Kako selitev za mačko narediti čim manj stresno?

Tekom svojega življenja se lahko tudi večkrat preselimo in hkrati gre z nami tudi naš ljubljenček. Za mačko je lahko seljenje v novo in neznano okolje stresno in neprijetno, zato se moramo potruditi, da ji selitev za mačko čim bolj olajšamo.

Postopoma ji predstavite nov dom

Mačke so zelo navezane na svoj domači prostor in okolico, ki jo dobro poznajo, zato je sprememba lahko res stresna. V novem gospodinjstvu ji najprej predstavite en ali dva prostora, da se lahko na njiju najprej navadi. Pomembno je, da v teh prostorih nastavite hrano, vodo, stranišče, igrače, praskalno površino in posteljico oziroma boks. Pustite jih, da se navadijo na prostor oziroma prostora ter da se privadi na nove vonjave in zvoke.

Poskusite že skoraj vse postaviti na svoje mesto, preden se mačka preseli. Zanjo je lahko seljenje stvari in premikanje pohištva zelo stresno. Če se bo odločila skriti, jo pustite. Sama bo prišla ven, ko se bo počutila varno.

Obkrožite jo s stvarmi, ki so ji domače

V njen prostor ji namestite najljubšo posteljo, odejo, igrače in druge stvari, katere so mački že poznane. Dodate lahko tudi stvari oziroma predmete, ki imajo vaš vonj, recimo kakšen pulover ali majico. Ker imajo zelo občutljiv nos in vohajo zelo dobro, se bojo ob znanih vonjih počutile varneje.

Dodatki feromonov

Pomagate si lahko tudi s sintetičnim razpršilom mačjih feromonov, s katerimi mačke po navadi označujejo ozemlje ali prepoznavajo druge mačke. Tako se bo nivo stresa znižal in mačka se bo lažje privadila na nov dom. Uporabite lahko tudi nekatere naravne sestavine, vendar se o njih najprej pogovorite z veterinarjem.

Prostori in okolica naj bodo varni

Pazite, da so prostori varni in prijazni mačkam. Naj bodo vrata in okna zaprta, poskrbite, da ne bo lukenj ali razpok, skozi katere lahko pobegnejo ali se zataknejo. Če imate zunanjo mačko se prepričajte, da na vrtu ali v okolici ni strupenih rastlin.

Najbolje je, da jih v notranjosti zadržite za približno dva tedna, da se bo na nov dom lahko navadila in ga prepoznala. Po dveh tednih jo lahko nadzorovano spustite ven za deset minut in jo potem ponovno prinesite noter. Vsak dan povečujte čas, dokler se mačka ne počuti varno. Poskrbite tudi, da je vaša mačka čipirana ali primerno označena v primeru izginotja.

Selitev za mačko je vsekakor velika sprememba, a jo lahko z majhnimi koraki bistveno olajšamo.

P.L.

VIRI:
www.thesprucepets.com

Ali tudi vi načrtujete selitev? Olepšajte vaše nove stene s čudovitim Muckovim koledarjem! V notranjosti vas čakajo krasne fotografije muckov naših bralcev ter najlepše misli o mačkah. Svojega lahko naročite tukaj.