Katere okuse zaznavajo mačke?

Grenko, sladko, slano, kislo? Ali vse te okuse lahko zaznavajo tudi mačke, je vprašanje, ki se poraja mnogim skrbnikom. Še posebej ko izbirajo vrsto hrane, ki bi jo svoji mački privoščili. Katere okuse zaznavajo in na kakšen način pa predstavljamo v spodnjem prispevku.

Anatomija zaznavanja okusa pri mačkah

Mačke imajo na jeziku v povprečju nekje okoli 460 receptorjev za okus. V primerjavi s človekom, ki jih ima okoli 9000, je le teh izrazito manj, zaradi česar je njihovo zaznavanje okusov okrnjeno. Zaznavanje okusov je pri mačkah neposredno povezano z zaznavanjem vonja. Izredno izostren voh pa jim omogoča odlično presojanje ali bodo določeno hrano pojedle ali ne.

Mačke hrano najprej povohajo, s čimer  poskrbijo, da ne bi zaužile kaj škodljivega. V primerjavi s kužki so mačke precej bolj pazljive in pozorne kaj pojedo. Že ob najmanjšem sumu na nekaj nevarnega v hrani, se le tej izognejo. S pomočjo voha se tako mačke zavarujejo pred strupeno hrano hkrati pa tako tudi spoznavajo svet.

Katere okuse zaznavajo?

V prvi vrsti mačke ne zaznavajo okusov v takšni intenziteti kot ljudje. Njihova intenzivnost okusa je ob določenih okusih blaga in veliko manj izrazita, pri drugih pa močnejša. Vzrok za takšno anomalijo je v razvitosti receptorjev, saj so kljub manjšemu številu nekateri skoraj tako dobro razviti kot pri ljudeh. Vendar pa mačke nekaterih receptorjev za določene okuse sploh nimajo in jih zaradi tega tudi ne zaznajo.

Sladko?

Mačke so edine predstavnice sesalcev, ki nimajo receptorjev za sladek okus. Zaradi skoraj izključno mesojede prehrane so se mačkam med evolucijo receptorji okusa spremenili. Ker njihova prehrana ne vsebuje ogljikovih hidratov, ne potrebujejo receptorjev za okušanje sladke hrane.

Grenko?

Mačke imajo izjemno sposobnost okušanja grenkobe. Imajo enako število receptorjev za grenak okus kot ljudje, a je sedem od teh še dodatno razvitih. Tako dobro razviti receptorji jim pomagajo, da se izognejo toksinom v okolju.

Kislo?

Morda boste presenečeni, vendar imajo  tako kot mi tudi mačke receptorje za kisel okus. V veliki večini mačke ne marajo kisle hrane, seveda pa obstajajo izjeme. Kljub temu ni za pretiravati z dodajanjem kislih živil v mačje posodice.

Slano?

Tako kot za kisel, imajo mačke tudi za slan okus  podobno sposobnost in intenziteto okušanja. Ta pa je za razliko od psov veliko boljša. Deloma jim ob tem pomaga tudi izredno izostren voh, kar omogoča dobro zaznavanje vonja hrane.

Vesna Kropf

VIRI:

www.purina.co.uk/articles/cats/kitten/play/cat-senses

www.catsonbroadwayhospital.com/the-five-senses-according-to-cats-taste/

www.thesprucepets.com/which-tastes-cant-cats-experience-5072674