Kako se izogniti velikim stroškom skrbi za mačko

zmanjsajte-stroske-skrbi-za-mackoMed petimi najbolj pogostimi razlogi, zaradi katerih se ljudje v obdobju finančne stiske odrečejo tudi skrbništvu nad mačko, so tudi visoki stroški nege in oskrbe. Čeprav se mesečni stroški, ki bremenijo lastnika mačke lahko zelo razlikujejo, pa številni lastniki niso dovolj seznanjeni z vsemi možnostmi in različnimi načini, s katerimi bi lahko bistveno zmanjšali stroške in hkrati ohranili kvalitetno nego ter ustrezno, optimalno oskrbo svoje mačke.

Ker je mogoče uspešno uporabiti številne načine znižanja stroškov za oskrbo vaše mačke, ne da bi pri tem žrtvovali kakovost oskrbe, smo vam tokrat v zvezi s tem pripravili nekaj strategij za obvladovanje in racionalizacijo stroškov:

  1. Posvojitev mačke iz zavetišča je cenejša od nakupa mačke

Številni ljudje vztrajajo pri nakupu mačke točno določene pasme – morda jih očara njen poseben videz, morda pa jih prepriča dejstvo, da poznajo njen pedigre. Ne glede na to, ali je bila mucka načrtovana in se je skotila na flanelasti odejici ali pa je bila le prikupna nesreča matere narave, skotena pod kakšnim grmom, vsaka mucka si zasluži dom. Če ste tudi vi mnenja, da so nepasemske mucke včasih še bolj posrečene, se brez skrbi odločite za posvojitev muce iz lokalnega zavetišča. Prihranili boste veliko. Tudi če je izbrana mačka še zelo mlada, boste s prihrankom pri ceni nakupa mačke lahko poravnali tudi vse stroške cepljenj v prvem letu (mačja levkemija, steklina, kuga).

V zavetiščih imajo navadno zelo pester izbor različnih ne-pasemskih brezdomnih muc, tudi mlajših, v starosti med prvim in tretjim letom, kar je idealno za ljudi, ki si želijo skupaj z mucko izkusiti radosti odraščanja.

  1. Izbira hrane

Nakup hrane je pomemben redni strošek za lastnika mačke. Optimalen izbor mačje hrane zagotavlja tudi optimalno zdravje mačke, kar posledično pomeni, da najcenejša hrana ni nujno hkrati tudi najbolj racionalna odločitev. Upoštevati je potrebno, da so mačke karnivori, zato njihov prebavni sistem ne more predelati velikih količin žit v dnevni prehrani. Prav tako je za zdravje mačke pomembno, da ji s hrano zagotovite zadosten vir beljakovin ter bistveno manjše razmerje ogljikovih hidratov, ki so pri mačkah tudi pogost vzrok za prekomerno telesno težo in različne oblike alergij. Z izbiro prave hrane se lahko izognete številnim zdravstvenim težavam, posledično pa tudi bistveno višjim stroškom veterinarske oskrbe. Veterinarji zato skoraj soglasno priporočajo kombinacijo suhe in mokre hrane za mačko, saj izključno suha hrana najpogosteje ne zadosti tudi potrebam mačjega telesa po tekočini. Dehidracija pri mački pa je lahko resna zdravstvena težava, s katero so v nadaljevanju povezani tudi visoki veterinarski stroški.

Priprava mačje hrane doma

Morda pa lahko prihranite tudi tako, da se odločite sami pripravljati dnevne mačje obroke in priboljške. Seveda boste potrebovali nekaj znanja, pozornost pa boste morali posvetiti tudi zagotavljanju vnosa zadostne količine živalskih beljakovin in kalcija. Dodaten prihranek vam bo morda omogočal tudi nakup večjih količin mesa in jajc v vaši lokalni trgovini. Sestavine za pripravo mačjih obrokov doma naj bodo predvsem piščančja bedra (en del pa tudi piščančji želodci in drugi organi kot so jetra in srce) ter jajca (kot proteinsko bogata veziva). Številni zagovorniki doma pripravljene mačje hrane uporabljajo mlinček za meso, s katerim zmeljejo vse navedene sestavine v slasten, zdrav mačji obrok. Za pripravo zdravih in uravnoteženih domačih obrokov se lahko posvetujete tudi z izbranim veterinarjem. Mnenja glede surove in kuhane hrane so še vedno deljena, morda pa izberete optimalno kombinacijo obeh.

