Kdaj in zakaj posvojiti drugo mačko

kdaj-in-zakaj-posvojiti-drugo-mackoVemo, da obstaja cela vrsta prednosti kadar v istem gospodinjstvu živita dve mački, vendar le ob pogoju, da se med seboj dobro ujameta. Prav tako je nujno potrebno, da imamo dovolj prostora za dve mački, da bi lahko skupaj bivali in živeli udobno.

Ena od pomembnih prednosti lastništva dveh mačk je ta, da si dve mački med seboj zagotavljata socialne interakcije, se igrata in komunicirata ter izvajate druge oblike interakcije znotraj lastne vrste, kar vsekakor pozitivno vpliva na ta socialna bitja. Mačke, ki bivajo skupaj, imajo več možnosti za medsebojno igro in zabavo, kar pomeni tudi, da imajo posledično bistveno manj časa in možnosti za razvijanje neželenega vedenja. Za razliko od mačk, ki živijo same z lastnikom in se neredko želijo igrati s človekom sredi noči ali kako drugače opozarjajo nase in zahtevajo lastnikovo pozornost ob neprimernem času, se mačke, ki živijo v paru zamotijo med seboj.

Druga prednost lastništva dveh mačk je, da sta dve mački, ki živita skupaj, običajno tudi bolj čisti in snažni. Mački bosta namreč tudi druga drugi skrbno čistili ušesa, dlako in druge dele telesa, ki jih posamezna mačka sicer ne more doseči sama, s tem opravilom pa bosta hkrati tudi kar pošteno zaposleni.

Brez dvoma pa se je potrebno zavedati, da se vse pozitivne strani sobivanja dveh mačk lahko izničijo, če se mački med seboj ne marata. Kadar se mački ne razumeta, ima sobivanje lahko tudi negativne posledice, kot je tesnoba, nemir, agresija in druge vedenjske težave. Zato je za odrasle mačke, ki so večino življenja preživele same v gospodinjstvu, morda bolje, da ostanejo »edinke«. Mačke namreč potrebujejo dovolj časa, da se navadijo druga na drugo. Pogosto lahko traja tudi leto dni, da se mački navadita druga na drugo. Za razliko od psov, ki po navadi takoj pokažejo, že v prvi uri ali dnevu, če jim je drugi pes všeč ali ne, pa pri mačkah traja veliko dlje, da sklenejo mačje prijateljstvo.

Posamezne mačke se med seboj razlikujejo tako v stopnji dejavnosti, kakor tudi družabnosti. Na slednjo vpliva starost mačke, pretekle izkušnje in izpostavljenost socializaciji z drugimi mačkami. Tiste mačke, ki so živele v skupinah, po navadi ne kažejo agresije do druge mačke. Na sobivanje se lažje navadijo tudi mlajše muce ali starejše muce, ki jim pripeljemo mlado mačko, tako da se prva mačka nanjo odziva zaščitniško, skoraj »materinsko«. Raziskave so pokazale, da se mačke hitreje privadijo na sobivanje v domovih, kjer ima vsaka mačka na voljo vsaj dva kvadratna metra površine navpičnega prostora (npr. okenske police, plezala), kot dobro pa se je izkazalo tudi dejstvo, da je mačkam na voljo več stranišč ter več prostorov za počitek in skrivanje, kar zagotavlja možnost, da si same določajo stopnjo zasebnosti in količino dnevnega druženja.

Torej, če imate več mačk, je priporočljivo imeti toliko stranišč kot je mačk ter še eno dodatno stranišče. Enako velja za škatle, igrače in prostore za počitek. Tudi mačjih praskalnikov naj bi bilo več, posode s hrano in vodo pa se lahko postavijo v skupnem prostoru, tako da mački lahko jesta skupaj, v družbi, vendar vsaka iz svoje sklede. Če je ena od obeh mačk posebno plašna, ji lahko zagotovite tudi dodatne obroke v samotnem prostoru in s tem tudi nekaj nujno potrebne zasebnosti, vsaj toliko časa, da se popolnoma znebi strahu in sprejme sobivanje z drugo muco.

Žal za uspešno sobivanje dveh mačk v gospodinjstvu nikoli ni zagotovil, vendar je odločitev lahko smiselna, če poznate prednosti in se zavedate možnosti težav. Previdno uvajanje, upoštevanje potreb obeh mačk in nekaj vztrajnosti običajno privede do želenih rezultatov.

Če v svoj dom sprejemate muco iz zavetišča, je smiselno, da hkrati z izbranko sprejmete tudi njeno/njegovo tamkajšnjo prijateljico (dve muci), saj bo tako uvajanje in privajanje na nov dom lažje in za živali maj stresno. Na ta način pa je tudi veliko verjetnosti, da se bosta mački odlično razumeli in prijetno sobivali tudi v prihodnje.

Maja Kalaš

Vir: www.petfinder.com

mucek-narocnina-1

1 Komentar

  1. Dobrim posvojiteljem poklonimo dve odrasli rodovniški muci. Modro britanko in norveško gozdno mačko.
    Zaradi selitve jih ne moremo vzeti s seboj, zato ju poklonimo tistemu, ki bo zanju še naprej skrbel, kot sta navajeni.
    Za vse informacije smo na voljo po telefonu 041979292 ves dan

Comments are closed.