Koliko razvajanja je ravno prav?

Ker so mucki, še posebno mačji mladički, tako zelo prikupni, si ne moremo kaj, da jih ne bi ves čas po malem crkljali in razvajali. Puhaste kepice pa niso le prisrčne, temveč tudi zelo prebrisane, zato hitro ugotovijo, da nas s svojo pojavo, kot bi mignil, ovijejo okoli prsta. Koliko razvajanja je torej ravno prav, da muckom pokažemo svojo ljubezen in jih hkrati tudi vzgojimo v prijazne ljubljenčke, ki se ne obnašajo ves čas kot kralji in kraljice. Ali lahko svoje mačke preveč razvadimo, se sprašujejo tudi strokovnjaki in odgovor se glasi – da, lahko jih.

Mački uživajo v pozornosti, ki jim jo namenjamo, še posebno zadovoljni so, če čutijo, da jih malodane “častimo”. Mačje čaščenje sicer sega že v starodavni Egipt, kjer so mucke imele prav posebno mesto, bile so namreč svete živali. Egipčanska božanstva so pogosto imela vsaj del živalskih značilnosti in boginja Bastet s človeškim telesom ter mačjo glavo je bila ena najbolj čaščenih. Odlikovali so jo plodnost, materinstvo, milina in lepota. Mačke pa niso bile pomembne le v Egiptu, saj naj bi tudi prerok Mohamed raje izrezal luknjo v svoji halji, kot zbudil mačko, ki je spala na njej. Pa dovolj o zgodovini, domačim mačkam odlično godi tudi v današnjem času.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Viri: