Kako poskrbimo, da mačke pozimi ne zebe?

Zimski meseci so v polnem razmahu in s tem tudi zimske nizke temperature. Mnogo lastnikom se ob tem poraja vprašanje, kako svoje nadobudne mačje kosmatinke obvarovati pred mrazom.

Kako mačke doživljajo mraz?

Mnogi lastniki so mišljenja, da so mačke navajene na mrzle zimske temperature zaradi njihovega debelega kožuščka. Pa vendar temu le ni tako, mačke so kot mi ljudje navajene na temperaturo, v kateri bivajo večino časa. Zato torej, če mačka biva večino časa z nami na sobni temperaturi je le ta navajena na takšno temperaturo in njen kožušček ni prilagojen na zimske temperature. Posledično lahko, če je le ta dolgo časa zunaj, hitro pride do podhladitve in posledično ozeblin, sploh če le ta veliko hodi po snegu in je posledično mokra.

mačke pozimi zebe, mačka zavita v deko

Kako poskrbeti, da mačke, ki živijo z nami, pozimi ne zebe?

Pomembno je, da skrbite, da je njen bivalni prostor dovolj ogrevan, da le to ne bo zeblo. Seveda pa ji lahko še dodatno pripravite toplo zatočišče, kamor se bo lahko šla še dodatno ogret, če jo bo zeblo. Pomembno je, da skrbite tudi za njene prehranske potrebe, ki se pri veliki večini mačk pozimi povečajo, zato je priporočljivo, da povečate tudi njihovo dnevno količino hrane predvsem količino beljakovin. Lahko pa ji k hrani dodate še vitamina E in A za krepitev mišic in s tem posledično poskrbite, da le ta postane še bolj odporna na mraz.

V kolikor pa je mačka že starejša in ima morda pridružene kakšne bolezni je nanjo treba še dodatno paziti, saj mrzlo vreme lahko poslabša njeno zdravstveno stanje.

Kaj pa prostoživeče mačke?

Problem se pozimi pojavi pri skrbi za prostoživeče mačke, saj so zanje nizke temperature veliko bolj neugodne, saj so le tem podvržene večino časa. A ob tem se moramo zavedati, da je njihov kožušček bolj prilagojen na nizke temperature kot pri znotraj živečih mačkah. Pomembno je, da v kolikor imamo mačko, ki živi zunaj, da ji pripravimo toplo zatočišče v obliki majhnega gnezdeca, posteljice ali košare. Prav tako poskrbite, da bo le ta imela dovolj hrane in redno svežo vodo. Pomembno je, da se zavedamo, da te mačke potrebujejo veliko več hrane kot mačke, ki živijo z nami v stanovanju. Vzrok za to, je v tem, da zunanje mačke potrebujejo veliko več energije za vzdrževanje telesne toplote kot mačke, ki živijo z nami v stanovanju. Zato je ključnega pomena, da poskrbite, da samo količino hrane prilagodite letnemu času.

Mačke so ne glede ali živijo z nami v hiši oziroma stanovanju za nas del družine in je nujno potrebno, da ji zagotovimo kar se da udobno življenje tudi v času zime. Vsekakor pa se je potrebno zavedati, da ima vsaka mačka svoje potrebe in je za zagotovitev le teh potrebno kar nekaj truda in opazovanja.

Vesna Kropf

Viri:

www.purina.co.uk

www.animalleague.org

www.cats.org.uk