laktoze. Laktoza je posebna molekula sladkorja, ki jo najdemo samo v mleku in mlečnih izdelkih. Gre za genetsko določeno motnjo, ki se je razvila skozi evolucijo karnivorov.

Vsi sesalci začnejo svoje življenje s sesanjem mleka. Materino mleko je prvi vir hranilnih snovi, ki so potrebne za razvoj osebka zunaj maternice. V tem času je prebavni sistem prilagojen na prebavo mleka ali natančneje za razgradnjo posebnega mlečnega sladkorja, imenovanega laktoza. Laktoza je disaharid, kar pomeni, da je sestavljena iz dveh molekul, glukoze in galaktoze. Da sesalci lahko prebavijo laktozo, jo je treba razgraditi na posamezna sladkorja. To delo opravlja encim  galaktozidaza ali laktaza. Encim se tvori v telesu, dokler je prisotna konzumacija mleka. Ko mladiči preidejo na trdo hrano, se sinteza laktaze upočasni in na koncu povsem ustavi ter pozneje nikoli več ne sintetizira.

Ker so mačke značilni mesojedci, to pomeni, da mleko skozi njihovo evolucijo ni predstavljajo velikega pomena v prehrani divjih mačk kot pri človeški populaciji. Ker se te mačke niso hranile z mlekom in mlečnimi izdelki, se je sinteza laktaze povsem ustavila.

Mačke, ki so bile po odstavitvi še naprej hranjene z mlekom, lahko ohranijo laktozno toleranco. Ko mačka dlje časa ne pride v stik z mlekom, se sinteza laktaze preneha, zato se bo njena presnova nesposobna spopasti s tako veliko količino laktoze. V tem primeru se človeška dobra namera ob skodelici mleka sprevrže v hude prebavne motnje.

Kakšni so simptomi laktozne intolerance?

Pri mladičih težko prepoznamo znake laktozne intolerance. Občutljivost na laktozo se pojavi šele po treh mesecih. Težavo predstavlja predvsem uživanje kravjega mleka, saj to vsebuje večje količine laktoze kot mačje mleko, zato je odgovor na zaužito mleko še toliko bolj intenziven. Hranjenje sesnih mladičev s kravjim mlekom povzroči slabost, saj ima mleko mačke tipično formulo, ki odgovarja samo mačkam.

Po zaužitju mleka se lahko pri mačkah pojavijo simptomi, kot so razdražen želodec, krči zaradi nakopičenega plina v želodcu in driska. To je reakcija telesa, ki se spopada s hrano, ki je ne more prebaviti. Reakcija na laktozo traja nekaj ur, ali bolje rečeno, dokler laktoza ne preide prebavnega trakta. Po tem, ko se laktoza izloči, bodo simptomi ponehali, da vam bo mačka spet zaupala, pa lahko zaradi neprijetne izkušnje traja malo dlje.

Mačka zaradi omenjenih simptomov ni v življenjski nevarnosti, lahko pa bruhanje in driska povzročita hudo dehidracijo, ki ogrozi življenje vaše ljubljenke. V skrajnih primerih lahko smrt povzroči tudi prevelika količina nastalega plina med prebavo.

Kako naj lastnik ve, ali njegova mačka prenaša laktozo?

Mogoče si kdo želi, da bi mački vsaj kdaj ponudil malo mleka ali katerega od mlečnih izdelkov, pa vseeno ni prepričan, ali je njegova mačka tolerantna na laktozo.

V tem primeru je mački smiselno ponuditi majhno količino mleka in skrbno opazovati prisotnost simptomov. Če je mački hrana všeč in zahteva še več, lahko količino povečujemo, vendar moramo po vsaki zaužiti količini počakati, da prejšnji odmerek hrane v celoti preide v prebavni sistem.

Nekatere mačke pa imajo, kljub temu da so laktozno intolerantne, rade mleko. Zato je dobro vedeti, da se na trgu lahko dobi mleko, ki je oblikovano prav posebej za mačke in ne vsebuje laktoze. Večina lastnikov hrani mačke z že pripravljeno hrano, zato je dobro omeniti, da taka hrana vsebuje vse hranilne snovi, ki jih vaša mačka potrebuje za kakovostno življenje, zato mleka kot dodatnega vira beljakovin ne potrebuje.

Predvsem pomembno je to, da vaša mačka zaužije dovolj tekoče hrane, še posebej, če je hranjena samo s suho. Pitna voda bo bolje hidrirala mačko kot skodelica mleka, če pa mačka kaže željo po pitju mleka, je treba izključiti možnost, da je po njem posegla zato, ker je z vodo, ki smo ji jo ponudili, nekaj narobe ter zato išče druge vire tekočine.

Večina mlečnih izdelkov, kot so sir in smetana, vsebujejo laktozo v različnih količinah. Polnomastno mleko vsebuje v povprečju 4,8 odstotka laktoze, medtem ko smetana za stepanje samo 2,9 odstotka. Mačke bolje prenašajo skuto, jogurt je boljši od mleka, ker vsebuje nekatere bakterije, ki prebavljajo laktozo. Trdi siri po navadi vsebujejo več maščob in manj ogljikovih hidratov, kar pomeni tudi manj laktoze.

Mirjana Žolger