Katero meso izbrati za mačko?

Zdaj že vemo, da so mačke obvezne mesojedke, kar pomeni, da za svoje preživetje nujno potrebujejo meso. Vegetarijanska/veganska dieta je za te živali načeloma odsvetovana in zaželeno je, da so mačji obroki sestavljeni večinoma iz živil živalskega izvora.

Danes je na tržišču že malo morje najrazličnejše mačje hrane; tu je suha hrana, mokra hrana, vedno več ljudi pa se odloča tudi za surovo hrano. Slednjo nekateri kupijo že pripravljeno, drugi pa obroke pripravijo kar sami doma. Ob pripravi obrokov doma so zopet lastniki, ki mački ponudijo kar surove kose, nekateri pa živila raje skuhajo. Načinov prehranjevanja za mačko je veliko in vsak ima svoje prednosti in tudi pomanjkljivosti.

Ima pa vsa kvalitetna mačja hrana skupno točko: velik delež mesa. Najdemo lahko povsem običajno meso, se pa vse bolj uveljavljajo tudi bolj nenavadni okusi, denimo divjačina, konjsko meso, celo kenguru. V vsej poplavi okusov je včasih kar težko izbrati, katero meso bi bilo najprimernejše za vašo ljubljenko. Tokrat vam bomo našteli nekaj vrst mesa, ki ga lahko brez slabe vesti ponudite mački.

mačka je meso

Perutnina

Od perutnine je najbolj poznano meso piščančje in puranje, obstajajo pa tudi nekatere manj poznane vrste, kot so raca, gos, noj... Perutnina je načeloma bogata z beljakovinami, prav tako pa je meso večinoma manj mastno in tako primerno tudi za mačke, ki imajo prekomerno telesno težo. Tudi tukaj so kakšne izjeme, npr. račje meso, ki ima več maščob.

Je pa pri perutnini še nekoliko pomembneje, kako jo pripravite. Odsvetuje se hranjenje s surovim piščancem, saj lahko to privede do nekaterih okužb, npr. salmonela. Zato je v tem primeru bolje, če je meso toplotno obdelano. Prav tako tudi piščančje kosti niso najboljša opcija za mačke. So precej majhne in lomljive, zato se lahko mački hitro zataknejo ali poškodujejo prebavila.

Ribe

Ribe so ena najstarejših vrst mesa, s katerimi hranimo mačke. Bogate so z omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami. Skrbijo za lepo dlako, pravilno delovanje možganov, krepijo imunski sistem in lahko delujejo celo protivnetno. Najbolje je, da izbirate sveže lokalne ribe. Nekoliko bolj odsvetovane so konzervirane ribe, namenjene človeški prehrani (tuna, sardine…), saj imajo lahko določene aditive, ki so za mačko škodljivi.

Mačka lahko pojé tudi surove ribe, pozorni bodite samo pri kosteh; tudi te so manjše in precej krhke in lahko zato povzročijo razne težave.

mačka je ribe

Divjačina

Med divjačino uvrščamo srnjad in zajčje meso, pa tudi divjega prašiča, fazana celo losa. Divjačina je tudi primerna izbira za mačke, a ima nekoliko manj beljakovin. Ni priporočljivo, da mačko hranite samo z divjačinskim mesom, saj lahko hitro pride do težav zaradi beljakovinskega pomanjkanja.

Konjsko meso

Konjsko meso je sicer nekoliko manj priljubljeno in zaradi tega težje dostopno, a je tudi v redu izbira v prehrano mačk. Ima pa dokaj specifičen okus, zato ga nekatere mačke (sploh tiste bolj izbirčne) ne marajo.

Svinjina

Svinjsko meso je eno najbolj uporabljenih vrst mesa v kulinariki za ljudi. Kako pa je z mačkami? Načeloma lahko kosmatinki ponudite tudi svinjino, a naj bo to občasno. Problematično je predvsem, ker je to meso precej mastno in posledično bolj kalorično. Sploh za mačke, ki so notranje, nekoliko manj aktivne in/ali sterilizirane, je svinjina v prehrani odsvetovana.

Govedina

Govedina je vse bolj uporabljena v mačji prehrani. Sicer ima večina mačk po okusu raje perutnino ali ribe, a je tudi govedina lahko dobra izbira. Tudi, če pripravljate obroke doma je govedina cenovno bolj ugodna, kakor recimo ribe.

Kaj torej izbrati?

Idealno je, če kombinirate različne tipe mesa. Tako zagotovite, da bo mačka res dobila vse, kar potrebuje. Bodite zmerni pri bolj mastnih kosih in poskrbite, da kosmatinka s prehrano dobi dovolj beljakovin. Če boste obroke sestavljali sami, bodite pozorni, da v prehrano ne dodate preveč organov ali kosti, saj to lahko privede do prebavnih motenj.

Če boste meso toplotno obdelali, naj bo priprava čim bolj pusta. Izogibajte se uporabi soli, olj in močnih začimb.

Seveda pa sami poznate svojo mačko najbolje; izbirajte meso, ki ji ustreza in po katerem je mačka energična, ješča ter ima normalno prebavo. Vrsto mesa lahko tudi poizkušate nekaj tednov in opazujete rezultate. Če pa o čem niste prepričani ali ima vaša mačka kakšne zdravstvene težave, se posvetujte s svojim veterinarjem.

Veronika Sivka

Viri:

addictionpet.com

www.hillspet.com

pets.thenest.com

www.rover.com

www.cuteness.com