Nadzor nad dnevno količino hrane

Neodvisno od vrste izbrane komercialne hrane ali doma pripravljenih obrokov je bistveno, da skrbno nadzorujete zaužite dnevne količine. Prekomerna telesna teža pri mačkah je namreč zelo pogosta težava, katere posledice pa se seveda nadalje odražajo v številnih resnih okvarah in boleznih mačk. Skrb za ustrezno telesno težo, za dobro fizično kondicijo in mentalno stimulacijo vaše mačke je ključnega pomena za njeno dolgoročno splošno zdravje in dobro počutje (ter posledično manj dragih obiskov pri veterinarju!). Prav tako skrbno pa morate nadzorovati tudi vnos zadostne količine tekočine, torej zadostno pitje vode v sorazmerju z zaužito količino suhe hrane.

Skrb za ustrezno hidracijo mačke

Predvsem v poletnem času je skrb za ustrezno hidracijo vaše mačke ključnega pomena, če se želite izogniti težavam in dodatni stroškom. Prepoznajte prve znake dehidracije pri mački, kot so zaspanost, težave z uriniranjem, brezvoljnost in izogibanje kontaktu s človekom. Takojšnje ukrepanje vam lahko prihrani hujše zaplete, kot so obstrukcija črevesja in splošna izsušenost. Predvsem poleti poskrbite, da ima vaša mačka na voljo dovolj sveže, hladne vode za pitje, pomagate si lahko tudi s povečanjem količine mokrih obrokov in zmanjšanjem količine suhe hrane. Prav tako zagotovite svoji mački dovolj sence in hladnega prostora za počitek preko dneva, fizične aktivnosti mačke pa omejite na zgodnje jutranje ali večerne ure, ko je ozračje manj pregreto.

  1. Posvetite posebno pozornost mačjemu stranišču

Če boste redno, vsakodnevno skrbeli za čistočo in boste sproti, skrbno odstranjevali mačje iztrebke, bo tudi zamenjava stelje v celoti potrebna manj pogosto. Prav tako lahko občutno prihranite s pravilno izbiro stelje/peska, ne nuno najcenejšega, pač pa takšnega, ki dobro vpija neprijetne vonjave in se ne zlepi. Izbiro seveda prilagodite navadam vaše mačke, ker se mora konec koncev tudi mačka »strinjati« z uporabo svojega stranišča.

Nakup stelje za mačje stranišče s popusti, ki jih nudijo najcenejši prodajalci

Skrbno preverjajte ponudbe različnih ponudnikov na trgu, saj lahko cene za posamezen proizvod močno odstopajo. Vselej se odločite za nakup želenega izdelka pri tistem prodajalcu, ki vam zagotavlja najbolj ugodne pogoje, diskontne popuste in morebitne bonuse. Številni trgovci ponujajo svojim kupcem ugodnosti, morda tudi v obliki koriščenja različnih popustov na druge storitve in izdelke, ki jih tako ali tako potrebujete. Na letni ravni so skupni prihranki lahko res občutni.

  1. Omejite svoji mački dejavnosti na prostem

Z omejitvijo gibanja na prostem omejite tudi številne neprijetnosti, kot so ureznine, praske, zlomi, poškodbe zaradi spopadov z drugimi mačkami, prometne nevarnosti, okužbe z zajedavci – bolhami in klopi ter številne zastrupitve. Pri mačkah, ki se prosto, nenadzorovano gibajo izven hiše, se namreč lastniki bolj pogosto spopadajo z vsemi navedenimi težavami. Stroški operacij in zdravljenja pa se jim s tem brez dvoma bistveno povečajo.

