Kako svoj dom prilagodimo slepi mački?

Verjetno ste že slišali koga reči: »ČeKako dom prilagodimo slepi mački 1 nisem videl, se ni zgodilo.« Vid je eno izmed glavnih čutil in za človeka ima izredno velik pomen. Lahko bi rekli, da je naše najpomembnejše čutilo in nanj se najbolj zanašamo. Verjetno je to eden izmed razlogov, da smo ljudje prepričani, da so slepe živali nebogljene, in si mnogokrat ne upamo posvojiti slepe mačke ali se celo ustrašimo skrbi za domačo mačko, ki nenadno in nepričakovano oslepi. Vendar so skrbi odveč.

Nekatere mačke se že skotijo slepe, druge pa oslepijo zaradi posledic bolezni ali poškodb. Mucki, ki se skotijo slepi, se že od samega začetka zanašajo le na sluh, voh in dotik in s slepoto nimajo večjih težav, saj drugačnega življenja ne poznajo. Mačke, ki nenadoma in nepričakovano oslepijo, pa imajo na začetku nekaj več težav, saj se morajo privaditi novemu načinu življenja, in takrat potrebujejo nekoliko več človeške pomoči. Na srečo pa so mačke izredno prilagodljive in imajo vsa ostala čutila odlično razvita ter se lahko kljub popolni slepoti precej dobro znajdejo. Zato se nikar ne bojte posvojiti slepe mačke. Ravno nasprotno! Če posvojite slepo mačko, boste rešili življenje, ki bi bilo v nasprotnem primeru verjetno precej krajše. Slepe mačke veljajo, podobno kot druge živali s telesnimi hibami in pomanjkljivostmi, za »pokvarjeno robo«, zato jih evtanazirajo hitreje kot zdrave mačke.

Kljub temu da slepe mačke niso veliko bolj zahtevne kot videče, pa je nekaj prilagoditev v stanovanju vendarle potrebnih – še posebej, če slepo mačko pripeljete v novo okolje. Z nekaj majhnimi spremembami v stanovanju in našem načinu življenja lahko mački, kljub slepoti, omogočimo polno in srečno življenje

(((ZANAROCNIKE)))

Mačka naj bo v stanovanju

Življenje v stanovanju se priporoča za vse mačke, tudi videče, saj na ta način pomembno zmanjšamo verjetnost poškodb in celo smrti. Za slepe mačke pa je bivanje v varnem zavetju stanovanja, kjer ni plenilcev, avtomobilov in drugih nevarnosti, še toliko bolj pomembno. Kljub odlično razvitim čutilom, ki »nadomeščajo« vid, so bistveno bolj izpostavljene kot videče mačke. Če je bila vaša novo oslepela mačka pred izgubo vida veliki raziskovalec in menite, da ne bo nikoli srečna, če bo živela le v stanovanju, jo lahko izpustite na travo pred hišo, vendar le pod nadzorom. Razmislite pa lahko tudi o sprehodih na mačjem povodcu in o zunanjem mačjem boksu.

Njeno domače okolje naj se čim manj spreminja

Slepe mačke se v poznanem okolju dobro znajdejo, dokler vedo, kje je kaj. Pogosto spreminjanje njene okolice pa ima lahko negativne učinke. Poleg tega, da se lahko mačka poškoduje, pogosto preurejanje doma negativno vpliva tudi na njeno razpoloženje. Zaradi nenehnih sprememb je mačka ves čas v stresu, zato lahko postane zadržana in prestrašena.

Verjetno ni potrebno posebej omeniti, da se slepi mački ne prestavlja posodic z vodo in hrano ter mačjega stranišča, razen v izjemnih primerih, ko druge možnosti ni.

