Kako se otroci naučijo odgovornosti od mačk

Številni ljubitelji mačk trdijo, da jih imajo tako radi predvsem zaradi njihovega neodvisnega značaja, kot drugi razlog pa so navajajo, da je prav skrb za mačke pravzaprav ena izmed najbolj preprostih in nezahtevnih stvari, v primerjavi s skrbjo za pse.Mačke so najbolj priljubljene hišne živali v ZDA, njihova priljubljenost pa v zadnjih letih močno narašča tudi pri nas. Hiter življenjski ritem in vse bolj razširjena urbana okolja terjajo od človeka številne prilagoditve, ne nazadnje pa se odražajo tudi pri izbiri primernega hišnega ljubljenčka.

Mačke so precej neodvisne

Številni ljubitelji mačk trdijo, da jih imajo tako radi predvsem zaradi njihovega neodvisnega značaja, kot drugi razlog pa so navajajo, da je prav skrb za mačke pravzaprav ena izmed najbolj preprostih in nezahtevnih stvari, v primerjavi s skrbjo za pse. Mačke namreč ne zahtevajo veliko navezovanja stikov s pripadniki lastne vrste, ne potrebujejo rednih dnevnih sprehodov, svoje fiziološke potrebe lepo opravljajo kar doma, v svojih mačjih straniščih, so zelo učljive in po svoji naravi zelo čiste živali ter lahko bivajo skupaj s človekom z minimalno količino potrebnega nadzora.

Z zadostno količino vode in hrane je v osnovi že zadoščeno njihovim osnovnim potrebam, občasno potrebujejo le še čiščenje mačjega stranišča, osnovno nego in nekaj svoje opreme, kot so praskalniki, plezala ter nekaj zabavnih mačjih igračk. Če boste povprašali lastnike mačk, vam bodo povedali v en glas: “mačke so zakon!”

Kako se otroci naučijo odgovornosti od mačk?

Kaj pa mačke in otroci? Tudi otroci obožujejo mačke in zanimivo je, da boste težko našli otroka, ki se boji mačk, medtem ko se številni otroci lahko bojijo psov in je potrebno njihove strahove razbliniti in odpraviti.

Z opazovanjem naravnega vedenja mačke pa se lahko ravno otroci največ naučijo. Predvsem so jim mačke lahko velike vzornice, saj so neverjetno snažne, ves čas skrbijo za svojo higieno, so zelo rutinirane in se zlahka prilagodijo običajnemu dnevnemu urniku družine, kar ima predvsem na otroke vseh starosti izjemno pozitiven vpliv.

Mačke živijo povprečno od štirinajst do dvajset let, kar pomeni, da so lahko pomemben del odraščanja otroka, saj ga spremljajo praktično skozi vse otroštvo in vse v začetek mladosti. Tudi zaradi tega dejstva je priporočljivo, da otroka, ne glede na njegovo starost, že zgodaj aktivno vključite v vsakodnevno skrb za domačo mačko, torej v sicer zelo preprost vsakdanji mačji urnik, ki vključuje hranjenje, čas za igro in čas za počitek.

Otroka lahko vključite tudi v splošno skrb za zdravje mačke, skrb za redna preventivna cepljenja in obiske pri izbranem veterinarju, s tem pa spodbudite njegov čut za odgovornost ter za zagotavljanje nujne zdravstvene oskrbe hišne živali.Otroka lahko vključite tudi v splošno skrb za zdravje mačke, skrb za redna preventivna cepljenja in obiske pri izbranem veterinarju, s tem pa spodbudite njegov čut za odgovornost ter za zagotavljanje nujne zdravstvene oskrbe hišne živali.

Odgovornost ni dolgočasna

Poleg izrednega občutka za higieno, pa imajo mačke tudi zelo izostren občutek za estetiko njihove prehrane. Nobena mačka namreč ne bo z užitkom jedla iz umazane posode, če ne bo na smrt sestradana. Tudi za to lahko zadolžite otroka, naj prevzame skrb in pregleda, če je mačja skleda pred serviranjem slastnega mačjega obroka pripravljena in čista.

Odgovornost pa nikakor ne rabi biti dolgočasna reč, zato spodbudite otroka tudi k igri z mačko. Skozi igro ga zlahka naučite skrbi za dobro telesno in duševno počutje mačke in tako gradite pristno vez otroka z živaljo. Druženje naj bo veselo, sproščeno in zabavno za oba, preživljanje prostega časa v družbi mačke pa bo krepilo navezanost, ki bo rasla skupaj z otrokom iz leta v leto.

Dokazano je, da vsi tisti otroci, ki odraščajo skupaj s hišnimi ljubljenčki, razvijejo močnejšo empatijo in imajo v odrasli dobi mnogo bolj razvit občutek odgovornosti, ter sposobnost sočutja do vseh živih bitij. To pa so vsekakor kvaliteti, katere si pri svojih otrocih želimo videti vsi, kajne?

Maja Kalaš

Vir:
animals.howstuffworks.com