Kakšen strošek predstavlja mačka?

Pisali smo že o tem, na kaj se moramo pripraviti, preden sprejmemo mačko v svoj dom. Vzeti žival k sebi in zanjo ustrezno poskrbeti ni kar tako in zavedati se moramo, da prevzemamo veliko odgovornost. Skrb za mačko predstavlja veliko odgovornost, pa tudi strošek. Denar seveda še zdaleč ni vse, a je treba vedeti, da kvalitetna prehrana, veterinar, oprema … terjajo določeno vsoto denarja. Kaj vse mačka potrebuje in koliko približno to finančno znese?

Prav je, da vemo, koliko financ moramo imeti, če se odločimo za novega družinskega člana. Seveda pa je najpomembnejše, da si zanje vzamemo čas – da jih crkljamo, se igramo in jim prav vsak dan izkazujemo ljubezen.

V Ameriki so izračunali, da v povprečju mačka „stane“ 809 $ letno. A so v Sloveniji cene precej drugačne od ameriških, zato ta podatek za življenje v naši državi mogoče ni čisto kredibilen.

Nakup mačke

Že sam nakup mačke je lahko precejšnji zalogaj – če se odločite kupiti pasemsko mačko, lahko nakup nanese tudi na več tisoč evrov. Seveda pa pred nakupom imejte v glavi, da so zavetišča in društva polna muc, ki iščejo dom in vam bodo prav tako izkazovale neizmerno ljubezen. Če se odločite posvojiti mačko prek društva ali zavetišča, bo mačka že osnovno veterinarsko oskrbovana (čipirana, cepljena, tretirana proti parazitom …), oskrbo pa boste pokrili v obliki posvojnine. Slednja je nek simbolični znesek za kritje stroškov, ki so jih prostovoljci s muco imeli, čeprav v veliki večini plačate veliko manj, kakor je bilo dejanskega realnega stroška. V Sloveniji posvojnina navadno znaša med 30 in 50 €.

Hrana

Najbolj reden strošek pri oskrbi mačke je prehrana. Vaša kosmatinka pač mora jesti in prav je, da ji zagotovite kvalitetno prehrano, s katero bo dobila vse, kar potrebuje. Odločite se lahko za suho ali mokro hrano. Konzerva mačje hrane lahko stane 0.30 €, lahko pa tudi preko 2 €. Seveda je vse odvisno od same sestave hrane in kvalitete sestavin. V povprečju konzerva običajne mačje hrane stane 1 €. Mačka navadno dnevno pojé 1-2 konzervi dnevno, kar mesečno nanese na 30–60 €.

Suha mačja hrana oziroma briketi ima tudi najrazličnejše cene – kilogram mačje hrane lahko stane 1 €, lahko pa tudi več, kot 15 €. Za izračun smo izbrali hrano, ki stane 5 € na kilogram. Zopet je veliko odvisno od hrane same, znamke, pa tudi pakiranja; večje, kot je pakiranje, manjša je cena na kilogram. Tudi tukaj je količina zaužite hrane odvisna od mačke same, v povprečju pa pojedo cca. 40–70 g hrane na dan. Mesečno je to 6–10,5 €. Če se odločite pripravljati hrano mački doma, je to seveda super, če imate dovolj znanja, pride pa tudi nekoliko dražje.

To so stroški osnovne hrane – če boste mački kdaj privoščili še kak priboljšek, jo to še nekaj dodatnih evrov na mesec.

Veterinarski stroški

Imamo stalne veterinarske stroške in veterinarske stroške, ki nastanejo po potrebi.

Stalni veterinarski stroški so redna cepljenja, sredstva proti notranjim in zunanjim zajedalcem, pregledi … Cene cepljenja se gibajo med 20 in 40 € (odvisno od vrste cepljenja), običajen pregled pa približno 10–20 €. Tretmaji proti zajedavcem imajo zelo različne cene, od 10 pa vse do 80 €.

Lahko pa veliko stroškov nastane po potrebi. Če ima vaša mačka tudi prost izhod ven, je edino odgovorno, da poskrbite za kastracijo/sterilizacijo. Ta pride približno 30–50 €, so pa vsako leto organizirane razne akcije, ko lahko tak poseg opravite po ugodnejši ceni.

Seveda pa tudi muca lahko zboli, se poškoduje … razna zdravljenja in posegi lahko stanejo tudi več sto evrov.

Oprema

Poleg osnovnih stvari je tukaj tudi veliko mačje opreme. Če želite, da vam mačka ne praska pohištva, je smiselno, da si omislite praskalnik. Cena slednjih je odvisna od velikosti in materiala, giba pa se od 20, pa vse do 200 evrov. Seveda so pri mačkah zaželene tudi razne igrače, ležišča, prav tako pa seveda potrebujejo tudi posodi za hrano in vodo. Če vaša kosmatinka ni navajena sama biti zunaj, za sprehode potrebujete tudi oprsnico in povodec.

Prav je, da vemo, koliko financ moramo imeti, če se odločimo za novega družinskega člana. Seveda pa je najpomembnejše, da si zanje vzamemo čas – da jih crkljamo, se igramo in jim prav vsak dan izkazujemo ljubezen.

Veronika Sivka

VIRI:
https://www.rd.com/
https://www.petcoach.co/
https://www.petfinder.com/