Kdaj mačko sterilizirati?

Lastništvo mačke vam v življenju verjetno prinese veliko lepih trenutkov. Kljub temu da, s svojo mačko ustvarite veliko čudovitih spominov pa vam dejstvo, da ste njen lastnik, prinaša veliko odgovornost. Sterilizacija ob primernem času je zelo priporočljiva, saj se s tem izognemo neželenim leglom in neprijetnostim v času gonitve. A kaj pomeni primeren čas? Kdaj mačko sterilizirati?

Kdaj mačko sterilizirati?

Za idealen čas izvedbe postopka, sta določena dva obdobja v mačkinem življenju. To sta obdobje pred prvo gonitvijo in obdobje po prvi gonitvi. Vaš veterinar bo glede na značilnosti vaše mačke določil najbolj primeren čas za sterilizacijo.

Ali je sterilizacija mogoča med obdobjem gonitve?

Operacijo je sicer možno izvesti, a zaradi mogoče prekomerne izgube krvi, je sterilizacija v tem obdobju odsvetovana.

Kdaj mačke preidejo v obdobje pubertete?

Mačke vstopijo v puberteto med 6. in 9. mesecem starosti. S tem se začne njihova plodna doba.

 

 

Prednosti sterilizacije

Kljub temu da, ima veliko ljudi dvome o sterilizaciji, prinaša le ta veliko prednosti vam in vaši mački. Zmanjšala bo količino mačje vokalizacije, označevanja teritorija z urinom, pobegov in drgnjenja ob površine. Zmanjšalo se bo tudi tveganje za prenos raznih nalezljivih bolezni. Preprečila pa bo hormonsko odzivne bolezni.

Ali je mačko dobro sterilizirati s tabletami?

Na tržišču seveda obstajajo tablete in tudi injekcije s katerimi se lahko izognemo mačji gonitvi. Gre za začasno sterilizacijo. Ima pa takšna oblika sterilizacije hude stranske učinke, ki povečajo možnosti za pojav nekaterih vrst raka, ali spremembo mačjega vedenja. Njihova uporaba zato ni priporočena.

Cena

Cena sterilizacije je vedno odvisna od veterinarske ambulante v kateri je bil opravljen poseg in anestezije, ki je bila pri tem uporabljena.

Po operativno stanje in okrevanje

Zelo pomembno je, da operirano kosmatinko pravilno negujemo in s tem tudi preprečimo infekcijo rane. Rana se lahko zlahka okuži, zato moramo vzdrževati redno higieno mačjega območja. Pozorni moramo biti na mačje praskanje ali grizenje in ga mački preprečiti. Seveda moramo upoštevati vse nasvete veterinarja.

Priporočljivo je, da spremenite tudi prehrano svoje ljubljenke, ki naj bo prilagojena njenim novim potrebam. Na tržišču je namreč mnogo izdelkov, ki so namenjeni prav na novo steriliziranim mačkam.

Zaradi neželenih legel je tudi številka evtanaziranih mačk letno zelo veliko. Bodimo odgovorni in zmanjšajmo to številko s sterilizacijo svoje mačke.

Manca Novak

VIRI

https://favcats.com