Kako poskrbeti za mačje tačke v zimskih dneh?

Mačke so že iz svojih divjih korenin prilagojene na prvoten način življenja, kar vključuje reden lov, specifično hojo in nujo po ohranjanju telesne temperature. Na sprednjih tačkah imajo pet prstov s kremplji, na zadnjih dveh tačkah pa so samo štiri. Na tačkah se nahajajo tudi blazinice, ki ščitijo mačje tačke pred zunanjimi vplivi in ji omogočajo gibanje po praktično skoraj vseh površinah.

Kako za mačje tačke poskrbeti v zimskem času pa si preberite v spodnjem prispevku.

Zimski čas z idilično zasneženo pokrajino prinaša tudi veliko priložnosti za poškodbe na tačkah in je zato še toliko bolj potrebno, da le te v tem času dodatno negujemo in jih redno pregledujemo. V tem času so najbolj na udaru tačke mačk, ki preživijo veliko časa zunaj, saj za razliko od zgolj notranjih mačk, dobro občutijo vpliv zime in vse, kar ta prinaša.

Kako poskrbeti za mačje tačke zunanjih mačk?

Ker zunanje mačke svoje življenje preživijo zunaj tudi pozimi je eden izmed pomembnejših ukrepov- skrb za okolico. Če je le možno poskrbite za redno odstranjevanje snega in ledu s sredstvi, ki ne škodujejo mačjim tačkam. Pri tem lahko uporabimo vročo vodo za taljenje ledu in snega ali zaledenele površine posujemo s peskom.

Prav tako je ključno, da jim v hladnih dneh pripravite varno in toplo zatočišče, kamor se bodo lahko zatekle.  Pomembno je tudi redno čiščenje oziroma umivanje tačk z mlačno vodo. S tem bomo odstranili morebitne nečistoče, kot sta pesek in sol, ter morebiten led in sneg, ki sta se nabrala na njih. Z rednimi umivanjem bomo tudi preprečili prekomerno izsušitev blazinic na tačkah in morebitne poškodbe, ki lahko ob tem tudi nastanejo. Po umivanju na blazinice nanesemo še posebno zaščitno mazilo, ki bo le te negovalo in ohranjalo njihovo vlažnost. V zimskem času pa je prav tako pomembno pregledati dolžino krempljev, ki se sicer v veliki večini pri zunanjih mačkah, sama uravnava z gibanjem in praskanjem na različnih površinah, a dodatna previdnost ni nikoli odveč.

mačje tačkesmrekovo-maziloSmrekovo mazilo je zelo učinkovito za mačje tačke, saj jih ščiti hkrati pa poskrbi, da se morebitne rane prej zacelijo. Izdelek lahko najdete v naši trgovini.

Kako poskrbeti za mačke tačke notranjih mačk?

Mačke, ki večino svojega časa preživijo v stanovanju, ne občutijo toliko vpliva samega zimskega letnega časa. Vsekakor pa to ne pomeni, da nega njenih tačk v tem obdobju ni potrebna. Kakšno nego tačk le te potrebujejo v tem času, pa je v veliki večini odvisno ali svoji mački dovolimo izhode ven ali preživi svoj čas samo znotraj hiše. V primeru, da mačka nima izhodov ven, umivanje mačjih tačk ni potrebno, saj v veliki večini za to poskrbi že sama. Lahko pa v primeru, da opazimo suhe blazinice na njenih tačkah, le te navlažimo s posebnim vlažilnim mazilom, ki je primerno za mačke.

V primeru da mački dovolimo tudi izhode ven, pa je potrebno po vsakem vhodu nazaj v hišo ali stanovanje, njene tačke dobro umiti. S tem bomo očistili morebitne nečistoče, kot so pesek, sredstva za taljenje ledu, koščki ledu ter temu podobni tujki, ki se lahko znajdejo na mačjih tačkah. Po umivanju pa poskrbite tudi za vlago na blazinicah tačk s posebnim mazilom, primernim za mačje tačke, ki bo preprečilo razpoke ter celilo morebitne poškodbe na le teh. Pri notranjih mačkah moramo biti pozorni tudi na samo dolžino krempljev, saj lahko v primeru predolgih krempljev hitro pride do poškodb.

Kdaj je čas za obisk veterinarja?

V zimskih razmerah hitro pride tudi do situacij, ki je ne moremo rešiti sami in je zato nujen obisk veterinarja, takšen primer so lahko hude ureznine na blazinicah tačk ali različne poškodbe, ki so lahko posledica padcev oziroma ostalih morebitnih nesreč. Takšne poškodbe so seveda pogostejše pri mačkah, ki se veliko gibajo zunaj, vendar je potrebno biti  pozoren na morebitne znake poškodb, kot so šepanje, krvavitve, nenavadno vedenje mačke, tako kot pri zunanjih tudi pri notranjih mačkah.

 

 

Vesna Kropf

VIRI:

https://www.petplace.com/article/cats/pet-care/winter-skin-and-paw-care-in-cats/

https://www.hillspet.com/cat-care/routine-care/how-to-care-for-cat-paw-pads

https://www.medivet.co.uk/pet-care/pet-advice/cat-freezing-temperatures-snow/

——————————————————————————————————

OBIŠČITE NAŠO SPLETNO TRGOVINO IN RAZVAJAJTE VAŠO MAČKO:

https://kuzekmucek.si/kategorija-izdelka/za-mucke