Preprečite dostop do stopnišča

Deli hiše, kot so stopnišča, balkoni, dvignjene terase in podobno, so izjemno nevarni za mačke, ki ne vidijo, saj jim lahko kmalu zmanjka tal pod nogami. Nevarne padce lahko preprečite tako, da zapirate vrata na balkone in terase ali jim s pomočjo raznih preprek, kot so na primer otroška vratca, preprečite dostop do teh nevarnih mest.

Zapirajte pokrov wc-školjke

Odprte toaletne školjke so lahko nevarne za slepe mačke, ki med igro ne vidijo, kam bodo skočile. Odprt pokrov školjke je še posebej nevaren za majhne slepe mucke, ki se lahko utopijo že v manjši količini vode.

Pospravljajte

Slepa mačka si med sprehajanjem po stanovanju v glavi ustvarja zemljevid preverjeno »varnih« poti, ki se jih poslužuje med hojo po stanovanju. Tako kot prestavljanje pohištva ji njene »varne« poti lahko onemogočijo tudi nepredvideni in nepospravljeni predmeti kot na primer nepospravljeni čevlji, sesalec sredi sobe, ki ni v uporabi, kup umazanega perila, ki čaka na pranje, in podobno. Te nepričakovane ovire mačko silijo, da si ustvarja vedno nove poti, kar pa je zelo stresno. Zato se potrudite držati reka, da ima vsaka stvar svoje mesto v hiši.

Mačko iz naročja spustite na poznanem mestu

Kadar mačko dvignete v naročje in nesete na drugo mesto v stanovanju, jo odložite na mestu, ki ga pozna. Lahko jo odložite pri njenih posodicah s hrano, zraven mačjega stranišča, posteljice ali na mestu, kjer se menja tekstura tal v stanovanju. Ker ta mesta pozna, bo takoj vedela, kje je, in se bo lažje orientirala.

Pomagajte ji krepiti ostale čute

Mački lahko na različne načine pomagate pri krepitvi ostalih čutov. Pri krepitvi sluha ji lahko pomagate z igračami, ki oddajajo zvok, kot so na primer piskajoče igrače, igrače z zvončki in podobno. Voh pa ji lahko pomagate krepiti z mačjo meto, ki jo nastavite na različna mesta v stanovanju.

Opozorite jo nase

Zaradi slepote vas bo mačka zaznala še težje kot prej, kadar se ji tiho približate izza hrbta. Če se to pogosto ponavlja, tudi po nesreči, se mačka vedno težje sprosti, nenehna napetost pa lahko vodi v občutke tesnobe in strahu. To težavo lahko enostavno rešite tako, da izkoristite njen odličen sluh. V stanovanju nosite copate s trdimi podplati, ki bodo z zvokom opozorili na vaš prihod v prostor, ali pa se preprosto začnite bolj pogosto pogovarjati z njo, da bo vedno vedela, kje ste.

Na novo oslepela mačka bo verjetno potrebovala nekaj tednov, da se navadi na nov način življenja, in v tem času ji boste najbolj pomagali, če ji boste namenili svoj čas in ljubezen. Potrebovala bo veliko pozornosti in potrpljenja, da se bo navadila na življenje v temi brez strahu. Vaš trud in čas bosta zagotovo obilno poplačana z neskončno hvaležnostjo in brezpogojno ljubeznijo.

Si še vedno ne predstavljate življenja s slepo mačko? Preberite knjigo Homer’s Odyssey (Homerjeva odiseja) pisateljice Gwen Cooper, ki žal še ni prevedena v slovenščino in govori o mucku brez oči, Homerju, ki ga je Gwen pri starosti treh tednov posvojila. Napovedano mu je bilo življenje pod povprečjem, vendar je presegel vsa pričakovanja, svojo skrbnico pa naučil pomembnih lekcij o življenju in ljubezni.

Nina Bartol

Viri:
http://iheartcats.com/how-to-prepare-your-home-and-life-for-a-blind-cat/
http://www.catster.com/lifestyle/cat-health-blind-cats-tips
http://www.gwencooper.com/books/homer-s-odyssey