Komunikacija med mačkami

Kolikokrat ste si že zaželeli, dakako-macke-komunicrajo bi vaša ljubljenka spregovorila v človeškem jeziku? Sporočila, kot so »nahrani me« ali »dolgčas mi je, igraj se z mano« bi bila v tem primeru popolnoma nedvoumna. Toda znanstveno fantastiko na stran – vsak pozoren lastnik mačke slej ali prej dešifrira, kaj mu želi muca sporočiti. Lastniki več kot ene kosmate kepice pa bodo gotovo potrdili, da je še bolj zanimivo opazovanje komunikacije med mucami samimi. Kakšna sporočila si pošiljajo mačke in na kakšen način?

Komunikacija med mačkami je podobna načinu, kako komunicirajo z ljudmi, a še vedno precej posebna in zapletena. Mačke se sporazumevajo na tri glavne načine, poznavanje teh pa vam bo omogočilo, da boste lažje prepoznali njihove odnose in čustva.

  1. VOKALIZACIJA – MIJAVKANJE

Mačke se oglašajo s približno 100 različnimi glasovi. Mijavkanje ponavadi uporabijo, da sporočijo, kako se počutijo in česa si želijo. Različne fizične in psihične potrebe se bodo odražale na spremembah frekvence, hitrosti, pogostosti, glasnosti in intenzivnosti glasu. Tiho mijavkanje ponavadi odraža dobro počutje in zadovoljstvo, glasnejše pa strah in tesnobo. Seveda pa mijavkanje ni edina oblika zvoka, ki ga oddajajo muce – lahko tudi predejo, pihajo, renčijo in celo tulijo.

  1. TELESNA GOVORICA

Podobno kot pri nas je tudi pri komunikaciji med mačkami govorica telesa velikokrat precej bolj zgovorna kot vokalizacija. Pri izražanju skozi telesne gibe je potrebno upoštevati vse subtilne pozicije in premike ušes, oči, repa in trupa. Mačka bo počutje v določeni situaciji jasno izrazila preko tega, kakšno pozo bo zavzela. Poenostavljeno lahko gibe zreduciramo na dve sporočili – »pridi bližje« in »pojdi stran«. Če se mačka skotali na hrbet in pokaže ranljivi trebušček, ponavadi vabi bližje. Muca, ki je pripravljena na parjenje, bo tako dala zeleno luč potencialnemu ljubimcu. Po drugi strani pa je sršenje in ukrivljanje hrbta, kazanje zob in krempljev jasen »pojdi stran« znak.

  1. VONJI

Glavni način komunikacije med mačkami pa je uporaba voha in vonjev. Lastniki dveh muc ste morda že opazili, kako se drgneta z lički ali rahlo zaletavata z glavami. V tem primeru ste priča naravnemu drgnjenju, ki pa se zgodi samo v primeru, da sta mački druga z drugo povsem sproščeni. Feromoni, ki se izločajo preko obraznih žlez, vsebujejo vse informacije o mački, kot so starost, velikost, zdravstveno stanje in pripravljenost na paritev. Z uporabo vonjev, ki so izločani preko žlez, blazinic na tačkah ter izločkov in iztrebkov, muce ena drugi puščajo različna sporočila, z njimi pa tudi označijo svoj teritorij in prisotnost.

Naslednjič, ko boste priča soočenju dveh ali več mačk, opazujte zgoraj naštete stvari! Morda boste presenečeni, da si med seboj sporočajo veliko več, kot ste sprva mislili, vprašanje »kako se sporazumevajo med sabo« pa lahko nadgradite v »kaj bo njihovo naslednje sporočilo«.

Urša Lesar

Viri:
www.petful.com
www.vetwest.com.au
www.munch.zone