Kako pravilno dvignemo mačko

Mačke je potrebno priučiti in privaditi na človeško dotikanje že v rani mladosti. Dotikanje je nujno potrebno že zaradi lažjega izvajanje redne nege domače mačke, skrbi za dlako, krajšanje krempljev, nego oči in notranjosti ušes. Prav tako je za lastnika dotikanje brez pretiranega upiranja ključnega pomena za uspešno sobivanje z mačko.

Sem ter tja bo namreč nujno potrebno, da svojo mačko poberete in jo varno odstranite z nevarnih območij ali površin v stanovanju, zato morate tudi lastniki mačke poznati pravilne in neprimerne, oziroma napačne načine, kako dvigniti mačko v svoje naročje.

Kako se torej lotiti dvigovanja mačke?

Mački se vedno približajte od strani ali od spredaj, tako, da vas mačka lahko vidi in sliši. Prigovarjajte ji tiho in nežno, nikoli glasno ali nestrpno. Potisnite eno roko mački pod trebuh in jo dvignite tako, da z drugo roko vedno podprete zadnji del telesa in zadnje noge. Mačko naslonite na svoje prsi, ovijte eno roko okoli njenega zgornjega dela telesa, z drugo roko pa podpirajte zadnji del. Če je mačka krotka in prijazna, jo lahko nosite naokrog tudi v položaju, kjer mačka s svojimi prednjimi tačkami sloni na vaši rami. Ta položaj je mačkam na splošno zelo všeč, predvsem v varnem domačem okolju, ni pa priporočljiv način za uporabo pri veterinarju ali v novem, neznanem okolju, kjer je pričakovano, da lahko vaša mačka reagira hitro in nepredvidljivo. V takšnem položaju je namreč mačka blizu vašega obraza, ob nenadnem strahu ali neprijetnem počutju pa lahko skoči in vas po nesreči tudi grdo opraska.

Česa nikoli ne smete storiti ob dvigovanju mačke v naročje:

1. Nikoli ne pobirajte/dvigujte mačke tako, kot ste videli mačje mame ravnati z mladiči – dvigovanje za vrat

Mačke svoje mladičke prenašajo tako, da jih zgrabijo za kožo vratu, dokler so mladički še zelo majhni in lahki. Ko mačka odraste in doseže telesno težo med 4 do 8 kg, pa bi takšen način dvigovanja brez zagotavljanja dodatne podpore telesa lahko mački povzročil hude in resne poškodbe, zaradi prevelike obremenitve hrbtenice in mišic. Poteg za kožo na vratu se lahko pri mački uporablja v »vzgojne« namene, vendar le tako, da je mačka varno postavljena na podporni površini, z rahlim potegom za kožo na vratnem delu pa mački sporočate, da njeno vedenje ni sprejemljivo. Ta gib občasno uporabljajo tudi veterinarji, kadar se mačka preveč upira, apliciranje zdravila pa je nujno potrebno, zato lahko veterinar poskuša mačko umiriti tudi na način, ki ga mačka pozna še iz legla.

2. Nikoli ne dvigujte mačke za rep
3. Nikoli ne vlecite/dvigujte mačke za noge
4. Nadzorujte svoje otroke, namreč, otroci bi načeloma smeli objemati mačko samo takrat, kadar muca sproščeno sedi
5. Nikoli ne dvigujte mačke med spopadom s psom ali drugo mačko

Ravnanje otrok z mačko

Mačke in otroci se po navadi izvrstno razumejo, vendar so nujno potrebni tudi preventivni varnostni ukrepi, s katerimi poskrbite za varnost mačke in za varnost otrok. Poučite svoje otroke o pravilnem vedenju v okolici mačke in nežnem ravnanju z mačko. Kadar so majhni otroci v stiku z mačko pregrobi ali preglasni, jih lahko mačka opraska, prav tako pa lahko zelo majhni otroci, ki še nimajo dobro razvitega občutka za uporabo sile in za ravnotežje, mačko nenamerno poškodujejo. Najbolj zanesljivi varnostni ukrepi so torej previdnost, skrben nadzor in ustrezna poučenost otrok.

Maja Kalaš

Vir:  www.cat-world.com.au

 

mucek-narocnina-1