Kako se kot lastniki mačke pripraviti na vroče poletne dni?

Poletje je praktično že pred vrati in s tem se bliža tudi poletna vročina, ki pa za mačke ni ravno idealna. V času poletja je obenem treba paziti tudi na insekte in klope, ki so v tem času kar najbolj aktivni. Iz teh razlogov pa vam zato predstavljamo korake za uspešno pripravo na vroče poletne dni.

Priprava na poletno vročino

Poletje je poznano po vročih dneh z visokimi temperaturami, ki jih občasno spremljajo osvežujoča obdobja neviht in ploh. Seveda obdobja osvežujočih ploh mačke same obožujejo, vroče soparne dneve pa ne tako zelo, saj lahko hitro pride do dehidracije, ki ji lahko sledi pregrevanje telesa in posledično vročinski šok.

Seveda lahko kot lastniki veliko pripomoremo k lajšanju vročine pri mačkah in s tem preprečimo pregrevanje telesa. V prvem koraku poskrbimo, da ima mačka vedno na voljo svežo vodo, s katero poskrbimo za njeno hidracijo. V naslednjem koraku pa je pomembno, da mačka vroče poletne dni preživi v hladnih prostorih oziroma v senci.

Zaščita pred insekti in klopi

V poletnih mesecih so prav tako aktivni insekti in klopi, ki predstavljajo potencialno nevarnost za naše nadobudne mačje kosmatinke. Kot lastniki moramo seveda poskrbeti zanje tako, da jih zaščitimo z ustreznimi zaščitnimi sredstvi, kot so ampule, zaščitne ovratnice, zaščitne tablete, razpršila in podobno. Vsekakor pa moramo vseeno biti pazljivi in mačko opazovati sploh, če le ta preživi veliko časa zunaj v naravi. Po njenem prihodu domov le to dobro preglejmo in odstranimo morebitne klope, ki so kljub zaščiti prilezli nanjo.

V kolikor pa opazimo, da je mačko pičil insekt, odstranimo morebitne ostanke le tega in predel pika dobro razkužimo. V primeru, pa da mačka začne nenavadno sopsti, pretirano sliniti, bruhati in na mestu pika nastane huda oteklina, pa je nujen obisk veterinarja, saj lahko gre za alergijsko reakcijo, ki ob prepoznem ukrepanju lahko vodi v njen pogin.

Ohlajanje mačke

Že zgoraj so navedeni nekateri zaščitni ukrepi pred vročino, seveda pa se mnogi lastniki sprašujejo kaj storiti če pride do pregrevanja mačke. V tem primeru je potrebno hitro ukrepanje in sicer s pomočjo hladne brisače začnemo hladiti njene tačke in trebuh, preko katerih se ta najhitreje ohlaja. Ponudimo ji tudi vodo, s katero bomo odpravili dehidracijo telesa. V primeru, da mačka vseeno pade v vročinski šok pa je nujen obisk veterinarja.

Vesna Kropf

Viri:

www.bluecross.org.uk

www.purina.com.au

www.battersea.org.uk