Kako prepoznati šok pri mački

Šok je odziv organizma na spremembe pretoka krvi v telesu. Razlogov za nastanek šoka je več, npr. notranja ali zunanja krvavitev, večje poškodbe, huda alergijska reakcija (anafilaktičen šok), hujša motnja v delovanju organov ali sepsa (septičen šok). Kljub različnim vzrokom za nastanek šoka so sami znaki specifični in je dobro, da jih poznamo, saj je šok lahko izjemno – lahko tudi smrtno – nevaren.

  1. Zgodnja stopnja šoka

Mačka v zgodnji stopnji šoka pospešeno diha in ima hitrejši srčni utrip, saj njeno telo skuša s temi spremembami nadomestiti zmanjšan pretok krvi. Sčasoma bo telo upočasnilo delovanje organov, da bi s tem zmanjšalo posledice poškodbe in bolezni.

Na kaj moramo biti pozorni:

Mačka diha veliko hitreje kot navadno, lahko tudi sope. Srce ji razbija oz. ima močno pospešen srčni utrip. Telesna temperatura je znižana. Mačka je utrujena, zaspana, lahko tudi otopela ali nemirna. S pritiskom prsta na že blede dlesni se kapilare znova prekrvavijo čez približno 2 sekundi.

  1. Znaki poznejših stopenj šoka

Če se pri šoku ne ukrepa pravočasno, je lahko tudi smrtno nevaren. Ker se telo ne more več prilagajati na spremembo pretoka krvi postane preobremenjeno in na koncu odpove.

Na kaj moramo biti pozorni:

Mačka diha vse počasneje in plitvo, noge so na otip mrzle. Umiri se tudi srčni utrip in je neenakomeren, šibkejši. Dlesni mački pobledijo ali pomodrijo, če pritisnete nanje se kapilare prekrvavijo po več kot 4 sekundah. Zenice so razširjene, mačka je zelo otopela, lahko tudi pade v nezavest.

Prva pomoč pri mački v šoku

Najprej je treba poskrbeti za najnujnejše, ustaviti je potrebno morebitno zunanjo krvavitev in mačko zaviti v kakšno odejo, da se s tem prepreči izguba toplote. Čim prej pokličite veterinarja. Mački ne dajajte nobene hrane ali pijače, onemogočite ji gibanje – mačka naj miruje. Zadnji del trupa ji podložite – v dvignjenem položaju omogočite lažje dotekanje krvi v srce in možgane. Med vožnjo do veterinarja poskrbite, da bo mačka imela vrat in glavo stegnjeno.

Jerneja Pirnat

Viri:

www.petmd.com

FOGLE Bruce: Kaj se dogaja z mojo mačko – Ljubljana, Mladinska knjiga, 2003