Omejitev dejavnosti na prostem vam omogoča varovanje zdravja in zagotavljanje varnosti vaši mački, za igro in dobro zabavo pa lahko dobro poskrbite tudi v zaprtih prostorih.

  1. Pripomočke za plezanje in mačje igrače izdelajte sami

Pestra ponudba opreme za mačke v trgovinah nas hitro premami, vendar pa bi marsikateri pripomoček, plezalo ali praskalnik zlahka in preprosti izdelali kar sami, doma. Pobrskajte za neštetimi zanimivimi idejami na spletu, zavihajte rokave in veselo na delo. Preprosto in poceni boste razveselili svojo mačko in svojo denarnico! Vaše unikatne stvaritve pa vas bodo tako navdušile, da lahko svojo lastno izvirno ponudbo še razširite in nadgradite.

Za tiste manj spretne ročnih del, ki boste vendarle investirali v mačjo opremo pa nasvet: izberite takšno srednjega cenovnega razreda – najcenejša je po navadi poceni z razlogom, najdražja pa ni nujno najboljša. Dejstvo je, da so mačke živali, ki se ponašajo s kar precej divjo naravo, zato nobena igrača, niti kot opreme ni večen. Marsikaj pa se da pokrpati in popraviti, ne da bi uničeni kos takoj nadomestili z novim. Tako se na primer pri praskalnikih in plezalih enostavno zamenja samo uničena vrvica iz sisala, ki je običajno tista, ki prva odpove, a nikakor ni utemeljen razlog za zamenjavo celotnega praskalnika.

  1. Izkoristite nizkocenovne veterinarske storitve

Številne veterinarske ambulante enkrat (nekatere pa tudi večkrat) letno nudijo brezplačne preventivne preglede, ponujajo popuste za lastnike upokojence, nudijo brezplačne preglede zob in dlesni ter ponujajo tudi subvencije/popuste za postopke sterilizacij/kastracij. Spremljajte ponudbo in izkoristite vse ponujene možnosti, saj lahko tudi na ta način občutno prihranite, ne da bi svojo mačko prikrajšali za katerokoli veterinarsko storitev. Prav tako se dodobra seznanite tudi z veljavnimi ceniki po posameznih bližnjih lokalnih ambulantah. Verjeli ali ne, cene se lahko močno razlikujejo. Za večje posege se včasih splača peljati v veterinarsko ambulanto izven večjih mest (cene storitev so lahko na periferiji bistveno nižje, a to ne pomeni, da je storitev zato kaj slabša!), za nujne primere pa je najbolje izbrati dobro opremljeno ambulanto v bližini. Izberite ugodno ponudbo, pred odločitvijo pa vsekakor preverite tudi reference.

  1. Ne dopustite svoji mački uničevalnega vedenja

Mačke imajo naravno potrebo po praskanju, kar žal pomeni, da jih zelo privlačijo preproge in tudi naše pohištvo. Pomembno je, da mačje praskanje od prvega dne dalje usmerite na dovoljene, posebej pripravljene mačje površine (praskalnike, kartone, posebne mačje talne površine) in s tem preprečite neželeno uničevanje vaše lastnine.

Ob ustreznih, pravilno postavljenih in dovolj številčnih praskalnih površinah se velika večina mačk lepo prilagodi in praska zgolj tam, kjer ji je to dovoljeno in ne uničuje notranje opreme. Naložba v mačji praskalnik torej dolgoročno pomeni prihranek na notranji opremi!

  1. Razmislite tudi o zavarovanju mačke

Številne zavarovalnice pri nas danes ponujajo različne pakete zavarovanj za hišne živali. Preverite njihove ponudbe, pretehtajte realne možnosti za povrnitev stroškov v primeru poškodbe ali bolezni živali ter povprašajte za izkušnje še druge mačje lastnike.

Maja Kalaš

mucek-narocnina-1