Kako pripraviti mačko na krajše jesenske dni, ki prihajajo?

Vstopili smo že globoko v jesen. Mesec oktober prinaša poleg nižjih temperatur in jesenskih dobrot, tudi krajše dneve. Mnogi skrbniki mačk se ob tem sprašujejo ali sprememba v dolžini dneva vpliva tudi na življenje njihove mačke in kako jo na to spremembo najboljše pripraviti.

Ali sprememba v dolžini dneva vpliva na mačke?

Zavedati se moramo, da krajši dnevi, tako kot na nas vplivajo tudi na mačke. Koliko in na kakšen način pa je odvisno od mačke do mačke. Nekaterim sprememba ne predstavlja težav, spet drugim malo nelagodja, nekaterim pa le ta celo prija. Vsekakor pa v veliki večini mačkam krajši dnevi ne predstavljajo hudih težav in se nanje hitro privadijo.

Dobro je tudi vedeti, da se v veliki večini mlajše mačke lažje in hitreje prilagodijo na spremembe kot starejše. Seveda pa to ne pomeni, da bodo pri starejših mačkah hude težave, morda bodo le potrebovale malce več časa, da se nanje privadijo.

Kako vpliva dolžina dneva na mačke?

muca sedi v košari obdana z jesenskim listjem

Dolžina dneva pri veliki večini mačk vpliva na njihovo dnevno rutino, sploh kadar govorimo o zunanjih aktivnostih in času hranjenja. Z nižjimi jesenskimi temperaturami in krajšimi dnevi se premaknejo njihovi termini aktivnosti in seveda tudi termini hranjenja. Za nekatere mačke, sploh če te preživijo veliko časa znotraj, te spremembe ne predstavljajo težav, medtem ko se zunanje mačke, morda težje prilagodijo na nov termin hranjenja in aktivnosti.

Kako pripraviti mačko na krajše jesenske dneve?

Mačko lahko z nekaj praktičnimi koraki pripravimo na krajše jesenske dneve, da bo prehod zanje lažji in veliko bolj umirjen kot sicer.

Praktični koraki za lažji prehod na krajše jesenske dneve:

  1. Postopoma spreminjamo čas igre in aktivnosti in posledično s tem tudi hranjenje.
  2. Ko nastopi tema prižgite luči v prostoru, kjer mačka preživi večino časa, tudi če vas ni doma.
  3. Poskrbite ji udoben, prijeten in predvsem topel kotiček, kamor bo le ta lahko šla z veseljem počivat.
  4. V primeru, če mački pustimi zunanje aktivnosti tudi v temnejših delih dneva pa poskrbimo za njeno vidnost (kresničke, posebne ovratnice…).
  5. Poskrbite za dovolj aktivnosti tudi v hladnejših jesenskih dneh (igra, sprehodi, lovljenje…).

 

Vsekakor se vsi skrbniki mačk zavedamo, da je vsaka mačka drugačna in se odziva na spremembe drugače. Priprava na krajše jesenske dni pripomore, da mačka lažje sprejme spremembe in se le tem tudi lažje prilagodi.

Vesna Kropf

VIRI:

https://www.cats.org.uk/oxford/feature-pages/autumntips

https://www.bayswaterveterinaryreferrals.co.uk/article/how-to-prepare-your-cat-for-short-days-this-autumn/