Kodraste mačke

Kodraste mačke so izjemno posebna in redka vrsta, ki je vse bolj priljubljena. A v resnici gre za gensko anomalijo, ki povzroči, da mački manjka vsaj ena ali več plasti kožuha. 

Mačke imajo zgornjo zaščitno plast dlake, pod njo pa je srednja plast dlake, ki je mehkejša, pod njo pa se še skriva mehkejša in krajša plast dlake. Če mačka nima ene od teh plasti ima lahko mačka posledično kodrasto dlako. Takšna anomalija je lahko naključna in vedno ni možno da bi vzrejali to posebno pasmo. Posledično takšne mačke ne puščajo veliko dlake, saj so tudi oglaševane kot “hipoalergene mačke”, zato so iskane še posebej med tistimi, ki si želijo mačko vendar so na nje alergični, čeprav to ni bilo nikoli potrjeno.  

Prva kodrasta mačka je bila zaznana leta 1987, ko se je kot edina kodrasta mačka v leglu šestih mačk skotila v Ameriki. Rejka mačk, kateri se je skotilo leglo, Jeri Newman je tako vrsto poimenovala Selkirk, po njenem očimu in dodala besedo Rex, ki nakazuje kodrast kožuh.

Kodraste mačke delimo na 4 vrste:

  • Selkirk Rex je velika mačka z zaobljeno glavo in robustnimi okončinam, ki je predvsem priljubljena zaradi izgleda, ki spominja na medvedka, saj njena dlaka spominja na volnen kožuh. Mačke so predvsem notranje, saj jim velikokrat primanjkuje energije in so precej ravnodušne. Poleg dlake imajo tudi valovite brke, posebnost pa je da izvirajo iz ene samo mačke z imenom Miss Depesto. 

  • LaPerm mačke imajo kratek in valovit kožuh, kodrastost kožuha pa izgine po približno 10 mesecih. Lahko so kratkodlake ali dolgodlake. Te mačke so za razliko od Selkirk zelo ljubeče in obožujejo človeško družbo.

  • Devon Rex je mačka z velikimi ušesi in vitkim telesom, ob njihovem nenavadnem izgledu pa so jih poimenovali pixi mačke ali pa tudi vesoljske mačke. Poimenovane so po kraju Devon, ki se nahaja v Veliki Britaniji. Poleg svojega izgleda so priljubljene zaradi svoje inteligentnosti in ljubeznivosti. So kratkodlake ter nagnjene k prevečnemu urejanju ali umivanju, zato lahko s tem povzročijo, da si dlako ogulijo do kože.

  • Cornish Rex prav tako prihaja iz Velike Britanije in sicer iz sosednjega Cornwalla. Podobna je Devon Rex mački, razlika pa je, da ima Cornishka mačka le spodnji, najmehkejši kožuh. Tako lahko naleti na podobne težave z prekomernim umevanjem, po naravi pa so te mačke zelo igrive in energične.

 

Melani Kolbl

VIRI:

www.excitedcats.com

www.iizcat.com