Kako vzgojiti prijazno mačko?

Ko sem bila majhna, se je na naši terasi začel zadrževati velik, pepelnato siv mačkon z zelenimi očmi. S sestro sva že od nekdaj veliki ljubiteljici živali zato sva ga začeli hraniti in mu nadeli ime Muri. Čez čas nas je “posvojil” in postali smo njegova družina. Ker je bil že odrasel in je bil potepuški način življenja globoko zakoreninjen v njem, ni bil nikoli tipičen hišni muc in večina ljudi, ki so prišli k nam na obisk, ga je gledalo s strahospoštovanjem. Eden izmed sosedov je celo večkrat na glas povedal, da se ga boji. S sestro sva bili kljub temu strašno ponosni na najinega strašnega mačkona, on pa je bil v zameno zelo potrpežljiv z nama in najinimi otročarijami.

Danes sklepam, da je Murijeva svojeglavost povzročila kar nekaj sivih las mojima staršema – vsekakor še danes pripovedujeta anekdote iz njegovega življenja kljub temu, da je že deset let odkar je umrl. Vem pa tudi, da sivi lasje niso potrebni. Morda Murija res ne bi mogli na noben način spremeniti v pravega hišnega mucka, večino mačk pa lahko.

Kako torej vzgojiti mačko?

Vsaka mačka ima svojo osebnost in nekatere ljubeznivost prinesejo s seboj na svet, druge pa se je morajo priučiti oz. naučiti se morajo zaupati ljudem. Omogočite svoji mački okolje v katerem se bo lahko razvila v prijazno mačko z naslednjimi trikci:

1. Bodite nežni

Čeprav se mačke zdijo trdožive, so v resnici zelo nežne živali, s katerimi morate nežno ravnati. To je še posebej pomembno pri mladičih, mlajših mačkah in mačkah, ki so prvič v stiku z ljudmi. Mački želite pokazati, da so ljudje prijazna in zaupanja vredna bitja. Če vam to uspe, bo mačka veliko bolj odzivna na ljudi in si bo želela vaše družbe.

Zelo je pomembno, da otroke, če jih imate, naučite kako pravilno ravnati z mačko. Pogosto vidim kako otroci “vlačijo” mačke po rokah kot da so igrače, starši pa temu ne oporekajo. Še posebej pri mlajših mačkah, ki nimajo toliko izkušenj z ljudmi, lahko takšno ravnanje negativno vpliva na njihov socialni razvoj.

2. Priklic

Mačke so zelo inteligentna bitja in se že po nekaj ponovitvah naučijo svojega imena. Trenirajte priklic in vsak mačkin odziv na vaš klic nagradite s priboljškom. Mačke, ki se odzovejo na priklic, ponavadi niso plašne in se bodo večinoma rade odzvale tudi na priklic vaših gostov.

3. Mački predstavite psa

Ta točka seveda ni nujna razen, če si delite dom z mačko in psom. Večina mačk se po naravi boji psov, zato ji morate, s pomočjo mačkam prijaznega psa, pokazati, da so lahko tudi psi prijazni in dobri družabniki.

4. Bližina

Prvih nekaj mesecev po prihodu mačke v vaš dom (še posebej, če ste posvojili mačjega mladička) je ključnega pomena, da z njo preživite čim več časa in je ne puščate predolgo same doma. Mačke so zelo neodvisne, vendar je za njihov socialni razvoj potrebno, da se z njimi ukvarjate in jim  namenite ogromno pozornosti. Pogosto povabite na obisk različne prijatelje, da se mačka navadi tudi na prisotnost tujih ljudi. Tako se bo v prihodosti počutila bolj sproščeno, ko boste dobili obisk. Seveda morate poskrbeti, da bodo vašji gostje z vašo mačko ravnali nežno in ljubeče, saj lahko sicer dosežete nasprotni učinek in se bo vaša mačka začela bati obiskovalcev, se jim izogibati in celo kazati obrambne znake.

5. Izkazovanje nežnosti

Kdo bi zavrnil crkljanje s predočo mačko? Kadar je le možno se pocrkljajte s svojo mačko in na ta način gradite medsebojno zaupanje in trden odnos.

Nina Bartol

Vir: iheartcats.com