Kako pravilno poskrbeti za mačke ob poplavah

Nevihte z nalivi, ki so v zadnjem času opustošile na območju Slovenije, so ponekod povzročile prelivanje rek in povzročile poplave nekaterih predelov Slovenije, tudi na območju naselij. Zaradi tega so se nekateri prebivalci morali umakniti na varno in iz tega razloga vam tokrat predstavljamo, kako pravilno poskrbeti za svoje mačke ob poplavah.

V jesenskem času ni nič nenavadnega, da lahko pride do poplavljanja rek ali prelivanja meteorne vode zaradi obilo padlih padavin. Letos pa so nas le te že prej presenetile še pred uradnim začetkom jeseni, v mesecu septembru. Nekatere reke, kot je za primer reka Kolpa, je nekatere hiše celo izolirala od zunanjega sveta, spet pri nekaterih je meteorna voda zalila zgolj klet. V vsakem primeru je ključno, da smo ne glede na scenarij, pripravljeni na vse, tudi ko gre za naše mačke.

Kako pravilno poskrbeti za mačke ob poplavi?

  1. V primeru, da imamo zunanjo mačko, ki večino časa biva zunaj, je nujno potrebno, da jo odnesemo na varno v hišo oziroma stanovanje, dokler nevarnost poplav ni mimo.
  2. Če imamo mačko, ki biva z nami v hiši oziroma stanovanju, je ne spuščamo iz hiše in če imamo možnost, jo premaknemo v višje nadstropje.
  3. V primeru, da mačka ni navajena uporabe mačjega stranišča, mačko odpeljemo na potrebo ven na povodcu.
  4. Poskrbite, da je na zalogi dovolj hrane in vode zanj in tudi za vas.
  5. Ne pozabite vzeti dodatnih odej in njene najljubše igračke, ki jo bo pomirila in ji dala občutek varnosti.
  6. V primeru evakuacije mačko vzemite s seboj v kletki oziroma mačji košari. Ob tem ne pozabite s sabo vzeti njenih dokumentov – potni list in fotografijo živali
  7. V stiski, če lahko, pomagajmo tudi drugim, morda sosedova mačka potrebuje pomoč, pokličimo soseda, preverimo.

Preventivna priprava na poplave

Če živimo na območjih, kjer je velika nevarnost poplav, je priporočljivo, da se tudi preventivno pripravimo na poplave. Kar lahko storimo že prej, je, da v zgornjih nadstropjih pripravimo zapakirano hrano, posodice in kakšno rezervno odejo, če mačka živi spodaj ali zunaj. Ob napovedi padca velikih količin padavin se prav tako pripravimo, tako da spremljamo na situacijo doma, morda se dogovorimo z bližnjimi, da v primeru naše odsotnosti in izlitja mačko spravijo na varno. Vsekakor je preventiva ključnega pomena, da ne bi prišlo do črnih scenarijev.

Vesna Kropf

VIRI:

Flood Safety Tips for Pets | Keeping Your Dogs And Cats Safe

https://www.rspca.org.uk/adviceandwelfare/seasonal/floods