Kakšno posodo za hrano in vodo naj izberem za svojega mucka?

kaksno posodo za hrano in vodo naj izberem za svojega muckaNa trgu je na voljo obilica različnih materialov posodic za hrano, od plastičnih, keramičnih, steklenih, jeklenih, gumijastih, silikonskih in celo iz naravnih materialov. Kako naj torej med vso to ponudbo izberemo pravo?

Raziskave uporabe različnih materialov so pripeljale do naslednjih ugotovitev:

Plastika in umetne mase: material je dovzeten za praske in drobne razpoke, v katerih se neopazno nalagajo nečistoče, ki jih je težko docela odstraniti in tako postanejo leglo nezdravih bakterij. Poleg tega raziskovalci opozarjajo vedno pogosteje, da plastika oddaja nezdrave kemikalije (BPA, PVC, svinec, klor, arzen…), ki škodljivo vplivajo na zdravje ljudi in živali. Dokazano je, da vse te kemikalije pronicajo tudi v hrano živali, ki jo postrežete v takšni skledici.
Plastika in umetne mase tudi v končnem izdelku ohranijo specifičen vonj, za razliko od drugih materialov, kot je keramika ali nerjaveče jeklo, zato mačke pogosto zavračajo hranjenje iz takšnih posodic.

Lončene posode: tudi pri lončevini je potrebno upoštevati, da izdelki lahko vsebujejo vrednosti nevarnega svinca, kar je vsekakor lahko škodljivo za zdravje mačke. Poznamo številne zahrbtne simptome počasne zastrupitve s svincem, kot so pešanje umskih sposobnosti, izguba spomina, nihanje razpoloženja, neplodnost, okvare živcev, sklepov in mišic, bolezni srca, okostja, ledvic in tudi rakava obolenja. Nekateri proizvajalci lončenih posodic sicer trdijo, da njihova lončevina ne vsebuje svinca, vendar pa verjamemo, da pri svoji ljubljenki ne želite tvegati.

Silikon: v zadnjem času kot hit na trgu najdemo številne silikonske sklede in posodice za hrano. Rezultati analiz uporabe silikona (predvsem v lepotni kirurgiji in medicini) pa žal kažejo, da tudi ta novodobni material lahko povzroča številne nevarnosti za zdravje.

Keramika: keramika še vedno velja za najbolj varno izbiro, prepričati se je potrebno le, da izbrana mačja ali pasja skleda ni prevlečena z glazuro, ki bi vsebovala svinec. Glazura namreč ni varna, pogosto pa lahko tudi razpoka, mikroskopske razpoke pa zopet postanejo leglo bakterij, podobno, kot smo to lahko zasledili že pri plastiki. Torej, če se odločite za keramiko, se prepričajte, da je posoda izdelana in namenjena uporabi za živila.

Nerjaveče jeklo: je brez dvoma material iz katerega je lahko izdelana najbolj varna posoda za hranjenje vašega hišnega ljubljenčka.
V dolgih letih uporabe se je ta material izkazal za najvarnejši material za izdelavo embalaže in za shranjevanje živil. Je trpežen, sanitarno neoporečen, ne rjavi in ne razpoka. Je trajen in zaradi tega tudi cenovno najbolj ugoden, čiščenje pa je res preprosto, z uporabo vode in malo belega kisa. Ne sprošča nevarnih kemikalij, na trgu pa je lastnikom hišnih ljubljenčkom na izbiro zares veliko različnih oblik, velikosti in prilagojenih višin za vse individualne potrebe.

Sladkorni trs, koruza in bambus: zadnja različica materiala iz katerega najdemo tudi posodice za pasjo in mačjo hrano, se ponujajo kot zelo ekološke in naravne in so na trgu zadnja leta pravi hit. Gre za posode, namenjene za enkratno uporabo, ki jih po obroku lahko odvržemo kar v domači kompost. Veljajo za varne, še posebno primerne za uporabo v sili in za potovanja. Glede vsakodnevne uporabe pa ne gre zanemariti, da predvsem stroškovno za lastnika najverjetneje niso najbolj ugodne.

Upamo, da so vam zgornji podatki podali dovolj informacij, da boste lahko odgovorno izbrali najboljšo posodo za svojo mačko.

Maja Kalaš

Viri: www.huffingtonpost.com
www.squidoo.com
www.zivotinje.rs

 

 

mucek-narocnina-1