Kako pravilno pobožati mačko

kako-pobozati-mackoLjubkovanje mačk v teoriji zveni popolnoma preprosto, vendar je prav nepravilen pristop k božanju mačke v praksi pogosto tudi glavni razlog za napad mačke, skeleče praske in boleče ugrize.

Mačko lahko z uporabo prevelike sile ali s prehitrimi gibi lahko prestrašimo, ta pa se bo seveda branila tudi z napadom. Mački povzroča nelagodje tudi dotikanje na določenih mestih, zaradi česar lahko posledično človeka ugrizne ali opraska. Pomislite – tudi vam ni vseeno, na kakšen način neznanec pristopi do vas ter kako hitro in koliko se vam poskuša približati. (((ZANAROCNIKE)))

Ljudje, ki niso prav pogosto v družbi mačk, bi morali poznati vsaj sedem osnovnih pravil oziroma korakov, ki nas učijo o tem, kako moramo pristopiti k mačkam, na kakšen način in kdaj se jih lahko dotikamo. Prav tako se moramo naučiti prepoznati njene opozorilne znake, kadar približevanje in dotikanje nista zaželena.

Prvo pomembno pravilo je, da vsaki mački vedno najprej strpno dovolite, da vas temeljito povoha. Dovolite, da se najprej sama, po lastni presoji in odločitvi, ko se počuti dovolj varno in udobno v vaši družbi, počasi dotakne vaše roke ali prsta. Kadar samo gleda in za vas ne kaže zanimanja, bo verjetno bolje, da počakate na primernejši trenutek in njeno drugačno razpoloženje.

Vse mačke niso prijazne, zato ni priporočljivo, da na silo preizkušate srečo s poskusi ljubkovanja. Kadar pa mačka sproščeno povoha vaše roke, se drgne z brado in s telesom ob vas, pa sporoča, da je razpoložena in odprta za interakcijo. V takšnem primeru se bo najverjetneje tudi pustila božati in ljubkovati.

V drugem koraku se nato počasi in nežno z blazinicami prstov dotikajte mačje glave v predelu med ušesi. Ne praskajte z nohti in ne pritiskajte premočno ali prehitro. Številne mačke se lahko negativno odzivajo na dotike, ki jim niso všeč, jih niso vajene ali jim niso prijetni. Nekatere mačke obožujejo čohljanje pod brado, nekatere pa tega sploh ne prenesejo. Če mačke ne poznate, sta torej nujna previdnost in počasno raziskovanje ter kaj posamezni mački godi in česa pravzaprav sploh ne mara.

Tretji korak, torej božanje mačke, naj poteka tako: z dlanjo nežno pobožajte mačko od glave, drsite prek vratu in hrbta vse do začetka njenega repa. Postopek ponavljate počasi in nežno. Kadar mačka dovoli božanje, je videti sproščena in zadovoljna, lahko tudi rahlo zaprede ali vam z drgnjenjem ob vas pokaže zadovoljstvo in vas spodbudi k nadaljevanju. Mačko vedno božajte v smeri rasti dlake, nikoli v nasprotni smeri. Izogibajte se dotikanju repa, saj nekatere tega ne marajo, zato vas lahko kaj hitro doleti bliskovit in povsem nepričakovan ugriz. Kadar pa se mačka umakne dotiku dlani, to pomeni, da ji ta način ljubkovanja ne ustreza, zato takoj odnehajte.

Četrto pravilo, ki ga morate upoštevati, je zagotovo izogibanje dotikanju mačjega trebuha. Mačke so sicer naravni plenilci, vendar so zaradi svoje telesne velikosti hkrati tudi žrtve drugih, večjih plenilcev. Kot plen bi mačka najprej branila dostop do svojega najranljivejšega dela telesa, torej trebuha, kjer so vsi njeni vitalni organi. Naravni odziv, če se dotaknemo trebuha mačke, sta napad in samoobramba.

V tem primeru nikoli ne gre za mačjo nesramnost, škodoželjnost ali agresijo, temveč za njen naravni in refleksni odziv.

Tudi takrat, ko se mačka zelo sproščeno valja s trebuščkom navzgor in morda uživa v lovljenju toplih sončnih žarkov, ležeč na hrbtu, za razliko od večine psov ne prosi za čohanje po trebuhu. Dotikanje trebuha pri mačkah vedno pomeni neke vrste grožnjo, hkrati pa je tudi prvi alarm za napad, zato bo brez dvoma takoj ovila tačke okoli vaše roke (tačke pa imajo zelo ostre kremplje), pa tudi svoje kot šivanke koničaste zobe bo uporabila brez pomisleka.

Če se pa že zgodi, da ste se znašli v takšni zanki, z drugo roko nežno povlecite mačje tačke stran od svoje roke, mački pa dajte jasen znak, da se želite umakniti in vam ni do nadaljnjega spopada.

Tudi dotikanje mačjih tačk je za večino mačk zelo neprijetno. Če pa svojo mačko dobro poznate in veste, da vam dovoli tudi igro s tačkami, se lahko prilagodite njenim potrebam. Kadar mačka piha, glasno mijavka ali se umika, vas brez dvoma jasno opozarja, da odnehate in se umaknete.

Peti signal, ki ga morate prepoznati – če se mačka med vašimi hišnimi opravili zaletava z glavo v vašo roko, vam sporoča, da si želi vaše pozornosti. Jasno in odločno vas vabi k igri in druženju, česar res ne morete prezreti.

Šesti signal, ki je znak jasne, nedvomne in odkrite potrebe po ljubkovanju, pa je skok mačke v vaše naročje. Ne poskušajte je spoditi, dovolite ji, da začuti vašo telesno temperaturo, da se umiri in ostane v vašem naročju. Sprostite se in uživajte v skupnih trenutkih, ki so pravzaprav redki in zato toliko bolj neprecenljivi.

Sedmi signal ter pokazatelj zadovoljstva in ugodja pri mačkah pa je čas, ko mačka zadovoljno prede in se smuka okoli vas. To je signal, da je družabna in si želi pozornost. Morda bo dovolj že rahel dotik z roko in trenutek, ko jo nežno pobožate po glavi. Morda si želi le vaš pozdrav in pohvalo, ki lahko uspešno nadomesti skupno dremanje na kavču.

Vedenje mačk in njene potrebe po pozornosti ter ljubkovanju se nedvomno spreminjajo tudi s starostjo. Z leti se mačka prilagodi sobivanju s človekom, zato dovoli močnejšo interakcijo, postane strpnejša in zaupljivejša, hkrati pa čuti vse manj potrebe po samoobrambi. Tudi božanje, dotikanje in nežnosti sprejema z večjo mero zadovoljstva in je manj uporniška. Z leti tudi vsak skrbnik spozna, kaj njegovi mački godi in kaj ji ni prijetno, zato se število prask in ugrizov zmanjša. Kadar pa se spoprijateljujete z mačko, ki je ne poznate, ali učite otroka, kako se ji pravilno približati in kdaj mu mačka sporoča, da si interakcije želi oziroma da bi rada mir, pa upoštevajte zgoraj napisana pravila, s tem pa sebi in mački prihranite nekaj stresa in slabe volje.

Maja Kalaš

Viri:
wikihow.com
vetstreet.com
catbehaviorassociates.com

 

Objavljeno v enajsti številki revije Mucek