Kako združiti psa in mačko?

Poznate izraz „kot pes in mačka“? Od nekdaj v javnosti nekako velja mit, da se psi in mačke slabo razumejo. To prepričanje je nastalo predvsem zato, ker veliko psov zaradi svojega plenskega nagona lovi mačke, ko te bežijo. Prav tako je telesna govorica psov in mačk precej različna, zato te živali med seboj nekoliko težje komunicirajo. A vedno več ljudi dokazuje, da se z ljubeznijo in potrpežljivostjo lahko doseže prav vse; tudi psi in mačke lahko skupaj živijo povsem normalno življenje.

Če se odločite, da boste doma imeli psa in mačko, je pomembno, da ste na začetku nekoliko previdni pri združevanju.

Če se odločite, da boste doma imeli psa in mačko, pa je vsekakor pomembno, da ste na začetku nekoliko previdni pri združevanju. Še posebej, če imate denimo doma že psa, ki ni vajen mačk, ali mačke, ki ni navajena na pse. Najhitreje se eden na drugega navadijo mladiči, a, kot že rečeno, je možno prav vse. Tukaj je nekaj splošnih nasvetov, kako čim bolje združiti psa in mačko, je pa seveda vse odvisno od samih živali in njihovega karakterja.

Ločen prostor

Na začetku je izjemno zaželeno, da imata pes in mačka možnost umika en pred drugim. Torej; mačka potrebuje svoj prostor in pes svojega. Če niste prepričani, kako se bosta živali ujeli, je priporočljivo tudi, da sta ločeni, kadar vas ni doma. Najbolje je, da je vsak ljubljenček v svojem prostoru, ob ustrezni uporabi pa se super obnese tudi hišni boks.

Počasno spoznavanje

Živalim je treba dati čas, da se navadijo eden na drugega. Idealno je, če prvih nekaj dni ljubljenčkov sploh ne predstavite direktno, ampak jima pustite, da sta ločena. Tako bo nov ljubljenček imel možnost, da se najprej navadi novega okolja in vas, ljubljenček, ki ga imate že od prej, pa se bo počasi navadil na vonj in prisotnost nove živali. Pri nekaterih navajanje traja nekaj dni, nekatere živali pa se privajajo nekoliko več časa. Vsekakor obema štirinožcema dajte svoj čas ter poskrbite, da sta pred direktnim združevanjem oba že sproščena.

Govorica telesa

Ko se odločite, da je čas za združitev kosmatincev, bodite ves čas zraven. Pri strokovnjakih se pozanimajte o telesni govorici psov in mačk ter ob združitve bodite zelo pozorni na znake nelagodja. V trenutku, ko opazite, da je eni izmed živali neprijetno, je živčna, napeta, prestrašena … Prekinite z združitvijo in živali ponovno umaknite vsako na svoj prostor. Nikakor tudi ne pustite, da pes preganja mačko ali pa laja oziroma renči nanjo.

Pozitivna motivacija

Pri strokovnjakih se pozanimajte o telesni govorici psov in mačk ter ob združitve bodite zelo pozorni na znake nelagodja.Če se boste denimo jezili na psa, kadar bo okoli mačke preveč razigran, bo lahko kosmatinec povezal mačko z nečim negativnim. Zato je priporočljivo, da ob združevanju in navajanju uporabljate čim več pozitivne motivacije. Oba ljubljenčka nagrajujte, božajte in hvalite, ko sta umirjena in sproščena en zraven drugega, ob neželenih vedenjih pa ju preprosto ločite in preprečite nesporazume.

Primerna igra

Tudi, ko se ljubljenčka igrata, je pomembno, da to igro nadzorujete in preprečujete pregrobo igro. Psi so navadno večji, zato lahko nehote z raznimi poskoki ali ugrizi poškodujejo mačko, ta pa lahko s kremplji poškoduje psa (najpogostejše so poškodbe oči in smrčka). Opazujte, kako se živali igrata in ju ločite, če igra postane pregroba. Počakajte, da se oba štirinožca umirita, in ju nato ponovno združite.

Potrpežljivost

Kot že omenjeno, je pa seveda najpomembnejše, da ste potrpežljivi. Ne silite živali skupaj, če na združitev še nista pripravljeni. Sploh, če je ena žival bila prej sama doma, je lahko taka sprememba zanjo zelo stresna in potrebuje kar nekaj časa, da sprejme novega družinskega člana. Če ju prehitro združite, je napake zelo težko odpravljati, zato res toplo priporočamo, da počakate, da se oba ljubljenčka sprostita in šele nato začnete z združevanjem. Ne prehitevajte in pustite, da sta obe živali pripravljeni, preden počnete karkoli bolj naprednega.

Veronika Sivka

Viri:
https://www.wikihow.com
https://www.mentalfloss.com
https://petgearlab.com/
https://www.animalhumanesociety.org