Kako vpliva menjava letnih časov na mačke?

Štirje letni časi, ki se čez leto menjavajo, vplivajo ne samo na nas ljudi, ampak tudi na naše mačje kosmatinke. Vsak letni čas je drugačen in ima drugačen vpliv na počutje, zdravje in aktivnost mačk. Kako pa vplivajo posamezni letni časi na mačke, pa vam predstavljam v spodnjem prispevku.

Pomlad

Pomladni meseci prinesejo dvig temperatur in s tem se posledično zbudijo tudi insekti in klopi, ki predstavljajo mačkam potencialno nevarnost za zdravje. Najdemo jih na vrtovih, travnikih, živih mejah in v gozdovih. Najbolj izpostavljene so zunanje mačke, saj zanje takšna okolja predstavljajo življenjski prostor, za razliko od notranjih mačk, ki so tej nevarnosti manj izpostavljene.

Klopi predstavljajo enega izmed najbolj nevarnih zunanjih zajedavcev, saj lahko z ugrizom prenašajo bolezni, ki so lahko za mačko celo usodne. Najpogostejši bolezni, ki jih klopi prenašajo, sta borelija in klopni meningitis. Okužba s sledečo povzroči nastanek kroničnih bolezni, ki v najslabšem primeru lahko zaradi le te mačka celo umre. Seveda pa ni nujno, da mačka za samo bolezen zboli, lahko jo zgolj in samo prenaša, ali pa zanjo zboli mnogo kasneje. V kolikor opazite čudno obnašanje mačke, neaktivnost, izgubo teka ali celo vročino je nujen obisk veterinarja. Zgodnja diagnoza je pri teh boleznih ključnega pomena za uspešno zdravljenje, lažji potek bolezni in posledično tudi za samo preživetje mačke.

V začetku pomladnih mesecev je ključnega pomena, da ob prvem dvigu temperature, mačko zaščitimo pred zunanjimi zajedavci. Zaščitimo jo lahko z različnimi zaščitnimi sredstvi, od ampul, šamponov, pršil pa vse do raznih zaščitnih ovratnic. Ob tem pa se kot lastniki moramo zavedati, da nobeno sredstvo ne prinaša 100 % zaščite, kar posledično pomeni, da je ključnega pomena tudi redno pregledovanje živali in odstranjevanje morebitnih nepridipravov iz njihovega kožuščka.

Poletje

Poletni meseci pa poleg zunanjih zajedavcev in ostalih insektov prinaša tudi visoke temperature in posledično vročino. Zato je v času poletnih mesecev poleg zaščite pred zunanjimi zajedavci pomembno, da poskrbimo tudi za zaščito proti vročini in morebitnim pregrevanjem telesa. Ob hudi vročini lahko hitro pride do dehidracije telesa, kar lahko ob vztrajnem dvigovanju telesne temperature vodi tudi v vročinski šok. V primeru, da se njena telesna temperatura še vedno vztrajno dviguje, pa lahko to vodi v odpoved organov, izgubo zavesti in v najslabšem primeru tudi smrt.

Mačke regulirajo svojo telesno temperaturo z ležanjem na mrzlih površinah in dihanjem preko odprtih ust. Ob vročih poletnih dneh je zato nujno potrebno, da svoji mački zagotovimo svežo vodo in dostop do hladnih prostorov, zunaj pa ji poskrbimo senco, kjer se bo lahko ohladila.

Jesen

V jesenskem času se z deževnim vremenom v naravi pojavijo močeradi in nekateri drugi insekti, ki lahko potencialno škodujejo zdravju mačke. Močerad ob stiku s kožo spusti strup, ki je lahko za mačko celo usoden. Prav tako lahko povzročijo hude težave piki insektov.

V primeru, da imamo zunanjo mačko, je nujno treba spremljati njeno počutje, njeno zdravstveno stanje in redno pregledovati kožušček pred morebitnimi nepridipravi. Prav tako ne smemo kot lastniki pozabiti na zaščito pred zunanjimi zajedavci, saj je le to tudi v jesenskem času ključnega pomena.

Zima

Prehod iz jesenskega v zimski čas predstavlja za mačke veliko večjo spremembo kot prehod iz hladnejših v toplejše mesece, saj se temperatura drastično zniža in obenem le to lahko spremlja sneg. Mačke sicer v tem času že dobijo debelo zimsko dlako, a jih le ta ne zaščiti popolnoma pred mrazom, ko to naredi dlaka divjih živali.

Pri zunanjih mačkah, ki večino časa preživijo zunaj, lahko hitro pride do hipotermije, ko telesna temperatura pade pod normalno. Z znižanjem telesne temperature se upočasnijo tudi njene funkcije in ob nepravočasnem ukrepanju lahko to vodi tudi v smrt mačke. Iz tega razloga je zato pomembno, da mačkam zagotovimo toplo in suho zatočišče. V kolikor pa opazimo, da mačka pade v hud šok zaradi hipotermije, je nujen obisk veterinarja.

V vsakem primeru je za mačke vsak prehod iz enega letnega časa v drugega drugačen in se moramo kot lastniki na to tudi dobro odzvati ter poskrbeti, da bo prehod zanje čim lažji.

Vesna Kropf

Viri:

cattime.com

www.cats.org.uk